Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1986 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1986

1 maart
Blokker Jaap Kaarsemaker, regisseur van de toneelvereniging ‘Michaël’, wordt bij zijn 40-jarig jubileum onderscheiden met het gouden NCA-insigne.

2 maart
Nieuwe Niedorp Piet Heinis (82), in 1921 medeoprichter van het fanfarekorps ‘Crescendo’ in Oude Niedorp en nog steeds actief bij (nu) het ‘Niedorps Fanfare’ ontvangt uit handen van waarnemend burgemeester Dijkstra het ‘gemeentelijk wandbord’. De Algemene Nederlandse Unie van Muziekverenigingen beloont hem met een gouden speld.

3 maart
Hoorn Vandaag vindt de overdracht plaats van 32 woningen. Dat gebeurt wel vaker, maar woningen in een kerk is iets unieks. De Grote Kerk is nu bewoond.

Zwaag In zijn woonplaats overlijdt Petrus Antonius Hubertus Schneiders (67); van 1948 tot 16 juni 1983 hoofd van de (lagere) H. Hartschool.

Heerhugowaard In haar woonplaats overlijdt Maria Gerarda van Langen-Klaver (79); als voorzitster van het KVG een groot voorvechtster van de vrouwenbeweging in Heerhugowaard en draagster van de zilveren erepenning van de gemeente.

4 maart
Langedijk Bij zijn afscheid als voorzitter – na 40 jaar – van de Oranjevereniging ontvangt Jan Kruk de eremedaille van de gemeente. Hij overlijdt op 20 april, plotseling. Hij was een verenigingsmens pur sang en ridder in de Orde van Oranje Nassau.

12 maart
Hoogkarspel De kath. scholengemeenschap voor het lager en middelbaar beroepsonderwijs herdenkt het 50-jarig bestaan. Van 20 tot en met 23 maart viert men feest in de school en op de laatste dag recipieert het schoolbesruur.

15 maart
Spierdijk Ere-voorzitter Th. Schouten van het fanfarekorps ‘Accordando’ (al ruim 50 jaar actief lid en hij was 24 jaar voorzitter), tevens 35 jaar dirigent van het kerkkoor ‘Soli Deo Gloria’, ontvangt de penning van verdienste van de gemeente Wester-Koggenland.

19 maart
Stede Broec Met vier dagen feest voor de boeg opent het winkelcentrum ‘Streekhof’ zijn poorten. Een twintigtal zaken heeft er onderdak in gevonden. Burgemeester Haanstra verricht de officiële opening.

Zwaagdijk De proeftuin Zwaagdijk, een nieuw complex naast de veiling WFO waarin drie proeftuinen (Beemster, Wieringerwerf, Breezand) zijn samen gegaan, wordt in bedrijf gesteld door ir. W.F.S. Duffhues, directeur Akker- en Tuinbouw voor het ministerie van Landbouw. In het complex is in totaal ƒ 2,8 miljoen geïnvesteerd.

20 maart
Hoorn De Lawn Tennis Vereniging ‘Juliana’ bestaat 75 jaar. De oprichting gebeurde destijds door enkele notabelen in het Sociëteitsgebouw aan de Noorderstraat. Inmiddels telt de vereniging 1300 leden.

23 maart
Enkhuizen De afdeling van de Landelijke Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst – het Toonkunstkoor – bestaat 150 jaar. De nalatenschap van oprichter G. Meyroos wordt nu door 36 zanglustigen standvastig beheerd. T.g.v. dit anderhalve eeuwfeest wordt een officiële ‘Eerste dag enveloppe’ uitgegeven, gewijd aan het Toonkunstkoor.

26 maart
Enkhuizen Directeut Udo Vroom van het (rijks)Zuiderzeemuseum ontvangt uit handen van vice-secretaris-generaal Adolfini van de Raad van Europa de onderscheiding ‘European Museum of the Year’, die aan het Buitenmuseum is toegekend.

28 maart
Noord-Scharwoude Veilingleider Simon Entius fietst voor het laatst naar de veiling ‘Langedijk en Omstreken’. Hij gaat met pensioen. Op 1 augustus 1948 begon hij zijn carriëre als keurmeester bij de veiling ‘L.G.C.’ te Broek. Via de fusie op 1 mei 1968 van de veilingen in Broek, Warmenhuizen en Noord-Scharwoude belandde hij in z'n huidige functie.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.