Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1991

1 oktober
Haarlem Mevr.drs. Katja Bossaers begint als consulent regionale geschiedbeoefening. Opzet van haar functie is het organiseren van cursussen, begeleiden en opzetten van tentoonstellingen, onderwijsprojecten en hulp en advies geven bij historische onderzoeken aan verenigingen, zo'n 70 in Noord-Holland, die zich bezig houden met geschiedenis en cultuur van stad of streek. Zij is in dienst van de nieuw opgerichte Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland met standplaats Haarlem.

Sint Pancras In de voortuin van de door Piet en Janneke Ruys bewoonde woning aan de Bovenweg wordt de begraafplaats van het in 1297 verwoeste dorp Vronen bloot gelegd. In een met leem beklede grafkuil worden tal van skeletten aangetroffen.

Hoorn De Kring West-Friesland van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO), een samengaan van de Hollandse Maatschappij van Landbouw en de LTB, gaat met ruim 16.000 leden van start. Er zijn nu nog 26 afdelingen. Dat moeten er 10 worden: één per plattelandsgemeente. Voorzitter is Ria Huisman te Benningbroek, vice-voorzitter Cor Veer te Oostwoud en secretaris is Evert Lassche. De laatste is dat ook van de Kringen Noord-Holland Noord en Noord-Holland Midden.

Petten Het lichtschip ‘Texel’, vast baken op zee op zo'n 30 km van het eiland wordt door storm van zijn ankers geblazen en strandt op de Hondsbossche Zeewering. Het schip wordt total loss verklaard en ter plekke gesloopt. De lichtopstand gaat naar het Marinemuseum in Den Helder.

5 oktober
Kolhorn De ‘Stichting Turfschuren in Kolhorn’ heeft een turfschuur in eigendom, welke op instorten staat. Geld tot restauratie was moeilijk te verkrijgen, maar de brandwaarborgmaatschappij ‘Noordhollandse van 1816’ bestaat 175 jaar en voor elk jaar van haar bestaan was er ƒ 1000,-- voor de Stichting. Een aardige binnenkomer! De oprichter van de ‘Noordhollandse van 1816’, Cornelis Eecen, was ooit zelf eens turfschipper.

11 oktober
Hoorn De Regentenkamer in het Jozefhuis aan het Achterom, fraai gerestaureerd door de Stichting ‘Stadsherstel’, wordt officieel uitgeroepen tot de ‘thuishaven’ van de Stichting ‘Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders’.

22 oktober
Hensbroek Veehouder Siem Kalverboer schenkt Piet Balvers (70) een beeldje, voorstellende een koe, met daaronder het opschrift: ‘30 jaar koeienknippen, 1991’. ‘Zo'n ambachtelijke vakman moet ook eens in het zonnetje.’

Anna Paulowna Vandaag doet bakker Joop van Herwaarden zijn laatste ronde als broodbezorger langs zijn 150 klanten in de Oostpolder! 35 Jaar lang bezorgde hij daar het brood. Door gezondheidsredenen komt daar nu een eind aan.

30 oktober
Hoorn Bij de restauratie van het ‘Huis Verloren’ ontdekt men achter het mooi gestucte plafond nog een plafond, dat met bladgoud is versierd. Een moeilijke keus: wat moet men nu laten zien?

31 oktober
Zwaagdijk-west. De heer J. Swanenburg (76), ‘de bindende figuur van deze Zwaagdijker gemeenschap’: hij is o.m. mede-oprichter en voorzitter van de soos ‘Gezellig Samenzijn’ – krijgt uit handen van burgemeester H.J. de Nijs de penning van verdienste van de gemeente Wognum.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.