Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1986 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1986

1 oktober
Zwaagdijk WFO-directeur Jan Veldhuis (60) houdt het met 35 veilingjaren voor gezien. Hij begon in 1951 op ‘de onderste sport’ bij de veiling ‘Op Hoop van Zegen’ in Blokker, waarvan hij in 1955 directeur werd – de jongste veilingdirecteur van Nederland – en bij de geboorte van de WFO in 1979 schoof hij méé.

3 oktober
Oterleek Burgemeester Henk van het Kaar stelt de nieuwe brandweergarage annex jeugdaccommodatie in gebruik. Onderkomen van één van de drie korpsen van de vrijwillige brandweer van Schermer.

8 oktober, Zwaagdijk 8 oktober
Zwaagdijk In de stolphoeve van Piet Schouten (73) overschrijdt de Atilla 44-dochter Cecilia 86 de magische produktiegrens van 100.000 kg. melk. Haar moeder en haar grootmoeder, resp. Cecilia 23 en Cecilia 21 gingen haar in oktober ‘74 en augusrus ‘71 voor. Drie generaties, samen goed voor meer dan 300.000 kg. melk. In Nederland nog niet eerder vertoond.

10 oktober
Hoorn Hoofddirecteur J. Jessurun van Monumentenzorg stelt het gerestaureerde Jozefhuis aan het Achterom in gebruik. Het monumentale gebouw huisvest nu 30 wooneenheden. Het realiseren van het door architect Büchner gemaakte plan kostte ƒ 4,7 miljoen.

18 oktober
Grootebroek CDA-wethouder Dirk Ligthart en oud-staatssecretaris Ad Ploeg (van landbouw en visserij/VVD) varen samen het aquaduct in de Togt open. Een actie met ruim 3500 handtekeningen heeft de open doorvaart gered.

21 oktober
Wervershoof Als staatssecretaris van volkshuisvesting slaat Gerrit Brokx de eerste paal voor een complex woningen in het plan Kagerdijk. Zijn laatste officiële daad. De volgende dag wordt de CDA-staatssecretaris door zijn eigen partij tot aftreden gedwongen.

22 oktober
Dirkshorn Janny de Ruiter (53) wordt bij haar afscheid als voorzitter van de handbalvereniging ‘Geel Zwart’ – na 27 jaar – benoemd tot ere-voorzitter en ze krijgt een zilveren armband. Wat erger is – er is nog geen opvolg(st)er.

27 oktober
Heerhugowaard Gedeputeerde drs. W.T. van Gelder en burgemeester J.N. Stuifbergen planten samen de eerste boom in de Waarderhout. De staatsboswachterij krijgt een oppervlakte van zo'n 60 ha. en kost de gemeente rond ƒ 15 miljoen. Er zouden aanvankelijk huizen op deze grond worden gebouwd.

28 oktober
Enkhuizen Na een dienstverband van 21 jaar (waarvan 13 als directeur) wordt Udo E.E. Vroom uitgeluid als directeur van het (Rijks) Zuiderzeemuseum. De ‘bouwer van het buitenmuseum’ wordt tijdelijk opgevolgd door drs. W. Bloemberg.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.