Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1984 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1984

1 september
Den Oever De uitbreiding van de visafslag van DETV, een investering van ƒ 1,3 miljoen, wordt in gebruik genomen en de Wieringer vloot vaart in het kader van de Nationale Visserijdagen voor het eerst door de nieuwe haventoegang tijdens de vlootschouw naar buiten.

5 september
Sint Pancras Mevr. mr. C. de Wit-in 't Veld, echtgenote van de commissaris van de koningin, stelt ‘Jan Willem’, een dagverblijf voor ouderen aan de Reigerlaan, officieel in dienst. Het is vernoemd naar Jan Willem de Haas, secretaris van de Stichting Dagverblijven Gehandicapten Noord-Kennemerland.

6 september
Bovenkarspel Voorzitter Jaap Groot (75) van de damclub ‘Gezellig Samen Zijn’ – nog 16 leden – geeft de hamer over aan B. Klein. Hij heeft de nu ruim 60 jaar oude vereniging 40 jaar geleid. "t Is nooit moeilijk geweest’.

11 september
Wieringerwaard Jan Kostelijk (66) uit Zuid-Scharwoude verovert met 166 punten zijn vierde nationale kolftitel. De laatste was in 1981.

Hoogwoud Op 68-jarige leeftijd overlijdt Adriaan Donker: ‘hij heeft zijn leven gewijd en besteed aan de stichting van zijn museumboerderij ‘West Frisia’ aan de Koningspade’. (Zie ook de 51e bundel – 1984 – blz. 44).

12 september
Hoorn Bruggeman Mode, met zaken in Hoorn, Alkmaar en Den Helder, viert het eeuwfeest. Oprichter Heinrich, kwam als hulpje van een marskramer uit Westfalen naar ons land en begon in 1884 in een pandje aan de Nieuwsteeg zijn eerste winkeltje, waarin stoffen, werkmanskleding en boezelaars werden verkocht. De derde generatie staat thans aan 't roer.

14 september
Alkmaar Het Melkunie Holland-produktiebedrijf ‘Prinses’ uit de Schermer krijgt bij het sluiten van het kaasmarktseizoen de ‘Gulden Vlies’-wisseltrofee uitgereikt.

22 september
Wognum De (verbouwde) oude Agnesschool aan de Sportlaan wordt als cultureeel centrum ‘Het Trefpunt’ in gebruik genomen. Zes verenigingen vinden er voorlopig een onderkomen in.

27 september
Enkhuizen De gemeente-visafslag noteert de hoogste weekbesomming in z'n geschiedenis: ƒ 260.842,96. De 58.165 pond vis werd aangevoerd door 82 vaartuigen; waarbij 6 uit Volendam, 3 uit Urk en 1 uit Broek in Waterland, Wieringen, Workum en Harderwijk.

28 september
Langedijk Als ridder van Oranje Nassau en met de penning van verdienste van de gemeente wordt burgemeester H.W. van den Brink (64) als VUTter hartelijk uitgeluid: na 10 jaar en drie maanden eerste burger te zijn geweest. Burgemeester Bulte van buurgemeente Sint Pancras krijgt Langedijk er – voorlopig als waarnemer – bij.

Zwaagdijk Rein de Hart (65), de ex-Hoornse ‘stadstuinder’ en de ‘vader’ van de WFO – die hij sinds de officiële oprichting in 1979 als voorzitter heeft gediend: sinds 1966 was hij voorzitter van ‘Bangert en Omstreken’ te Zwaag – stapt op. Na bijna 35 jaar een bestuurlijke functie in de Noordhollandse veilingwereld te hebben bekleed. Hij wordt als WFO-voorzitter opgevolgd door Simon A. Ruiter uit Wervershoof.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.