Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1992

1 juni
Wognum Burgemeester H. de Nijs krijgt, als waarnemend burgemeester, de gemeente Medemblik er tijdelijk bij.

Zuid-Scharwoude Woninginrichting Schene stopt er mee. Aan een familietraditie komt na 140 jaar een einde. In 1852 begon ene Gerhard Böttger – van Duitse afkomst – ecn textielzaak. Achterkleinzoon Frits Schene (63) sluit, bij gebrek aan een opvolger, de deur van het pand.

3 juni
Hoorn Musicus Simon P.F.M. Vlekke (81) overlijdt. Een markante man in de Westfriese muziekwereld. Hij leidde diverse r.k. kerkkoren, o.a. in Enkhuizen en Zwaag en fanfares o.a. in Spierdijk en De Weere. Van 1952-1959 dirigeerde hij het Westfries Mannenkoor.

5 juni
Nibbixwoud Gedeputeerde Els Berman stelt het nieuw gebouwde wijksteunpunt voor ouderen ‘De Hoge Weide’ met daarbij 20 aanleunwoningen officieel in gebruik.

Hauwert Jaap Burger (52) stapt na 25 jaar op als leider van de gymnastiekvereniging ‘Willen Is Kunnen’. Als 7-jarig jochie werd ‘ie al lid. Hij blijft WIK als bestuurslid trouw. ‘Helemaal zonder WIK gaat niet’.

16 juni
Zwaagdijk Bij zijn afscheid als bestuurslid, na 26 jaar, van de coöperatie ‘De Tuinbouw’ krijgt voorzitter P. Bakker de gouden speld van de Cebeco-Handelsraad opgespeld.

17 juni
Andijk Willem Visser Pzn. overlijdt op 73-jarige leeftijd. In de periode 1979-1990 maakte hij – voor de PvdA – deel uit van de gemeenteraad: van 1979-1990 als wethouder.

19 juni
Noordeinde Het in 1793 door Joh. Strümphler gebouwde en in 1897 in de in 1874 gebouwde Vermaning geplaatste orgel wordt na een restauratieperiode, die 10 jaar heeft geduurd en ruim een ton heeft gekost, door organist Jan Jongepier feestelijk in gebruik genomen. Sinds 1982 wordt deze vroegere doopsgezinde kerk beheerd door de Stichting ‘De Noordeinder Vermaning’.

26 juni
Wieringerwaard Op de in Utrecht gehouden nationale manifestatie van het Nederlands Rundvee Syndicaat wordt de Marlin-dochter Puck 51 van fokker Ben Korevaar in de middenklasse uitgeroepen tot Nederlands beste koe.

Sint Pancras In het oude raadhuis heropent het geologisch museum ‘Westflinge’. In 1981 als het ‘Boerhoopmuseum’ in een voormalige koolschuur in Broek op Langedijk van start gegaan. Conservator Siem Dekker (73): ‘Eindelijk een waardig onderkomen’.

Wieringen De haven ‘De Haukes’ bestaat 100 jaar. Met het binnenzeilen van de WR 173 met genodigden beginnen de festiviteiten.

27 juni
Heerhugowaard Transportbedrijf Bleeker viert zijn 125-jarig bestaan. Betovergrootvader Piet startte – als keuterboertje – met een bodedienst van de Noord op Alkmaar. De achterkleinzoons Peter en Jan bestieren nu een bedrijf met vijf vrachtwagencombinaties en twee bestelauto's.

28 juni
Sint Pancras Op de Floriade wint Rob Oosterveer (27) de wereldtitel bloemschikken 1992. Aan de finale namen 14 deelnemers deel.

Heerhugowaard Dirk Koomen, 40 jaar organist van de H. Hartkerk in De Noord, krijgt de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ opgespeld.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.