Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1991

3 september
Nibbixwoud Door bestuurslid H. Nes van het wijksteunpunt is de eerste paal geslagen. Op deze plek zullen, behalve het steunpunt, ook nog 20 aanleunwoningen verrijzen. Eerder stond hier het rusthuis ‘De Hoge Weide’.

Hoorn Op weg naar zijn vakantiebestemming overlijdt onverwacht ds. Pieter Kwantes (78). Hij leidde nog regelmatig diensten in West-Friesland en was in de regio een geziene predikant. Hij heeft vele jaren de gemeenten Oudendijk en Beets gediend. Ds. Kwantes was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

4 september
Enkhuizen De 100-jarige bewoonster mevr. A. Lub-Smit en mevr. W. Kalk openen het nieuwe verzorgingshuis ‘Westerhof’, dat in de plaats kwam van het in 1963 verbouwde rusthuis. Sedert 1877 heeft hier een tehuis voor ouderen bestaan. Dit eerste tehuis werd toen financieel mogelijk gemaakt door de dames Snouck van Loosen.

Oudkarspel In de woning van de familie Boos aan de Speerdistel 14 wordt de 500.000e watermeter geplaatst. Het PWN is daarmee het eerste waterleidingbedrijf in ons land dat de half miljoen aansluitingen volmaakt.

Sint Maarten Alle manschappen van het plaatselijke korps vrijwillige brandweer melden zich officieel af. Zij doen dit uit protest tegen het door het gemeentebestuur van Harenkarspel opgestelde reorganisatieplan, waarin de brandweerpost van St. Maarten wordt opgeheven.

Berkhout Op 84-jarige leeftijd overlijdt Cornelis Nicolaas Laan. Namens de PvdA diende hij als wethouder een aantal jaren de voormalige gemeente Berkhout. Hij genoot grote bekendheid in agrarisch Noord-Holland als veehouder en o.a. als voorzitter van de Provinciale Bond van Rundveefokverenigingen.

6 september
Tuitjenhorn In huize ‘St. Jozef» viert mevr. C. Kruijer-Pronk haar 100e verjaardag.

Zwaagdijk Na ruim 13 jaar de veiling te hebben gediend vertrekt WFO-directeur H. Vonck met vut. Hij wordt opgevolgd door ir. W. van der Haar (40) uit Alphen aan de Rijn, die al sedert 1 april met de scheidende directeur ‘mee loopt’.

7 september
Oudesluis Het dorp viert zijn 350-jarig bestaan. Met o.m. een feërieke verlichting en een reünie, die door meer dan 400 personen werd bezocht. Ook uit andere delen van de wereld gaven Oudesluizers acte de présence.

11 september
Wormer Arie Rentenaar uit Barsingerhorn slaat 167 punten bijeen en legt daarmee beslag op de nationale kolftitel. Bij de vrouwen wint Annie Beemsterboer uit Berkhout de titel met 137 punten uit 15 klappen.

Sint Maarten/Winkel Grietje Koning-Zwaag en Geertje Kleen-Zwaag vieren hun 100e verjaardag. De eerste tweeling in ons land, die de eeuw vol maakt.

13 september
Benningbroek Sasburg Electrotechniek BV wordt failliet verklaard. Alle 178 werknemers wordt ontslag aangezegd. Van hen kunnen er 115 aan de slag bij de Bataafse Aannemingsmaatschappij bv (BAM), die het onroerend goed, de materialen en de orderportefeuille heeft overgenomen.

Alkmaar Het Stedelijk Museum blijkt een miljoenenschat in huis te hebben. Het schilderij, dat het interieur van de Grote Kerk verbeeldt, werd toegeschreven aan een leerling van Pieter Saenredam. Na restauratie en onderzoek blijkt het nu een originele Saenredam te zijn. De waarde wordt geschat op 18 miljoen gulden. Er zijn echter inmiddels twijfels gerezen over de echtheid van het schilderij. Het ‘welles-nietes’-spel zal nog wel enige tijd de gemoederen blijven beroeren.

14 september
Oude Niedorp Korenmolen ‘De Hoop’ viert haar 350e verjaardag op Monumentendag 1991 met een 24-uurs draaimarathon, met in totaal 12836 omwentelingen.

16 september
Heerhugowaard Co Wagenaar (71) ontvangt, als eerste, de door de Culturele Raad ingestelde Eugénie Herlaar-prijs vanwege zijn ‘uitzonderlijke verdiensten op cultureel terrein in de gemeente’.

19 september
Onderdijk Staatssecretaris van Natuurbeheer Gabor draait de kraan open voor het natuurproject, dat 120 ha groot zal zijn; 10 ha daarvan is bestemd voor recreatie. Het is een onderdeel van het z.g. ‘vooroeverproject’, dat loopt van Andijk tot Medemblik.

20 september
Alkmaar Het productiebedrijf ‘De Tijd’ te Middenbeemster van de zuivelcoöperatie ‘De Combinatie’/Cono wint in het kaasmarktseizoen 1991 de ‘Gulden Vlies’-wisselketen.

22 september
Schagen Jacobus Meereboer (70), 50 jaar lid van het gemengd koor van de r.k. kerk, ontvangt de gouden medaille van de Gregoriusvereniging.

26 september
Zwaagdijk De veiling WFO opent haar nieuwe koelhuis. Was de capaciteit eerst ruim 7000 ton, thans bedraagt die 15.400 ton. In ongeveer 6 maanden tijd werd dit koelcellencomplex gerealiseerd voor een prijs van ƒ 15,5 miljoen.

Alkmaar Mr. H.C. (Dick) Dubbeldam neemt als algemeen secretaris van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Hollands Noorderkwartier afscheid. Hij kwam in 1955 in dienst en werd in 1972 tot secretaris benoemd. Hij vertrekt o.m. met de erepenning van de gemeente Alkmaar en de zilveren penning van Noord-Holland. Zijn opvolger is mr. J. Glaubitz.

Schagen De Rijksscholengemeenschap wordt officieel aan de gemeente overgedragen.

Enkhuizen In de Ontmoetingskerk aan de Klopperstraat viert de Gereformeerde Kerk haar 150e verjaardag.

27 september
Aartswoud Als voorzitter van de plaatselijke commissie fietst burgemeester Wim de Leeuw van Opmeer een over de Weelkade gespannen lint kapot: startsein voor het in uitvoering nemen van de verkaveling De Gouw. Ter plekke wordt begonnen met de aanleg van een fietspad.

De Goorn Aan de Kantbeugel wordt de 700e huurwoning in de gemeente Wester-Koggenland in gebruik genomen door 6 bewoners van het gezinsvervangend tehuis Maria-oord. Enkele huizen van de nieuwbouw worden betrokken door 7 bewoners van de 11 Oktoberstraat in Ursem. Hun huizen, gebouwd in 1957, worden gesloopt. Over een jaar kunnen zij terug naar Ursem.

Hoorn Gemeentesecretaris (sinds 15 juli 1980) A. Mok wordt uitgeluid met de erepenning van deze gemeente. Hij was ruim 21 jaar gemeentesecretaris van achtereenvolgens Castricum en Hoorn. Zijn opvolger is de heer J. Bakker (43), tot dan gemeentesecretaris van Beverwijk, die naar zijn geboorteplaats terugkeert.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.