Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1991

1 mei
Hippolytushoef In het verzorgingshuis ‘Noorderlicht’ overlijdt, 96 jaar oud, Grietje Bosker, de ‘gastvrouw van de Afsluitdijk’. Als eerste liep zij op 28 mei 1932 blootvoets – over de verse kluit keileem, waarmee het laatste gaatje in de Afsluitdijk was gedicht: van Noord-Holland naar Friesland.

2 mei
Schellinkhout Burgemeester A. Vlaar van Venhuizen onthult bij de meeuwenkolonie op de Westfriese Omringdijk een informatiebord over natuur en historie van deze dijk.

6 mei
Heerhugowaard Alhier overlijdt de schrijver Anthony van Kampen (79). Hij begon zijn carrière bij de Helderse Courant en maakte later reisreportages. Verder publiceerde hij boeken: zoals ‘Jungle Pimpernel’ en ‘Het land dat God vergat’.

14 mei
Wervershoof Gemeentesecretaris Wim Kolvenbag (56) haakt met 40 dienstjaren af. Van die 40 bracht hij er 23 in Wervershoof door. Hij ontvangt de gouden speld van de gemeente. Hij heeft de functie sedert 1 januari 1979 vervuld. Zijn opvolger is J. Schaminée, die binnen het ambtelijke apparaat naar deze post doorschuift.

17 mei
Nieuwe Niedorp PEN-directeur ir. G. Kliffen stelt de zonne-energie-installatie van het openluchtbad ‘De Rijd’ in gebruik.

18 mei
Krabbendam De gereformeerde gemeente, één van de oudste in de provincie, viert haar 150-jarig bestaan. In het voorjaar van 1841 lieten de eerste leden zich uit de hervormde gemeente van Warmenhuizen uitschrijven en in september werden de eerste ambtsdragers bevestigd. Tot 1846 kwam de gemeente bijeen in een lokaal, aangebouwd aan de boerderij van Paarlberg. In dat jaar kocht hij een huis aan het huidige Kerkplein, dat hij als kerk liet inrichten. Het begin van het huidige kerkgebouw. In 1872 werd er een woning voor het schoolhoofd aangebouwd. In 1918 werd de kerkzaal met 4 meter verlengd. In 1968 werd de kerk uitgebreid met een verenigingsgebouw. Uiterlijk heeft de gereformeerde kerk van Krabbendam niets van een kerk weg.

21 mei
Hoogwoud De kolfsociëteit ‘Niet Klappen’ bestaat 100 jaar en viert dat met jubileumwedstrijden in ‘Het Huis van Egmond’. In de vijftiger jaren dreigde door verkoop van dit pand de kolfbaan te verdwijnen. De notaris en een aantal leden wisten dit te voorkomen door het pand zelf te kopen. Van de geschiedenis van de soos is weinig bekend. Boeken en bescheiden zijn jaren terug bij een brand bij de toenmalige secretaris thuis verloren gegaan.

24 mei
Sint Maarten Na de ‘Dikke Paal’ van Winkel is nu ook de ‘Dikke Paal’ van Schagen terug. Dik is deze paal echter niet. Het is een klein nietig paaltje op de Omringdijk, dat een grens markeert. Oud-genootschapvoorzitter Dirk Breebaart heeft ook deze grenspaal gelokaliseerd.

25 mei
Enkhuizen Fransje Jongert, uitgeefster van de Enkhuizer Almanak, betrekt een huurpand aan de Breedstraat. De 397e jaargang, die van 1992, wordt daarmee de eerste, die uit Enkhuizen zal worden verspreid. Tot nu toe gebeurde dat resp. uit Amsterdam, Haarlem en sinds 1951 Apeldoorn.

30 mei
Schagen Klaas Visser uit Winkel stapt op deze donderdagmorgen voor de laatste keer om kwart voor vier uit bed. Hij is – na bijna 10 jaar – voor de laatste keer als marktmeester actief. Hij wordt opgevolgd door zijn assistent J. Komen.

31 mei
Barsingerhorn Gedeputeerde Margreet de Boer stelt de fraai gereconstrueerde Heerenweg officieel in gebruik en promoveert het buurtje Heerenweg-Mieldijk meteen tot ‘het eerste provinciaal beschermd dorpsgezicht’.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.