Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1990

4 april
Heerhugowaard Burgemeester J. Stuifbergen opent de vierde uitbreiding van het winkelcentrum Middenwaard sinds zijn bestaan in 1975. Middenwaard telt nu ruim 100 winkels op een totale oppervlakte van 22.000 vierkante meter en is daarmee het grootste winkelcentrum van dit land boven 't IJ geworden. En alles overdekt.

6 april
Alkmaar Als laatste in de rij wordt Noord-Holland op het landelijke alarmnummer 06-11 aangesloten. De Commissaris van de Koningin, drs. R.J. de Wit, stelt het nummer in gebruik.

7 april
Oudkarspel Het gerestaureerde Regthuis wordt met veel vertoon in gebruik genomen. De Stichting ‘Langedijker Verleden’ heeft er een Oudheidkamer ingericht met voorwerpen uit de Langedijker geschiedenis. Op de zolder is een expositie te zien over de oorlog uit 1799, u weet wel: die van de inval van de Engelsen en de Russen.

12 april
Hoogkarspel Onder protest van een deel van de gemeenteraad krijgt het vertrekkende raadslid Cor Visser (Drechterlands Belang) de erepenning van de gemeente Drechterland uitgereikt.

Hoogwoud Aan de Koningspade brandt een stolpboerderij af, ook een pakhuis en een schuur vallen ten prooi aan het vuur. Schade: ruim 1 miljoen.

17 april
Bovenkarspel Stede Broec heeft haar eigen gemeenteschild. Het wordt overhandigd aan burgemeester J. Haanstra door de maker Kees de Boer. Op koninginnedag is het schild onthuld. Op 29 november overlijdt Kees de Boer, 55 jaar oud.

19 april
De Rijp Mevr. J. Visser-Edel, na hierin 16 jaar actief te zijn geweest, afscheid van de gemeenteraad. Zij ontvangt de eremedaille van de gemeente en wordt daarmee de eerste vrouwelijke ereburger van de gemeente Graft-De Rijp.

20 april
Alkmaar Op last van de Raad van State wordt de huisvuilverbrandingsinstallatie gesloten. Er wordt door de schoorsteen méér chloride over de omgeving uitgestort dan de wettelijke normen toestaan. De verwerking van het huisvuil in Noord-Holland wordt er niet eenvoudiger op.

21 april
Oterleek Gedeputeerde Frans Tielrooij (Monumentenzorg) licht de vang van de gerestaureerde en weer maalvaardig gemaakte korenmolen ‘De Otter’. Dank zij de inzet van veel vrijwilligers was voor dit herstel ‘slechts’ een bedrag van ƒ 115.000,- nodig. Aan arbeidskosten kon zo'n twee ton(!) worden bespaard.

27 april
De Goorn Bij zijn afscheid als raadslid van de gemeente Wester-Koggenland (na 9 jaar) ontvangt Th. Lursen van Gemeentebelangen de erepenning van de gemeente. Vóór de gemeentelijke herindeling was Lursen nog enige maanden wethouder van de voormalige gemeente Oudendijk.

28 april
Hem Meester A. Joffriet, hoofd van de openbare Hemmerschool van 1 december 1960 tot 1 augustus 1988, komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’ te voorschijn. Gemeentesecretaris A. Mok van Hoorn, 40 jaar in overheidsdienst, krijgt dezelfde onderscheiding opgespeld.

Opmeer Jan Koopman (59) uit Spanbroek die voor KVP/CDA 29 jaar deel heeft uitgemaakt van de gemeenteraad, waarvan 25 jaar als wethouder, neemt als ridder in de Orde van Oranje Nassau én als ereburger van de gemeente afscheid. Zijn fractiegenoot L. Koomen vertrekt na 24 jaar ook met de erepenning.

Medemblik Marijke Langedijk-v.d. Laan, die gedurende 12 jaar voor de PvdA in de gemeenteraad heeft gezeten, waarvan 8 jaar als wethouder, krijgt bij haar afscheid de erepenning van de gemeente uitgereikt.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.