Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1984 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1984

4 oktober
Schagen De ‘Schager Courant’ neemt aan het Rensgars een nieuw onderkomen in gebruik. Algemeen VND-directeur drs. P. v.d. Chijs schenkt de Stichting ter bevordering van de Westfriese Folklore een cheque van ƒ 2500,-.

Alkmaar De bekende ‘Molen van Piet’ (gebouwd in 1769) is 100 jaar in eigendom van de familie Piet. De huidige molenaar Cornelus (Kees) Piet (22) vertegenwoordigt de vierde generatie.

Grootebroek Burgemeester J. Haanstra legt de eerste officiële steen voor het nieuwe politiebureau; dat aan de Industrieweg t.b.v. de rijkspolitie in de gemeenten Stede Broec, Drechterland en Venhuizen wordt gebouwd.

5 oktober
Warmenhuizen Op 83-jarige leeftijd overlijdt Tjeerd Sötemann. In 1978 richtte de oudhuisschilder een vereniging op, waaruit in 1980 de naar hem vernoemde school voor amateur-schilders voortkwam.

8 oktober
Julianadorp Vijfenzeventig jaar geleden werd aan het Loopuytpark de eerste steen gelegd voor de Ned. hervormde kerk. De officiële geboorte van Julianadorp: het hart van het in 1818 ingepolderde Koegras.

9 oktober
Heerhugowaard Dr raad neemt afscheid van gemeentesecretaris (sinds 10 febr. 1969) W.M. van Dam (56), die het kalmer aan gaat doen en zijn ambtelijke loopbaan voortzet op de afd. financiën.

17 oktober
Enkhuizen De 8-jarige Roald Leuven uit Bennebroek, met z'n ouders een dagje op stap, wordt als 300.000-e bezoeker in het buitenmuseum begroet.

19 oktober, Schagerbrug 19 oktober
Schagerbrug Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt het nieuwe gemeentehuis van Zijpe officieel in gebruik. Het in 1952 gebouwde en in 1979 gesloten bejaardenhuis ‘Zuiderzon’ is daartoe ingericht. De verbouwing vergde een bedrag van ƒ 4,7 miljoen. Het gebouw biedt óók onderdak aan een postkantoor en een oudheidkamer. Het oude, uit 1908 daterende raadhuis staat te koop.

20 oktober
Heerhugowaard Op 65-jarige leeftijd overlijdt Nicolaas Simon Sprenkeling. Hij maakte van 1958 tot september 1982 deel uit (voor KVP en CDA) van het gemeeentebestuur, de laatste 6 jaar als wethouder. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

30 oktober
Abbekerk Als ridder in de Orde van Oranje Nassau neemt Piet Smit (63) afscheid als burgemeester van Noorder-Koggenland Per 1 januari 1965 werd hij burgemeester van Midwoud, in 1968 kreeg hij er Sijbekarspel bij. Per 1 januari 1979 werd het Noorder-Koggenland. In Midwoud wordt een park naar hem vernoemd. Als onbezoldigd directeur van het museum te Edam gaat hij verder.

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.