Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1987 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1987

2 oktober
Midwoud Oud-burgemeester Piet Smit komt even over om het naar hem genoemde nieuw aangelegde wandelpark (4 ha) van een heus naambordje te voorzien. Acht jaar geleden stak hij voor het park de eerste spade in de grond. Alleen de wandelpaden ontbreken nog...

3 oktober
Bovenkarspel Een felle brand legt de voormalige loodsen van ‘De Tuinbouw’ in de as. De brand besloeg een grootte van 1½ x de oppervlakte van een voetbalveld. Het NS-station moest tijdelijk dicht vanwege gifwolken. De schade bedraagt zevenendertig miljoen gulden.

7 oktober
Koedijk Mevrouw Iet Buisman-de Waal is 77 jaar. Op zich niets bijzonders, maar ze speelt al 60 jaar toneel.

10 oktober
Hoogkarspel Sjoerd van den Berg (68), die als zanger – de laatste jaren als ‘diepe bas’ – de vijftig jaar heeft volgemaakt in een mannenkoor, (de laatste jaren dat van de Sint Laurentiuskerk krijgt de Orde van Sint Gregorius opgespeld.

13 oktober
Hoorn Dirk Breebaart (82) wordt bij zijn afscheid (na 10 jaar voorzitterschap) van de Stichting Stadsherstel benoemd tot ereburger van Hoorn. Hij was al ereburger van de (voormalige) gemeente Hoogwoud. Makelaar Dick Wit neemt de voorzittershamer bij Stadsherstel over.

15 oktober
Hoorn Het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum sluit voor een periode van drie jaren zijn deuren. De toeristen komen momenteel wel naar het Buitenmuseum, maar zijn niet naar het Binnenmuseum te krijgen. De drie jaren zullen worden gebruikt voor veranderingen, zowel op bouwkundig gebied als reorganisatie.

16 oktober
Hoorn Een zuidwesterstorm met uitschieters tot windkracht 12 velt in West-Friesland honderden bomen. In Alkmaar komt een man om het leven onder een vallende boom op zijn auto. De Afsluitdijk wordt tijdelijk gesloten, hetgeen niet vaak gebeurt.

17 oktober
Enkhuizen Burgemeester D.J. Krajenbrink onthult bovenop de Koepoort het door Han Sterk vervaardigde beeld van de Stedemaagd.

Wervershoof Het dameskoor ‘Werenfridus’ bestaat 40 jaar. De dames M. v.d. Geest-Neefjes, G. Lakeman-Koomen en C. Sneeboer-Hauwert, alle drie actief lid vanaf het eerste uur, ontvangen de medaille van de Sint Gregoriusvereniging.

23 oktober
Scharwoude Het nieuwe gemaal van de Westerkogge (al sinds 1982 in gebruik) wordt officieel aan het Waterschap Westfriesland overgedragen. Dat gebeurt door de onthulling van een gedenkplaat door voorzitter Th. (Dick) Laan van de plaatselijke commissie. Het gemaal verzorgt het waterpeil van 5500 ha polder.

24 oktober
Schellinkhout Een poldermolentje, dat ‘asiel’ was verleend in het Julianapark in Hoorn, heeft een betere stek gevonden en gaat in dit dorp de ijsbaan bemalen. Coen Rood en Jan Beers hebben de restauratie voor hun rekening genomen!

29 oktober
Wervershoof Met het in werking zetten van de waterglijbaan opent drs. R.J. de Wit, commissaris van de koningin in Noord-Holland, het zwembad ‘De Zeehoek’. Het is vernieuwd en vergroot. De kosten bedroegen ƒ 2,7 miljoen.

30 oktober, Stompetoren Nibbixwoud Het gerenoveerde gezondheidscentrum aan 't Woud wordt in gebruik genomen.

Heerhugowaard In zijn woning overlijdt Pieter van Langen (84). Van 1946 tot 1970 gemeenteraadslid voor de KVP, de laatste vier jaar als wethouder. Hij was ereburger van deze gemeente.

30 oktober
Stompetoren Provinciecommissaris drs. R.J. de Wit stelt ‘De Wittenburg’ officieel in gebruik als gemeentehuis van Schermer. Met het geven van deze nieuwe bestemming aan de voormalige ‘plaas’ van oud-burgemeester Jacob Posch van Oterleek was een bedrag genoemd van ruim 2 miljoen gulden.

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.