Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1986 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1986

1 mei
Hoorn Gré (Margaretha) Eijken, geboren op 12 november 1875, overlijdt. Op 3 mei zou zij de oudste mens zijn geworden, die ooit in Nederland heeft geleefd; zou zij het leeftijdsrecord hebben aangescherpt tot 110 jaar, 5 maanden en 21 dagen.

Hoorn Aad Vlaar (51), sinds 1 juni 1975 voorzitter van het Samenwerkingsorgaan Westfriesland (SOW), treedt af als uitvloeisel van de nieuwe Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen. Hij wordt in deze functie opgevolgd door CDA-wethouder N. Groot van Enkhuizen.

Lutjewinkel De werknemers van de zuivelfabriek ‘West-Friesland’, een produktiebedrijf van ‘Melkunie Holland’, gaan – als gevolg van een conflict rond de nieuw af te sluiten zuivel cao – in staking. Ook het produktiebedrijf ‘Prinses’ in de Schermer gaat plat. De rechter bepaalt dat het werk op 3 mei moet worden hervat.

2 mei, Zaandam 2 mei
Zaandam Ericus Gerhardus Verkade sticht 100 jaar geleden de stoombrood en beschuitfabriek ‘De Ruyter’. De basis van een onderneming, die zou uitgroeien tot een van de bekendste merkartikelenfabrikanten van Nederland.

3 mei
Tuitjenhorn Muus Bakker (63) treedt terug als leider van ‘De Alpenblazers’. Gedurende 31 jaar had hij de leiding van de amusementsvereniging Tuitjenhorn. Hij wordt benoemd tot erelid.

Hoorn Landbouwminister Gerrit Braks kondigt een graasverbod voor melkkoeien af vanwege radioactieve besmetting als gevolg van een brand, die op 26 april in een kerncentrale in Tsjernobyl (Rusland) is uitgebroken. Tegen de avond van 8 mei mogen de melkkoeien weer naar buiten. Alle spinazie van de koude grond moet nog worden vernietigd.

4 mei
't Veld Anton (opa) van Beers (75) fluit zijn laatste wedstrijd: die tussen de C1-teams van VZVen DWOV (0-2). ‘Je moet stoppen als je nog goed bent’.

10 mei
't Veld Jan van Straalen (48) legt beslag op de nationale titel blinddammen. In 1983 schreef hij die titel ook op z'n naam.

15 mei
Enkhuizen Simon Jacob Sluis (65) neemt als president-directeur afscheid van ‘Royal Sluis’. Op 27 december 1939 werd hij door zijn vader in het kantoor van dit familiebedrijf gezet. Zijn zoon Jacob (37), lid van een driehoofdig directieteam, vertegenwoordigt de zesde generatie Sluis binnen het op 1 juli 1868 door de gebroeders Jacob en Pieter te Andijk opgerichte zaadbedrijf.

22 mei
Stede Broec Burgemeester J.W. Haanstra opent de eerste weekmarkt aan de Middend: op het plein vóór het nieuwe huis der gemeente.

25 mei
Hoorn Toneelmeester – sinds 1969 – Piet van Alten (63) van schouwburg ‘Het Park’ ontvangt bij zijn afscheid o.a. de bronzen penning van de gemeente.

26 mei
Hoogwoud Wethouder C. Does opent de in het sousterrain van het voormalig gemeentehuis ingerichte speel-o-theek ‘De Bromtol’.

31 mei
Bergen In zijn woonplaats overlijdt Sijbrand (Sijt) Schagen (79). Aanvankelijk boer in de Beemster, socialist, Statenlid, Tweede Kamerlid, van 1 mei 1965 tot 1 aug. 1970 burgemeester van de gemeenten Oterleek, Schermerhorn, Zuid- en Noord Schermer, daarna (tot 1 april 1971) van de gemeente Schermer; gezaghebbend waterschapsbesruurder, van 1 april 1971 tot 1 jan. ‘78 dijkgraaf van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier; officier in de Orde van Oranje Nassau.

Broekerhaven Met het stuk varen van een over het water gespannen lint opent burgemeester J.W. Haanstra de nieuwe jachthaven van de plaatselijke watersporrvereniging: met 37 ligplaatsen en een kantine.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.