Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1987 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1987

3 maart
Wervershoof Deens supermarkt gaat in vlammen op. Zes brandweerkorpsen zijn in touw. Bevriezend bluswater legt een beschermende ijslaag over de daken van de omliggende panden tegen de door een felle oostenwind voortgeblazen vonkenregen.

8 maart
Hoogwoud Jaap Feld blaast 60 jaar mee in de fanfare ‘Crescendo’, waarin hij ook nog 20 jaar een bestuursfunctie heeft vervuld. Hij ontvangt de gouden speld met briljanten van de r.k. Bond van Muziekverenigingen in Noord-Holland.

Langedijk Ook zo'n speld ontvangen Cor Laas en Arie Kuin wegens hun 50-jarig lidmaatschap van het fanfarekorps ‘Apollo’.

11 maart
Schagen Burgemeester Bert Stam stelt het verbouwde hoofdpostkantoor officieel in gebruik. In 1850 werd het eerste postkantoor in gebruik genomen.

Dirkshorn Mevr. A. de Wit-Vader (70) en de heer J. Kant (66) worden onderscheiden met de zilveren penning van de nationale kruisvereniging. Mevrouw De Wit was 35 jaar actief in de wijk en de heer Kant fungeerde 40 jaar als secretaris-penningmeester.

12 maart
Hoorn Het boek ‘West-Friesland in oude kaarten’ wordt in het Westfries Museum ten doop gehouden. Het is geschreven door Marc Hameleers, een Brabander van geboorte. Onze voorzitter heeft het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen.

17 maart
Nieuwe Niedorp Voorzitter Hans Stammes van de 100-jarige vereniging ‘IJs- en Volksvermaak’ mag uit handen van wnd. burgemeester Y. Dijkstra een speciale koninklijke penning in ontvangst nemen (zie ook de 54e bundel – 1987 – blz. 121-129).

't Veld Na 29 jaar aan één stuk – als voorzitter – de kar van ‘Christelijke Naastenliefde’ te hebben getrokken neemt Jan Koenis afscheid en wordt tot erelid benoemd. Joop Groen neemt zijn taak over.

18 maart, Zuidermeer 18 maart
Zuidermeer Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de inwoners in hun eigen dorp ‘te stemmen’. Café ‘De Toekomst’ is bij de Statenverkiezing tot stemburo gepromoveerd. Van de 464 stemgerechtigden kwamen er 333 ofwel 71,55% opdagen.

Warmenhuizen Oud-gemeentesecretaris A. Ruijter ontvangt de zilveren penning van verdienste van de kruisvereniging. Hij sluit een periode van 36 jaar arbeid voor het kruiswerk in Warmenhuizen en Tuitjenhorn af.

21 maart
Hoorn Een flink pak sneeuw zorgt op de eerste lentedag van 1987 voor een witte wereld.

23 maart
Nagasaki (Japan) Het Nagasaki Holland Village heeft op zijn eerste dag al zo'n 20.000 bezoekers getrokken. Een srukje Hoorn is hier nagebouwd. Burgemeester Janssens heeft in samenwerking met een aantal officials de opening verricht.

27 maart
West-Friesland Een westerstorm tot windkracht 12 houdt danig huis. Omgewaaide bomen, een gevel uit een boerderij en kinderen, die met fiets en al het water inwaaiden, beheersen het beeld van de dag. De dijk Enkhuizen-Lelystad was voor alle verkeer afgesloten.

28 maart
Noord-Scharwoude De geboorte van Jorrick Frederikus Strikkers brengt het inwonertal van de gemeente Langedijk op 15.000.

31 maart
Hoorn Voor het eerst na de winter van 1845 kon er in de maand maart gedurende tien dagen worden geschaatst.

Hoorn R. Peetoom, voorzitter van het bestuur van ‘Avondlicht’ slaat de eerste paal voor nieuwbouw bij dit rusthuis, dat zichzelf hiermede een cadeautje geeft vanwege het 60-jarig besraan. Het betreft hier 76 ‘aanleunwoningen’.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.