Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1983

1 september
Hoorn De voetbalvereniging „Hollandia” bestaat 85 jaar. Op 3 september is er de hele dag feest.

Zijdewind Theo Broersen ontvangt het gouden insigne met smaragd van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland, omdat hij in de fanfare „Samen Voorwaarts” 50 jaar op de hoorn blaast.

Schagen In de heer L.W.M. de Groot (39) uit Voorschoten begroet de gemeente de nieuwe secretaris.

Den Helder Na het record natte voorjaar is een record droge, zonnige en warme zomer gevolgd. Met in dit land boven 't IJ niet meer dan 50 tot 65 mm. regen, tegen 190 mm. normaal. De droogste zomerperiode in 150 jaar.

2 september
Sint Pancras Bij zijn afscheid als hoofd van de algemene inspectie van de „Vereniging tot Bescherming van Dieren” wordt Niek Visser – ook enorm actief in het verenigingsleven – benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Alkmaar Bij de viering van het eeuwfeest van de Koninklijke Kaasfabriek Eyssen wordt directeur Jan Hendrik Eyssen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau (zie ook de 50e bundel – 1983 – blz. 150-162).

Enkhuizen Zonder ophef is de 300.000e bezoeker van het Buitenmuseum de controle gepasseerd. Enkele dagen daarvoor maakte WVC-minister Brinkman bekend, dat de entree van „7,50 tot „9,- is verhoogd. De directie is het daarmee niet eens.

6 september
Heiloo In zijn woonplaats overlijdt mr. Dirk Breebaart (84): oud-burgemeester/secretatis van Callantsoog (16 mei 1926-1 mei 1935) en oud-burgemeester van Zijpe (1 mei 1935-13 juli ‘42 en van 1 juli 1946-1 sept. ‘64); oud-voorzitter van de turnkring „Noordhollands Noorderkwartier” en van de (inmiddels opgeheven) Federatie van VVV's.

8 september
Opmeer Grietje Belles-Stapel van De Gouw schrijft Westfriese ruilverkavelingsgeschiedenis. Zij wordt lid van de voorbereidingscommissie van de verkaveling „De Gouw”. De eerste vrouw, die een zetel in zo'n commissie bezet.

9 september
Enkhuizen Meester Alex Groen maakt de eeuw vol. Geboortig uit Aartswoud kwam hij in 1922 naar Enkhuizen, waar hij les gaf aan de avond-ambachtsschool. Hij eindigde zijn loopbaan als hoofd van de ols. A. Het verenigingsleven heeft in hem altijd een goede steun gehad.

Waarland Bij de viering van het 80-jarig jubileum van de toneelvereniging „Ons Genoegen” ontvangt regisseur A. Schrijver (69) uit Langedijk de gouden speld van het Noordhollands Centrum voor Amateurtoneel voor zijn verdiensten gedurende 40 jaar.

10 september 10 september, De Goorn
De Goorn Commissaris der koningin drs. R.J. de Wit stelt het nieuw gebouwde gemeentehuis van Wester-Koggenland officieel in gebruik: een ontwerp van het architectenbureau Bakker en Boots te Schagen, totale kosten ƒ 5,6 miljoen. Aan de zijgevel heeft de uit 1667 daterende klok van het voormalige rechthuisje van Grosthuizen een plaatsje gekregen.

Koedijk In zijn woonplaats Den Helder overlijdt Johannes Jacobus Landman (72). Van 1 september 1958 tot de toevoeging bij Alkmaar c.q. Sint Pancras burgemeester van de gemeente Koedijk. Daarvoor was hij 5 jaar voor de PvdA wethouder van Den Helder.

16 september
Alkmaar Burgemeester C.M.L. Roozemond stelt het op het Stationsplein nieuw gebouwde NZH-busstation (tevens districtskantoor) in gebruik.

20 september
Heerhugowaard Met een officieel tintje is de 10.000e woning overgedragen aan mevr. Van Meurs en de heer Knip. In 1960 telde de gemeente nog slechts 1365 woningen.

21 september
Obdam Het dokter Lohman-tijdperk, dat in 1921 begon, is voorbij. Dokter Hein, die na de dood van zijn vader in 1951 de praktijk alleen voortzette, moest bij zijn afscheid ruim 2000 handen schudden. En bleef niet met lege handen achter.

23 september
Schermer Een brand, veroorzaakt door kortsluiting, richt grote schade aan in molen G, een 17e eeuwse achtkantige binnenkruier aan de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem. Herstel is mogelijk.

29 september
Wieringerwerf Na ruim 12½ jaar neemt ir. W. Westhoff (52) afscheid als rentmeester en dijkgraaf van de Wieringermeer. Hij vertrekt, met o.m. de erepenning van de gemeente, naar de Noordoostpolder en wordt hier opgevolgd door mr. S. Sibrandy (54).

30 september
Alkmaar Ir. I. de Munck – hij kwam in 1970 als eerste directeur van de nieuwe school vanuit Vlissingen – neemt afscheid van de HTS. Hij haalde de HEAO in de HTS binnen: zijn grote verdienste.

Enkhuizen De parochie St. Franciscus-Xaverius viert het 125-jarig bestaan met een kontaktavond voor alle parochianen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.