Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1991

1 december
Westerblokker Piet Dekker (79) viert zijn 65-jarig jubileum als organist van de St.Michael-parochie.

2 december
Obdam De eerste paal voor het nieuwe tehuis voor ouderen ‘De Horstenburgh’ wordt geslagen door de twee oudste bewoners van het oude tehuis. De handeling wordt verricht door mevr. T. Mooij-Schouten (92) en de heer K. Abbas (96). Het nieuwe tehuis zal plaats bieden aan 40 bewoners.

Hensbroek Slager Piet Schilder neemt zijn nieuw gebouwde slachtplaats in gebruik. Deze voldoet aan alle EG-normen. Een aanwinst voor het dorp.

3 december
De Weere Wethouder H. Keijzers-Jansen van Opmeer slaat de eerste paal voor een aantal nieuwe woningen, dat wordt gebouwd op de plek waar het rusthuis ‘De Hoge Weere’ stond. Het is tien jaar geleden dat er in De Weere huizen zijn gebouwd, althans in de subsidiesector.

4 december
Breezand De proeftuin voor bolgewassen van het Regionaal Onderzoekcentrum gaat sluiten. Om een gewaarborgde kwaliteit te bieden moet er voldoende personeel zijn en dat is er niet volgens het Produktschap voor Siergewassen.

5 december
Schagen Horeca-ondernemer John Mathot heeft café-restaurant Igesz, befaamde pleisterplaats aan de Markt, uitgebreid met 21 nieuwe hotelkamers, zodat weer kan worden gesproken van hotel-café-restaurant Igesz.

6 december
Hoorn Met de sloop van het op 5 juni 1979 officieel in gebruik genomen ‘Witte Badhuis’ aan de Westerdijk wordt begonnen. Het moet plaats maken voor een kuur-annex congreshotel.

Hoorn Na dik 31 jaar goed werk te hebben verricht in West-Friesland sluit directeur J. Louter van het vormingscentrum ‘Dijk en Duin’ aan de Wilhelminalaan voor het laatst de deur van het pand.

9 december
Winkel In zijn woonplaats overlijdt op 80-jarige leeftijd Jan Fijnheer, rustend veehouder. Hij was bestuurlijk actief op het terrein van de veeverbetering en de zuivel. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wijdenes Voorzitster Corrie ter Hofstede van de dameskolfvereniging ‘De Leste Klap’ slaat letterlijk de laatste klap op de ruim 100 jaar oude kolfbaan van ‘De Bierstal’. Exploitant Jos Haring gaat zijn restaurant uitbreiden en daaraan wordt de kolfbaan opgeofferd. De 17 jaar oude dameskolfvereniging ‘verhuist’ naar de kolfbaan in Venhuizen.

11 december
Schagen Met een ‘ambitieus en origineel, breed samengesteld pakket cultuur-historische activiteiten, waaruit de toerist royaal kan putten,’ wint het gewest Kop van Noord-Holland de ANWB/NBT Toerisme Trofee. Deze bestaat uit een beeldje èn een cheque van ƒ 50.000,--.

13 december
Opmeer Sophie Stam-Zelis sluit 18 jaar activiteiten bij de Stichting Tentoonstelling Opmeer officieel af en wordt benoemd tot erelid.

Wervershoof De rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft een uitbreiding ondergaan en wordt officieel in gebruik genomen. Het systeem zuivert het afvalwater van 165.000 huishoudens en verwerkt 100.000 m³ water per dag. De kosten van de uitbreiding bedroegen ƒ 15 miljoen. Het is de grootste installatie van Uitwaterende Sluizen.

24 december
Eenigenburg Het terpkerkje van Eenigenburg – bouwjaar 1792 – is gerestaureerd; het is nog wel niet helemaal klaar, maar toch kon er al een kerstdienst worden gehouden. Het betreft hier een klus van zo'n half miljoen, waarvan 60% door subsidies wordt gedekt.

27 december
Alkmaar De veilingklok bij de coöperatieve tuinbouwveiling ‘Kennemerland’ blijft draaien. Een door het bestuur opgesteld (financieel) overlevingsplan wordt door de leden met een meerderheid van 20 stemmen aangenomen: 331 stemmen vóór, 311 tegen (52%-48%). Er waren 16 onthoudingen en 20 ongeldige stemmen.

30 december
Oosthuizen Apotheekhoudend huisarts L. de Priester (sinds 1 augustus 1961), neemt afscheid van zijn ongeveer 3000 patiënten in de Zeevangdorpen Oosthuizen, Beets, Schardam en Hobrede en wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

31 december
Koedijk Onder leiding van Anneke Klomp en Tini Smit wordt het ‘Gouden Engelfeest’ – Sinterklaas op Oudejaarsdag – nieuw leven ingeblazen. Een gezelschap van zo'n 30 kinderen en 70 oudere Koedijkers verwelkomen de Sint in het dorpshuis. ‘'t Moet een echt Koedijks feest blijven.’

Zwaagdijk De veiling ‘WFO/Langedijk en Omstreken’ noteert een nieuw jaaromzetrecord: ƒ 238 miljoen.

Avenhorn De enige overgebleven Vereniging voor Veehouderij Belangen (VVB) Noord-Holland-Midden (Ursem-Schermer) met 180 leden sluit zich ook aan bij de Rundveeverbeterings Organisatie Noord-Holland (RON) met 2.300 leden. Er is weer sprake van één organisatie in rundveehoudend Noord-Holland.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.