Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1991

1 augustus
Warmenhuizen Ir. F. Plevier treedt als algemeen directeur in dienst bij Bejo Zaden BV Hij was tot dan bedrijfsdirecteur bij de Kon. Zaadteelt en Zaadhandel Sluis en Groot BV in Enkhuizen.

Hoorn De heer N. Schouten (50) uit Leidschendam, directeur-secretaris van het Ned. Chr. Ondernemers Verbond, begint als secretaris bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor West-Friesland en Waterland. Hij is de opvolger van de per 1 januari vertrokken J. Dekker, die zelfstandig ondernemer is geworden.

3 augustus
Midwoud Bakker Jan van Vuure dooft bet vuur in zijn oven. In 1974 bakte hij zijn laatste brood, maar met de produktie van gebak (‘tompoesen’) ging hij door. In 1941 maakte hij zijn entree in deze bakkerij, die hij sinds 1950 zijn eigendom mocht noemen.

5 augustus
Oudendijk Het gebouw van de openbare basisschool ‘De Zwaluw’ wordt gesloopt om plaats te maken voor de bouw van enkele woningen. De kinderen van Oudendijk moeten nu naar school in Grosthuizen.

22 augustus
Alkmaar De heer G. Veldman ontvangt de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau bij het verlaten van het bedrijf van de fa. Ypma. Hij oefende gedurende 45 jaar het beroep van pianostemmer bij deze firma uit.

Nieuwe Niedorp Het torentje op het Dorpshuis ‘Prins Maurits’ – het vroegere gemeentehuis – is terug. Een initiatief van de Stichting ‘Historisch Niedorp’. Drie timmerlieden werkten aan de terugkeer, t.w. Jan Goet, Cees van der Bijl en Cees van Zoonen. Het torentje viel enige jaren geleden ten prooi aan het vuur. De kosten bedroegen ƒ 40.000,-.

24 augustus
Enkhuizen Bronstijdbewoners – hedendaagse dan wel te verstaan – steken in een uitgeholde boomstam het IJsselmeer over van Lelystad naar Enkhuizen, waar hun tijdgenoten op het Zuiderzeemuseumterrein leven en daar bezig zijn een boerderij te bouwen uit die tijd. De boomstam maakte echter water en de roeiers vervolgden hun weg op meer gecultiveerde volgboten. De meegebrachte geschenken bleven gelukkig droog.

25 augustus
Warmenhuizen Steven Rooks eindigt als tweede bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Stuttgart en komt met een zilveren medaille naar huis.

29 augustus
Nibbixwoud Onder toeziend oog van notaris N. van Duin wordt de acte van toedeling van de ruilverkaveling ‘Vier Noorder Koggen’ getekend. Ruim 6000 ha. agrarisch gebied is heringericht. Op 10 november 1954 diende de voormalige gemeente Midwoud de eerste aanvrage voor deze verkaveling in. Op 15 december 1972 werd er over het plan gestemd. In de jaren 1976-'82 werd het uitgevoerd. Totale investering: ƒ 85 miljoen. Als opvolger van wijlen Dick Laan maakt Cor Druif, veehouder in Oostwoud, als voorzitter van de (plaatselijke) commissie het karwei af.

Westwoud P. Wagenaar (68) wordt geëerd met koninklijk zilver en dat niet alleen voor zijn dirigentschap (sinds 1962) van het kerkkoor ‘St. Martinus’, maar hij maakt zich ook anderszins verdienstelijk voor de gemeenschap. In 1987 ontving hij de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’.

Schoorl Als ridder in de Orde van Oranje Nassau neemt burgemeester Cor Bernard (57) afscheid. Veertig jaar geleden startte hij zijn carrière als schrijver bij de gemeente Amsterdam. Op 16 juli 1975 kreeg hij in Schoorl de ambtsketen omgehangen.

31 augustus
Hoorn Augustus 1991 gaat met slechts 6 mm regen in De Bilt als de droogste augustusmaand van deze eeuw de boeken in. Voorts als een warme (l,5 graad boven het gemiddelde) én als een zeer zonnige met 250 uren zon.

't Veld Het dorpsblad ‘De Heraut’ viert zijn 25-jarig bestaan. Bijzonderheid hierbij is dat de heren Koenis, Kouwen Stadegaard ook al 25 jaar in de redactie zitten. Het blad geeft plaatselijk nieuws, informatie over de gemeente en het verenigingsleven.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.