Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1992

1 maart
Enkhuizen Mevr. Idelette Otten wordt als predikant van de Ned. herv. gemeente Enkhuizen bevestigd. Hiermede is de vacature van ds. Jan Hoekert vervuld. Sedert de Reformatie van 1572 is zij de 105e predikant; en de eerste vrouwelijke predikant.

Hensbroek Vandalen vernielen een antieke stenen plaat uit 1879, waarop in bladgoud de namen van de toenmalige polderbestuurders waren gebeiteld. Het is één van de drie gedenkstenen, die zijn ingemetseld in een muur bij het in 1989 gerenoveerde pleintje bij de kerk.

4 maart
Alkmaar Milieugedeputeerde Geert de Boer stelt het eerste thuisvulstation van het Gasbedrijf Kop Noord-Holland in gebruik. Een thuistankstation voor auto's, die op aardgas rijden.

5 maart
Hoorn Mevrouw Boes uit ‘Avondlicht’ viert haar 100e verjaardag en niks geen oude dame! Ze gaat nog op gym, gaat naar de kapper en de schoonheidsspecialist. Uiteraard veel belangstelling voor de jarige: o.a. van een nicht, die dit jaar ààk 100 hoopt te worden.

6 maart
Tuitjenhorn Aan de Oostwal, tussen de dorpen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, wordt het nieuw gebouwde gemeentehuis van Harenkarspel officieel in gebruik gesteld door provinciecommissaris drs. Roel de Wit. Het 30e – en laatste – gemeentehuis, dat hij als C. de K. heeft geopend. Het gebouw, naar een ontwerp van de Schager architect R. Bakker, heeft bijna ƒ 11 miljoen gekost. Van dat beschikbare krediet bleef ƒ 250.000,- over.

Wervershoof Piet Knijn wordt onderscheiden met de erepenning van de gemeente. Ruim 30 jaar, waarvan de laatste 25 jaar als voorzitter, was hij bestuurslid van de Stichting Gemeenschapsveiling. De laatste veiling onder zijn leiding bracht ruim één ton op, een record. Hij wordt opgevolgd door Koos Botman.

7 maart
Wervershoof A. Peereboom van de korenmolen ‘De Hoop’ ontvangt het Certificaat van Verdienste van ‘De Hollandsche Molen’. Hij wordt een voorbeeld van een nieuwe generatie ambachtelijke molenaars genoemd. Op 31 maart wordt een nieuwe schuur op het molenerf door burgemeester H. Wokke in bedrijf gesteld.

14 maart
Warmenhuizen Mevrouw A. Mosch-Borst krijgt bij haar afscheid als verloskundige de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Dertig jaar heeft zij haar praktijk uitgeoefend.

15 maart
Warmenhuizen Jan Kemper (75) viert zijn 50-jarig priester-missionaris jubileum in de Orde van Mill Hill. Hij bracht daarvan 35 jaar in Kenia door.

16 maart
Haarlem Drs. Roelof.J. de Wit neemt (officieel per 1 april) afscheid als Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland. Voor zijn verdiensten wordt hij benoemd tot Groot-Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij en zijn vrouw krijgen elk de zilveren penning van de provincie.

18 maart
Venhuizen Frans Grooteman (61), ‘Frans de Post’, gaat in de vut. Ruim 32 jaar bezorgde hij de post in de Triangel, de Kerkweg en de Buurt. Met vele geschenken wordt hij door zijn klanten uitgeluid.

20 maart
Alkmaar Directeur Jan R.A. Bakker (60) neemt afscheid van de Streekschool Groene Sector, onderdeel van het Agrarisch Opleidingscentrum Alkmaar. Hij ontvangt de penning van verdienste van de gemeente Alkmaar In 1963 werd hij directeur van de Chr. Lagere Tuinbouwschool in Broek op Langedijk en in 1967 werd hij directeur van de Streekschool; een school met 1450 leerlingen. Hij maakte deze school tot de grootste lagere land- en tuinbouwschool in ons land.

22 maart
Bergen Vier dagen voor zijn 78e verjaardag overlijdt in zijn woonplaats de heer M.C. (Thijs) Veldt, boer op de bekende hoeve ‘De Franschman’. Hij was van 1946 tot 1979 voor de KVP lid van de gemeenteraad, waarvan de laatste 2 jaar als wethouder. Hij was bestuurlijk ook actief in agrarisch Noord-Holland.

27 maart
Haarlem In het Interprovinciaal Beleidsplan IJsselmeer worden militaire activiteiten alsmede gas- en olieboringen verboden. De provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland hebben hun krachten in dit beleidsplan gebundeld.

Berkhout Piet (67) en Mien Bruin doen na 30 jaar de deur van hun kruidenierswinkel definitief op slot. De laatste dorpswinkel is ook in Berkhout geschiedenis geworden.

28 maart
't Veld Na één jaar afwezigheid keert het eerste damesteam van de handbalvereniging VZV via een 8-28 zege in het Twentse Weerselo tegen RSC terug in de eredivisie.

Waarland Jan Bruin (72) blaast 60 jaar de bugel in de fanfare ‘Samen Voortwaarts’. De vereniging eert hem met een gouden speld met 2 zirkonia's.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.