Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1984 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1984

4 april
Alkmaar Oud-minister dr. L. Ginjaar (Volksgezondheid/Milieuhygiëne) opent het nieuwe pand van de Keuringsdienst van Waren aan de Burgpoelwaard nabij het NS station Alkmaar Noord.

5 april
Schermer Bij een autobotsing nabij de Museummolen aan de Noordervaart komt sportjournalist/entertainer Theo Koomen (54) om het leven. Een man, die op zijn wijze met zijn pen en in zijn radiowerk het Westfries dialect sterk heeft gepopulariseerd.

Langedijk Mevr. N.A.C. Wissel (56) sinds 1948 bij het chr. kleuteronderwijs in Broek op Langedijk bij de ‘Wegwijzer’ werkzaam, ontvangt bij haar afscheid de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau.

11 april
Alkmaar Voorzitter H. Berends van de Ziekenfondsraad stelt het aan de Rogier van der Weijdestraat gebouwde nieuwe kantoor van het ‘Algemeen Ziekenfonds Alkmaar – Den Helder’ officieel in dienst.

16 april
Hoorn Ir. H.K. Kroeze (49) doet zijn intrede als algemeen directeur van het St. Jans Gasthuis. Hij volgt economisch directeur drs. J.H.M. Neerincx op, die per 1 juli na een 28‑jarig dienstverband vertrekt.

22 april
Wognum Dirk Saal (90) geeft het laatste concert met het Hervormd Kerkkoor, dat hij in 1943 oprichtte. Het koor telt nog slechts 11 leden: 3 zijn jonger dan 65 jaar. Het is het derde koor, dat dirigent Willem Saal opheft. Ook het laatste. (Zie voorts de 49e bundel – 1982 – blz. 58 tot 109).

24 april
Hensbroek De gymnastiekvereniging UDI-NEA viert het 75-jarig bestaan met een expositie van foto's, krantenknipsels e.d. Bij de oprichting waren er 51 leden, nu 142. Lenie van Duin-Kriek maakt sinds sinds 1946 deel uit van het bestuur en ontvangt de KNGV-speld.

27 april
Lutjewinkel Na een dienstverband van 32 jaar – sedert 1969 als directeur – vertrekt IJnse Osinga (61) als directeur van het produktiebedrijf ‘West-Friesland’ van het coöperatieve ‘Melkunie Holland’-concern. Hij wordt opgevolgd door Piet Hartmans (51).

Hoorn Reinder de Hart (64), vanaf 1949 o.m. veilingbestuurder (eerst ‘Bangert en Omstreken’ te Zwaag, nu voorzitter van de WFO te Zwaagdijk) komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Middenmeer De heer A.H. (Ton) Remmers (58), de ‘vader van de moeder-mavo’ (in 1975 gelukte het hem zijn geesteskind te verwezenlijken) krijgt alsnog officiële erkenning: door zijn benoeming tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Heerhugowaard Rector en mede-oprichter (in 1973) van het Han Fortman College, die aan het einde van het schooljaar wordt uitgeluid, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Toen 380 leerlingen, nu ruim 1500. Hij wordt opgevolgd als rector door de heer B. Bakker.

30 april, Enkhuizen Krabbendam Het uit de derde kwart van de achttiende eeuw daterende orgel, dat sinds 1911 in de gereformeerde kerk staat, is gerestaureerd en wordt door organist Wim Madderom uit Sint Pancras weer in gebruik gesteld.

30 april
Enkhuizen Persfotograaf Harry Bedijs (69) legt na 50 arbeidzame jaren de camera neer. Voorzitter Sijvert Laan van de Oranjevereniging in Lutjebroek overhandigt hem op zijn laatste werkdag in het dorphuis ‘De Wurf een zilveren plaquette met de beeltenis van Juliana en Beatrix: de eerste keer, dat deze onderscheiding van de Oranjevereniging wordt uitgereikt.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.