Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1987 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1987

1 december
Medemblik De oudheidkundige vereniging ‘Medenblick’ bestaat 25 jaar en neemt daarbij afscheid van haar voorzitter, de heer W. Kramer (86) die er ook een kwarteeuw heeft opzitten en gezien heeft dat het ledenbestand van 0 naar 240 leden groeide.

3 december
Enkhuizen Ir. M.W. Prins, president-directeur van de Zaadunie, opent het nieuwe biotechnologisch laboratorium van dit zaadveredelingsbedrijf. Men gaat onderzoek verrichten naar de erfelijkheidsdragers van plantencellen. En daar moeten dan weer de allerbeste planten uit voortkomen. Er wordt o.a. gewerkt met radio-actief materiaal.

9 december
Kolhorn Gedeputeerde Margreet de Boer vaart de gerestaureerde ‘Oude Streek’ open. ‘Behoud van historie op hoog niveau. Wat een schitterend dorp’.

Schellinkhout Directeur L. Weber, eigenaar van een in de voormalige zuivelfabriek gevestigd bedrijf in ponsgereedschappen, geeft zijn 22 werknemers t.g.v. het ondertekenen door Reagan en Gorbarsjov van het INF-akkoord, twee extra vrije dagen met Kerst. ‘Dat verdrag is een geweldig kerstcadeau’.

10 december
Langedijk Secretaris Jacobus Heine (Koos) van der Laan (47) verlaat de gemeente en onrvangt de verguld zilveren medaille van verdiensten. Een onderscheiding die door de gemeente in 1946 is ingesteld. De heer Van der Laan vertrekt in gelijke functie naar Putten.

11 december
Alkmaar Een bouwmarkt aan de Noorderkade gaat in vlammen en explosies ten onder. De brandweerlieden waren bijna allen meteen bij de hand. Zij bezochten een receptie om afscheid te nemen van hun plaatsvervangend commandant, J. Schimmel.

12 december
Onderdijk Kees Grent – Kreeltje – herdenkt zijn 55-jarig kosterschap van de parochie St. Gerardus Majella. Hij was nog maar 18 jaar toen hij het kosterschap aanvaardde.

17 december
Andijk De Andijker afdeling van de Bond van Plattelandsvrouwen bestaat een halve eeuw. De viering houdt o.m. in een tentoonstelling van handwerken en huisvlijt. Deze wordt geopend door mevrouw Visser, de enige nog in leven zijnde oprichtster van 50 jaar geleden. Hoogtepunt van de viering is het optreden 's avonds van de Westfriese schrijversgroep ‘'t Allegaartje’.

18 december, Winkel 18 december
Winkel Burgemeester Ype Dijkstra stelt de gerestaureerde hervormde kerk officieel in gebruik. Het opgeknapte uit het begin van de 14de eeuw daterende smeedijzeren uurwerk – het oudste nog werkende uurwerk in ons land – prijkt weer in de toren.

25 december
Oostwoud De restauratie van de hervormde kerk is na ruim 2 jaar zo ver gevorderd dat de kerstviering er weer in kan worden gehouden. De klus is nog niet helemaal af, maar het geld is op.

27 december
Hauwert Na drie jaar wordt in het gerestaureerde hervormde witte kerkje – van het bestaan waarvan in 1395 voor het eerst melding wordt gemaakt in de ‘Domrekeningen’ – weer een kerkdienst gehouden. Ook deze kerkrestauratie gebeurde onder leiding van architect Wil Schagen uit Nieuwe Niedorp.

Heerhugowaard In zijn woonplaats overlijdt Gerbrand Johannes (Gem) Bot (74); vooraanstaand aannemer, die bijna 60 jaar richting gaf aan de aannemingmaatschappij P. Bot & Zn. BV.

31 december
Sint Pancras Gemeentesecretaris W. Jonker (57) vertrekt met 40 dienstjaren bij resp. de gemeenten Medemblik, Graft, Koedijk en sinds 1972 Sint Pancras, met vut. Hij wordt opgevolgd door L.A. Koster, hoofd van de afd. financiën.

Alkmaar De Koninklijke Kaasfabriek Eyssen verlaat Alkmaar. Het bedrijf keert – in een nieuwe vennootschap met de kaasfabriek Koster/Karperton – terug naar Oosthuizen: het dorp waar in 1883 de geschiedenis van de kaasfabriek Eyssen begon (zie de 50e bundel 1983 – blz. 150-162: Eyssen: 100 jaar in kaas).

Avenhorn In zijn woonplaats overlijdt Jaap Hart (58), ex-raadslid en wethouder van de voormalige gemeente Avenhorn voor Gemeentebelangen en oud-commandant (gedurende 39 jaar) van de vrijwillige brandweer van Avenhorn en nadien van Wester-Koggenland. Een pur sang gemeenschapsman.

Andijk. Tijdens de oud- en nieuwviering landt op het dak van de op 20 november officieel in gebruikgestelde botenloods van de stichting ‘Jachthaven Andijk’ een door een Westduitser afgeschoten lichtkogel. De loods met daarin 72 gestalde jachten gaat in een enorme vuurzee ten onder. De totale schade bedraagt ruim ƒ 15 miljoen.

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.