Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1990

1 september
Obdam Mevrouw Magda Berndsen-Jansen (40) wordt geïnstalleerd als eerste burger van deze gemeente. Het college van B. en W. bestaat hier geheel uit vrouwen, een zeldzaamheid voor bestuurlijk Nederland.

Oude Niedorp Jan Meereboer (55) vindt het na dik 40 jaar bezig te zijn geweest genoeg. Hij sluit de deur van zijn kruidenierswinkel. ‘Weer een stukkie vroeger weg, maar 't is niet aars.’

Alkmaar Drs. C. Streefkerk begint zijn werkzaamheden als archivaris van Alkmaar. Hij is de opvolger van drs. Gerrit Valk, die voor de PvdA zitting heeft genomen in de Tweede Kamer.

8 september
Waarland In het kader van de festiviteiten ‘1000 jaar Waarland-400 jaar Slootgaardpolder’ worden via een keten van 730 mensen 2500 witte kolen over een lengte van bijna 2 kilometer van een akker (4,5 snees) in de Slootgaard naar het Dorpshuis gegooid. Als koolsnijders traden op Jan Stoop, Nico Hessing en Theo Bakker. Een kwartier na het begin van het snijden konden Jan Angenant en Ab Moras de eerste kolen in het Dorpshuis al ‘opzetten’. Alles onder het toeziend oog van jonkvrouwe Sabina van Egmond, alias Marijke Houtenbos.

9 september
Oostwoud Wethouder N. Hom-Michgelsen stelt aan de Dokter Mulderstraat de speeltuin ‘'t Bullelandje’ officieel in gebruik.

10 september
Haringhuizen Met het plaatsen van de eerste duiker start voorzitter Ype Dijkstra van de landinrichtingscommissie officieel de uitvoeringswerkzaamheden in de ruilverkaveling Schagerkogge: in een gebied van ca. 3500 ha., waarvan de kosten worden geraamd op ƒ 45,6 miljoen.

11 september
Enkhuizen Directeur Weeda van het Zuiderzeemuseum verwelkomt de familie Koster uit Haastrecht als de 250.000e bezoeker. Uiteraard geschenken, maar ook een lunch en een rondleiding. Na sluiting van het buitenmuseum bleek het bezoekersaantal boven de 300.000 uit te komen, dat is 25% meer dan in 1989.

Noord-Scharwoude Cees Langedijk van ‘Onder Vrienden’ te Oudkarspel wordt Neerlands kolfkampioen 1990. Han Bakhuys van ‘Door Inspanning Ontspanning’ uit Oudkarspel legt bij de dames beslag op de titel. Voorzitter Jan Klinkert van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond geeft na 20 jaar de hamer over aan Nic. Vertelman te Berkhout.

12 september
Hoorn Op 68-jarige leeftijd overlijdt KVP/CDA politicus-bestuurder Theodorus (Diek) Laan. In de bezettingsjaren actief betrokken bij het verzet in en rond zijn geboorte- en woonplaats Venhuizen. Via de gemeenteraad – wethouder – van Venhuizen belandde hij op 6 juli 1954 in Provinciale Staten. Van 1 juni 1966 tot 7 juni 1978 was hij gedeputeerde van o.m. financiën en landbouw. Als bestuurder actief betrokken bij vrijwel alle ruilverkavelingen in West-Friesland.

13 september
Hoorn Gedeputeerde drs. Jan Achterstraat stelt de aansluiting van de Westfrisiaweg (S 31) via een half klaverblad op Rijksweg 7 officieel in gebruik. In 1976 werd het eerste gedeelte van deze nieuwe wegverbinding Hoorn-Enkhuizen (het stuk Drechterlandseweg) al voor het verkeer vrij gegeven.

14 september
Alkmaar Het produktiebedrijf ‘West-Friesland’ te Lutjewinkel van de zuivelcoöperatie ‘Campina Melkunie’ legt beslag op de ‘Gulden Vlies’-wisselketen van het kaasmarktseizoen 1990. Op de landelijke FNZ-keuring wint dit bedrijf met een Goudse kaas een gouden medaille.

15 september
Enkhuizen Na drie jaar gesloten te zijn geweest opent minister d'Ancona van WVC het geheel vernieuwde binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Tegelijkertijd gaan er drie tentoonstellingen van start, t.w. de Walvisvaart, Enkhuizer portretten uit de Gouden Eeuw en Opsmuk, een expositie van streeksieraden.

17 september
Midwoud Burgemeester Nic. Dorrestijn slaat de eerste paal voor het nieuwe gemeentehuis van Noorder-Koggenland, dat aan de Korteling wordt gebouwd door Bouwbedrijf Scholten te Andijk naar een ontwerp van de architecten Laan-Koning te Zwaag. Geraamde kosten ruim ƒ 6 miljoen.

22 september
Alkmaar In zijn woonplaats Bergen overlijdt Arie Eriks Jzn. (91) oprichter – in 1940 van wat is uitgegroeid tot Eriks Holding bv met 1200 werknemers, verspreid over 13 vestigingen over de gehele wereld; daarvan werken er ruim 400 op het kantoor aan de Voormeer.

25 september
Andijk Burgemeester Wim Veldhuizen stelt het tegenover het gemeentehuis aan de Middenweg gelegen nieuw gebouwde bedrijfspand (kantoor-laboratorium) van Pop Vriend Zaden BV officieel in bedrijf.

26 september
Grootebroek Als eerste Westfries speelt Frank de Boer (20) speler van Ajax, in het Oranje-elftal. In Palermo tegen Italië.

27 september
Edam Er zijn in onze provincie nog zo'n 200 brongas-installaties. Volgens Uitwaterende Sluizen vervuilen deze bronnen het oppervlaktewater in hoge mate en daarom dienen zij te verdwijnen. Overigens zijn er eigenaren, die een andere mening zijn toegedaan. In de Beemster werd in 1875 de eerste bron geslagen. De uitvinder ervan was Wouter Sluis; een man die zijn tijd op velerlei gebied ver vooruit was.

29 september
Berkhout Directeur (sinds 1976) K. Heddes, reeds vanaf 1950 actief bij dit bouwbedrijf betrokken, ook actief in parochie- en (technisch) schoolbestuur, wordt benoemd tot ridder in de Oranje Nassau.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.