Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1988 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1988

1 maart
Hoorn Met een gemiddelde temperatuur van bijna 5 graden was deze winter (december, januari, februari) na die van 1974-'75 de zachtste van deze eeuw. Op slechts 23 dagen kwam het kwik onder de nul graden. Een sombere winter, met te veel regen en te weinig zon.

St. Maarten Het Veefonds St. Maarten, opgericht op 30 oktober 1860, wordt opgeheven. Tien leden met een ingeschreven runderbestand van 300 stuks vormen geen reden van bestaan meer.

51 maart
Heerhugowaard Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de vereniging ‘De Hollandsche Molen’ ontvangt molenbouwer J.K. Poland het ‘Certificaat van Verdienste’.

Bovenkarspel Piet Appelman (46), veertig jaar trompetist bij harmonie ‘Crescendo’ en bovendien dertien jaar secretaris, krijgt de gouden speld van de Federatie uitgereikt.

6 maart
Andijk Mevrouw J. Ruiter-Haagsma, steunpilaar van het verenigingsleven (o.a. van het gemengd koor ‘Tavenu’) ontvangt – als eerste – de erepenning van de gemeente.

10 maart
Drechterland Aan de vooravond van zijn 65e verjaardag neemt fruitteler Jac. J. Wever (Jaap Poip) uit Oudijk afscheid als gemeentebestuurder. In die kwaliteit heeft hij er bijna 35 jaar op zitten, waarvan 31 jaar als wethouder voor resp. KVP en CDA. Eerst van Westwoud, nadien van Drechterland. Met de erepenning van deze gemeente en als ridder in de Orde van Oranje Nassau wordt hij uitgeluid: ‘een recht-door-zee-bestuurder, geen draaikont’.

14 maart
Andijk Vandaag starten Piet Mantel en Koos Minnema een voettocht over de 126 km lange Westfriese Omringdijk. Zij hebben er vier dagen overgedaan.

16 maart
Wervershoof Het Ned. hervormd kerkje aan de Dorpsstraat, gebouwd in 1909, waarin in 1956 de laatste dienst werd gehouden, nadien opslagplaats en karateschool, wordt door brand verwoest.

17 maart
Blokker Op 90-jarige leeftijd overlijdt Nicolaas Johannes (Jan) Pennekamp. Van 1949 tot 1967 (vanaf 1953 als wethouder) maakte de schoenmaker uit Oosterblokker deel uit van de gemeenteraad. Hij diende de gemeenschap in tal van bestuursfuncties en was ereburger van deze (voormalige) gemeente sinds 1974.

19 maart
Soestdijk Prins Bernhard doopt een nieuwe truck naar het symbool van het Wereldnatuurfonds: Panda. Eigenaar van de truck is Jac Besseling uit Hem.

20 maart
Hoogkarspel Honderd jaar geleden werd de gym- en schermvereniging ‘Kracht en Vlugheid’ opgericht: en pas in 1921 toegankelijk voor vrouwen. In 1970 werd na een fusie met de r.k. gymvereniging de naam gewijzigd in gymnastiek- en jazzdansvereniging ‘Door Eendracht Samen Sterk’.

27 maart
Hoorn In het overdekte zwembad aan de Vredehofstraat passeert de 4.000.000e bezoeker. Het bad werd in 1972 geopend.

30 maart
Scharwoude Jan Ooms Pzn. vestigde zich 75 jaar geleden als aannemer. Er groeide een wegenbouwbedrijf uit voort. Sinds 1 januari 1974 Ooms Beheer BV. Directeur: Jan Dirk Ooms, de derde generatie.

31 maart
Alkmaar Paul van Breemen (64), grondlegger van de inventaris van het Hollands Kaasmuseum en van het Noordhollands Zuivelarchief, ontvangt de zilveren eremedaille van de gemeente. Zijn vrouw krijgt de gouden stadsspeld.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.