Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1990

1 december
Warmenhuizen Dick Barten (60) vertrekt als algemeen directeur van Bejo Zaden BV. Hij gaat met pensioen. Hij begon zijn carrière in de wereld van de volle gronds groentezaden in 1948 bij de Langedijker Zaadteelt en Zaadhandel Jacob Jong, welk bedrijf in 1978 met C. Beemsterboer NV uit Warmenhuizen Bejo Zaden BV vormde.

Hoorn L. Bentschop Knook (48) te Wervershoof begint als directeur van het waterschap Westfriesland. Als opvolger van ing. Arie Vethman (59) die met 40 overheidsdienstjaren vervroegd uittreedt. Sinds 1976 gaf Vethman leiding aan de technische dienst.

5 december
Amsterdam Na een afwezigheid van 62 jaar heeft Sinterklaas, beschermheilige van de stad Amsterdam, zijn oude plek op de Dam weer ingenomen. Tot 1928 prijkte het beeld in de gevel van het toenmalige café Bisschop. Vandaar keek het 2 meter hoge beeld op de Dam. Na de sloop van het café in 1928 verdween het beeld, dat recentelijk werd teruggevonden in de gevel van het voormalige Missiehuis te Hoorn, thans onderkomen van het SOW. Hier deed de Goedheiligman dienst als Bonifatius! Sinterklaas staat nu in de hal van de Amrobank, die is gebouwd op de plek van het voormalige café Bisschop.

11 december
Schoorl Oud-veehouder en agrarisch bestuurder Jan H. Kraakman uit Warmenhuizen, vorig jaar teruggetreden o.a. als voorzitter van de Vakgroep Veehouders van de LTB, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

13 december
Opmeer De ruilverkaveling "De Gouw", de laatste in Westfriesland, wordt aangenomen. Bij de stemming (opkomst 52,9%) worden van de 1086 uitgebrachte stemmen er 755 (69,8%) vóór en 326 (30,2%) tegen uitgebracht. In oppervlakte: 77,8% vóór en 22,2% tegen. Vijf stemmen werden ongeldig verklaard. Het plan heeft betrekking op een gebied van zo'n 6600 ha. De kosten van uitvoering worden begroot op ƒ 46,5 miljoen. Als voorzitter van de plaatselijke commissie treedt burgemeester Wim de Leeuw van Opmeer op. Zeger Houter uit Wognum is vice-voorzitter.

14 december
Alkmaar De spoorlijn Alkmaar-Den Helder bestaat 125 jaar. Dat werd gevierd met een "kleine treintjes" tentoonstelling en ritten met de stoomtrein, getrokken door de historische Bello, die vroeger tussen Alkmaar en Bergen aan Zee reed.

Enkhuizen In de Zuiderkerk wordt een tweedaags korenfestival gehouden. Het jubileumgeschenk voor Enkhuizens eerste burger D.J. Krajenbrink, die zich op 16 oktober 25 jaar burgemeester mocht noemen, waarvan de eerste 10 jaar van Ulrum.

Wijdenes Oud-wethouder G. van Doorn stelt het nieuw gebouwde verenigingsgebouw "De Wiekslag" officieel in gebruik. De kosten ervan bedragen zo'n ƒ 750.000,-. De naam werd bedacht door mevrouw Keja Gutker de Geus, "want hier kan elke vereniging zijn vleugels uitslaan!"

Bovenkarspel Huisarts A. Kuijper, die vorige maand na 33 jaar afscheid nam, wordt – mede op grond van zijn vele bestuurlijke activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg – benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

16 december
Wervershoof In Hendrik Pancratius Wokke (55), lid van het CDA, begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger. Wokke was waarnemend burgemeester van de gemeente Marken, die per 1 januari haar zelfstandigheid verliest.

19 december
Zwaagdijk Een partij boerenkool, aangevoerd door tuinder Thijs Kee te Opperdoes en voor 59 cent per kilo gekocht door handelaar Cor de Hart te Hoorn, brengt de jaaromzet van de veiling WFO-Langedijk over de ƒ 200 miljoen. Een nieuw record.

20 december
Obdam De geboorte van Maikel Hoedjes te Hensbroek brengt het inwonertal van de gemeente Obdam op 6000.

Andijk Sip de Jager (58) initiatiefnemer, mede-oprichter en algemeen directeur van de nu 25 jaar bestaande Intertoekomst BV, een toonaangevend schildersbedrijf, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook op maatschappelijk terrein heeft De Jager zich in deze gemeente behoorlijk geweerd.

Alkmaar Directeur A.P. Peereboom, die bijna 2 jaar geleden in dienst trad van de veiling "Kennemerland", heeft deze verlaten. Er is geen opvolger benoemd.

22 december
Wijdenes In zijn woonplaats overlijdt Jan Koeman (83). Van 1975 tot 1989 publiceerde hij in de Dorpskrant ruim 140 artikeltjes over geschiedenis, cultuur en bekende personen in dit dorp, waarin hij 75 jaar heeft gewoond.

24 december
Alkmaar Willem Joosten overlijdt op 83-jarige leeftijd. Hij was van huis uit amanuensis van het Murmellius gymnasium, maar genoot vooral bekendheid als hoofd van de kaasdragers: Kaasvader! Hij trad in 1947 tot het gilde toe als noodhulp en verliet dit in 1965 als Kaasvader.

27 december
Oostwoud In nauwelijks een uur tijd gaat het café "De Vergulde Vos", eigenaar Cees Veldhuijs, in een vlammenzee ten onder. Een strop voor diverse verenigingen, die hier hun onderkomen hadden. Op 4 mei 1927 verbrandde de vorige "Vergulde Vos".

31 december
Lutjebroek In de Nieuwjaarsnacht gaat het veilinggebouw aan de Pastoor Gielenstraat in vlammen op. Het gebouw was niet meer functioneel. Vermoed wordt dat de brand is aangestoken.

Hoogwoud Bakker Kees de Haan sluit na 33 jaar zijn bakkerij. Twee generaties De Haan hebben Hoogwoud de laatste 70 jaar van brood en gebak voorzien.

Niedorp Piet Idema uit Zijdewind draagt het commando van de vrijwillige brandweer van Niedorp – onder zijn leiding samengesteld uit de korpsen Oude Niedorp, Nieuwe Niedorp, Winkel en Barsingerhorn – over aan directeur J. Kip van de dienst gemeentewerken.

Schagen Bienus Feijen (60) neemt na 31 dienstjaren afscheid van de vrijwillige brandweer. In 1959 begon hij zijn carrière bij de brandweer van Sint Maarten. Sinds 1982 treedt hij op als commandant van het Schager korps.

Hoorn Jacob Posthuma (70) sluit de winkel aan het Grote Oost 23. De winkel werd door zijn vader Rein in 1900 geopend. De (buurt)winkel was vermaard door haar kerstpakketten.

En tenslotte: het allerlaatste bericht in deze kroniek. Het jaar 1990 was het warmste van deze eeuw, een nieuw record sinds men met waarnemingen in 1706 begon. Volgens het KNMI bedroeg de temperatuur 10,9ºC, er waren 78 dagen met meer dan 20ºC en 32 dagen met meer dan 25ºC. Aan zonuren werden er 1505 geteld.

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.