Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1986 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1986

1 juli
Alkmaar De heer J.R. van Dijk (44), sinds 1 januari 1981 gemeentesecretaris van Texel, treedt in functie als secretaris van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier.

Alkmaar Het Molenaar/Wastora-concern draagt al zijn voetbalbezittingen over aan de nieuw gevormde stichting, die onder de naam AZ verder gaat. Het jaartal ‘67 (geboortejaar van de fusieclub Alkmaar/Zaanstreek) verdwijnt uit de naam.

Schagerbrug Gemeentesecretaris Hans van Geesbergen (35) keert na ruim 2 jaar terug naar Zeeland (Hulst) en wordt opgevolgd door Frans de Boo (37), chef afd. juridische zaken en r.o. van de gemeente Stede Broec.

Niedorp Vok Otjes (58), chef afd. algemene en juridische zaken, gaat met 41 dienstjaren – waarvan 34 in (Nieuwe) Niedorp – met vut en ontvangt het wandbord van de gemeente.

Schagen Gerard Plukker volgt Jan de Veer op als voorzitter van de harddraverijvereniging ‘West-Friesland’. De Veer, praeses sinds 1957, wordt benoemd tot ere-voorzitter. Plukker overlijdt enkele maanden later aan de gevolgen van een ongeval.

15 juli, Enkhuizen 15 juli
Enkhuizen Met twee exposities – één in het Zuidetzeemuseum en één in het Waagmuseum – wordt het feit herdacht dat precies 100 jaar geleden de veerdienst Enkhuizen-Staveren werd begonnen door de Alkmaarse reder Cornelis Bosman. Hoewel de tijd van de ‘grote witte boten’ (R. van Hasselt, C. Bosman en W.F. van der Wijck) al ver achter ons ligt, blijft de toeristische belangstelling voor een overtocht toenemen. Dit jaar worden 60.000 passagiers verwacht, vorig jaar waren dat er 40.000. De dienst startte in 1886 met de raderstoomboten ‘Friesland’ en ‘Holland’.

18 juli
Bovenkarspel Voorzitter Cor Klaij van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Westfriesland en Waterland stelt in het veilingcomplex van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) de nieuwe mijnzaal en het nieuw ingerichte handelscentrum in gebruik. De modernisering van het bedrijf, in ruim 3 maanden tot stand gekomen, heeft ƒ 1,5 miljoen gekost.

19 juli
Zwaag Bloemkooltelers komen in opstand tegen het z.g. ‘blokveilen’ in de veiling WFO. Blokveilen omvat een grote partij van meerdere telers tegelijkertijd. De algemene vergadering wijst uit dat een overgrote meerderheid van de leden achter het bestuursbesluit staat.

22 juli
Enkhuizen Het Zuiderzeemuseum verwelkomt de miljoenste bezoeker: mevrouw M. Philippi uit Hillegom. Directeur Vroom overhandigt haar een foto van het eiland Marken in wintertijd.

27 juli
Veenhuizen Veehouder Dirk Ursem (61) neemt na 34 jaar afscheid als lid van de kermiscommissie en ontvangt als blijk van waardering een speciaal wandbord. Jan Kool neemt zijn plaats in.

30 juli
Alkmaar Op 73-jarige leeftijd overlijdt Geurt Gusraaf van Manen. Hij was van september 1974 tot september 1978 wethouder – voor de VVD – van financiën, alsmede voorzitter van het Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop Noord-Holland.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.