Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1983

1 juli
Schermer Henk van 't Kaar (47), lid van de VVD en tot dan gemeentesecretaris van Anna Paulowna, doet zijn intrede als burgemeester van Schermer.

2 juli
Andijk De coöp. aan- en verkoopvereniging „Akkerbouw” maakt officieel de eeuw vol. Deze nog „dorpse” coöperatie (directeur J. Bleeker, 7 medewerkers, omzet ƒ 4,5 miljoen) is de eerste onder de vaan van „Cebeco-Handelsraad”, die het eeuwfeest viert. De oudste, in 1877 in het Zeeuwse Aardenburg opgericht, bestaat niet meer. Het eerste speciale eeuwfeest-wandbord krijgt „Akkerbouw”-voorzitter J. Bankert. Zijn eerste voorganger was P. Sluis Pzn.

3 juli
Medemblik De fraters van de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe verlaten, na 75 jaar actief te zijn geweest in het onderwijs, de stad. De laatste vier nemen bij het afscheid de zilveren legpenning van de gemeente voor hun Congregatie in ontvangst.

8 juli
Schagen Op 88-jarige leeftijd overlijdt Maartje Backer-Breed. Zij maakte in onze regio naam als voordrachtskunstenares met o.m. Westfriese voordrachten.

15 juli
Opmeer Gemeentesectetaris Jan List (61) gaat VUTten en wordt o.m. met de zilveren erepenning van de gemeente uitgeluid. Hij begon zijn ambtelijke loopbaan in 1948 en maakte – als secretaris sinds 1956 – twee gemeentelijke herindelingen mee. Als secretaris wordt hij per 1 aug. opgevolgd door de huidige loco-secretaris Johannes Theodorus Smit.

15 juli, Wognum Wognum Het nieuw gebouwde gemeentehuis aan het Raadhuisplein, kosten rond ƒ 3,4 miljoen, wordt officieus in gebruik genomen. Commissaris der koningin drs. R.J. de Wit verricht de officiële opening op 21 oktober. Het gebouw is een ontwerp van architect P. v.d. Post van het buro Vink-v.d. Kuilen te Amsterdam.

22 juli
Hoorn Op de werf van Cees Droste aan de Karperkuil krijgt de HN 2 van Hans Last een grote beurt. Voor 't eerst na 35 jaar ligt er weer een Hoornse vissersboot op een Hoornse werf.

28 juli
Burgerbrug Een nazaat van Frederik Bos, die 133 jaar geleden de eerste steen legde van de Ned. herv. kerk, legt een tweede steen als symbolische start voor de restauratie. Deze nazaat, Karel Bos (86) heeft in zijn jonge jaren het haantje van de toren nog gemaakt.

29 juli
Hoorn De stichting „Stoomtram Hoorn-Medemblik” stelt met een feestelijke rit haar vijfde stoomloc in dienst.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.