Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1987 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1987

1 september
De Goorn Burgemeester Jos E. Castenmiller (54) vertrekt als eerste burger naar Uithoorn. Op 16 juni 1976 kwam hij als burgemeester naar Berkhout en sedert 1 januari 1979 was hij het van Wester-Koggenland.

Enkhuizen Mevrouw Geeke E.B. Bosch-May (39) begint haar werkzaamheden als directeur van het Rijkszuiderzeemuseum. Zij neemt de taak over van interim-directeur Wim Bloemberg, die terugkeert naar Den Haag.

Hoorn Secretaris J. Kleijn (59) maakt gebruik van de vut-regeling en verlaat als secretaris het Waterschap Westfriesland.

2 september
Alkmaar In de kapel op de r.k. begraafplaats wordt één van de gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de gesloopte Dominicuskerk met een eucharistieviering overgedragen aan de katholieke gemeenschap.

5 september
Spierdijk Een fancy-fair brengt 67.000 gulden op. Het bedrag zal worden besteed aan het herstel van het dak van de r.k. kerk, alsmede aan de uitbreiding van de r.k. begraafplaats. Benodigd is 1,3 ton. Ter afsluiting houdt men een boerenbruiloft voor ca. 130 personen met een ‘inleggeld’ van ƒ 100, – per persoon.

6 september
Andijk Gré Rentenaar van WGD uit Barsingerhorn wint het nationaal kampioenschap kolven voor dames.

7 september
Schagen Op 77-jarige leeftijd overlijdt Jan de Veer: van 1952 tot 1985 (sinds 1964 voorzitter) van de Paasveetentoonstellingsvereniging en van 1957 tot 1986 voorzitter van de harddraverijvereniging ‘West-Friesland’

10 september
Zwaagdijk Oost Het bestuur van de veiling ‘West-Friesland Oost’ (WFO) schorst vijf leden en royeert hen in een later stadium. Reden is dat zij niet meer aan hun verplichting tot veilen voldoen, doch via een contract rechtstreeks bloemkool aan een groot landelijk levensmiddelenbedrijf leveren.

11 september
Alkmaar Het produktiehedrijf ‘De Tijd’ van ‘De Combinatie’ wint de Gulden Vlieswisselketen van het kaasmarktseizoen 1987.

12 september
Medemblik Het zeebad ‘Radboud’ gaat definitief dicht. Het opknappen gaat het gemeentelijk budget te boven. Tegelijkertijd wordt na 25 jaar afscheid genomen van badmeester Jan van der Heijden.

14 september, Sijbekarspel 14 september
Sijbekarspel De laatste stieren verlaten het KI-station van ‘De Vooruitgang’. Stierenverzorger Arie Hogenstijn (62), hij kwam in 1956 in dienst van de vereniging, beleeft een slechte dag.

17 september
Wogmeer Dr. ir. Jaap IJff geeft, als voorzitter van de vereniging van N.H.-waterschappen het startsein voor de festiviteiten t.g.v. het 375-jarig bestaan van deze polder. Juist dezer dagen ontdekt archivaris Jan de Bruin van het Streekarchief te Hoorn dat de drooglegging 377 jaar geleden al een feit was. (Zie zijn bijdrage elders).

18 september
Hoorn Burgemeester Janssens opent de nieuwbouw van het verpleeghuis ‘Lindendael’. Dit tehuis was vroeger het St. Jansgasthuis. De kosten komen uit op ƒ 24 miljoen. Het zusterhuis aan de Koepoortsweg is geheel gerestaureerd.

22 september
Hoorn Het SOW, afdeling recreatie, is niet voor aankoop van het reereatieoord ‘Het Enkhuizer Zand’. Zij is tegen omdat Hoorn wil dat voor het gebied van ‘De Hulk’ de extra kosten van ontwikkeling ook door het SOW betaald zullen worden. De lasten van twee recreatiegebieden vindt het SOW teveel.

25 september
Haringhuizen Rein Bill (69), samen met zijn vrouw Bets beheerder van het nu tien jaar bestaande dorpshuis ‘De Oude Stal’ wordt gehuldigd en benoemd tot ‘ereburger van Haringhuizen’.

26 september
Enkhuizen Het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum ontvangt een z.g. ‘kerkscheepje’ van de ‘Vereniging van Vrienden van het Zuiderzeemuseum’ ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van deze vereniging. Door dezelfde vereniging is een cultuurprijs voor het Zuiderzeegebied ingesteld. Deze prijs – een geldprijs van ƒ 7500,- en een oorkonde – wordt voor de eerste maal uitgereikt aan Peter Dorleijn voor zijn verdiensten en onderzoek naar verdwenen visserijtechnieken, welke ooit eens op de voormalige Zuiderzee werden toegepast.

27 september
Warmenhuizen Mevr. A. Mosch-Borst wordt uitbundig gehuldigd. Een kwart eeuw is zij als verloskundige actief en in die periode heeft zij in Warmenhuizen-Tuitjenhorn en in Schoorl in totaal 3660 babies ‘gehaald’.

30 september
Wieringermeer Bij het SOW-vuilverwerkingsbedrijf stelt milieugedeputeerde Geerr de Boer een nieuw overslagstation in gebruik. Voorts gaf hij het startsein voor een experiment: het gescheiden ophalen van huisvuil en tuinafval.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.