Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1990

1 februari
Alkmaar Henk Schoorl ontvangt in een bijeenkomst van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier uit handen van de Commissaris van de Koningin, drs. R.J. de Wit, het boek ‘Kust en Kaart’. Een aantal artikelen van Schoorl is thans in gebundelde vorm verschenen. Een soort verjaarscadeau en eerbewijs voor zijn publicaties over Noordhollands Noorden.

8 februari
Warmenhuizen Bij zijn afscheid – na bijna 17 jaar – als voorzitter van de Vakgroep Veehouders van de LTB wordt Jan Kraakman (63) onderscheiden met de gouden speld van de LTB.

Waarland André Doodeman, Piet Molenaar, George Bruin en Thijs Smit vieren een jubileum. Veertig jaren achtereen zetten zij zich iedere donderdagavond rond de tafel voor een potje pandoeren.

14 februari
Warmenhuizen Mevr. Hendrika Kemper-Duijs viert haar 100e verjaardag. Zij is de oudste van de gemeente Harenkarspel en heeft nog overal belangstelling voor.

Hoogwoud Een diamanten bruidspaar begint al bijna gewoon te worden, maar een briljanten paar – 70 jaar getrouwd – is een uitzondering en de regel daarop wordt bevestigd door het echtpaar De Snaijer-Nes. De bruid is 91 en de bruidegom 90 jaar.

15 februari
Bovenkarspel De Egyptische ambassadeur A. Ezzat Abdellatif opent de 57e Westfriese Flora. Het thema is Egypte. De prijswinnaars zijn ditmaal: de Zilveren Tulp: J.W. Reus, de Goorn; de Zilveren Schuit: J. Borst, Obdam; de Zilveren Molen: de afd. Lutjebroek van Bloembollencultuur. Er passeren 97.000 bezoekers de controle; 5000 minder dan vorig jaar.

Nieuwe Niedorp De woningbouwvereniging ‘Algemeen Belang’ luidt haar voorzitter – sinds 1976 – J. Barten uit. Hij vertrekt omdat hij per 1 januari wethouder van de nieuw gevormde gemeente Niedorp is geworden. Hij krijgt het ‘gemeentebord’, de hoogste onderscheiding van de oude gemeente Niedorp, aangeboden. Dick Koomen van Oude Niedorp volgt hem als voorzitter op.

18 februari
Wognum Ds. J. Mol heeft van zijn gemeente afscheid genomen. Hij vertrekt naar Doorwerth.

19 februari
Alkmaar T.g.v. zijn 87e verjaardag ontvangt oud-archivaris Th. Wortel (erelid van ons genootschap) uit handen van archivaris G. Valk een boek, waarin een aantal historische publicaties over Alkmaar en omgeving van zijn hand is gebundeld.

21 februari
Alkmaar De Raad van State beslist dat de vuilverbrandingsinstallatie (VVI) vóór middernacht moet worden gesloten. Zij voldoet niet aan de eisen, die aan de uitstoot van voor het milieu schadelijke stoffen gelden. Paniek over de vraag, waar noordelijk Noord-Holland nu met ruim 140.000 ton huisvuil heen moet. Ged. Staten geven daarom prompt opdracht de installatie nog tenminste twee maanden (illegaal) open te houden.

22 februari
Stompetoren Na de zuivelcoöperatie ‘De Combinatie’ 24 jaar te hebben gediend neemt ing. A. Dijkstra (60) afscheid als directeur van het produktiebedrijf ‘Neerlandia’. Hij krijgt geen opvolger.

27 februari
Bergen De bijna-orkaan ‘Vivian’ teistert ook Noord-Holland. Meters duin verdwijnen in de kokende golven. Wederom schade op het land, maar minder dan bij de orkaan van 25 januari. Wel wordt langs de kust de hoogste waterstand genoteerd sinds de Ramp van 1953.

28 februari
Hoorn Met een gemiddelde temperatuur van 5,6 graden (tegen 2,5 graden normaal) wordt deze winter de zachtste sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1706.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.