Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1992

1 oktober
Medemblik In de voormalige kleuterschool ‘'t Kwetternest’ aan de Scheepmakerssingel wordt een kinderdagverblijf met 15 plaatsen in gebruik genomen.

3 oktober
Benningbroek Aaf Jongewaard en Jozef Karsten, beiden 40 jaar lid van het koor ‘Klein Begin’, krijgen de gouden speld van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland opgespeld. Nel Bouwman-Bos, 60 jaar lid, krijgt een speciale onderscheiding van de vereniging.

5 oktober
Enkhuizen De tweejarige Pieter Fikkema passeert de controle van het Zuiderzeemuseum en is daarmee de 300.000e bezoeker. Zijn ouders delen in de feestvreugde mee.

6 oktober
Heiloo Vrij plotseling overlijdt mr.dr. Cornelis Berkhouwer (73): o.m. oud-lid van de Tweede Kamer voor de VVD en oud-lid (1963-1984) van het Europees Parlement; van 1973-'75 als voorzitter. ‘Boerenkees’ sloeg in zijn gloriejaren bijkans geen evenement in West-Friesland over.

13 oktober
Bovenkarspel In zijn woonplaats Dalfsen overlijdt Jan Elders (92). Van oktober 1935 tot 1965 burgemeester van de gemeente Bovenkarspel. Hij bekleedde daarnaast tal van functies, o.a. (tot 1970) dijkgraaf van Drechterland en voorzitter van de LTB.

Sint Maartensbrug Als tweede vereniging, na de ijsclub, maakt de toneelvereniging ‘Nut en Genoegen’ in dit dorp de eeuw vol.

14 oktober
Opmeer Burgemeester W. de Leeuw stelt het nieuw aangelegde luchtpersriool in werking. Dit systeem verschilt in zoverre van het drukriool dat er minder pompen nodig zijn en dat scheelt weer in de kosten.

15 oktober
Warmenhuizen Kirsty Veel, geboren op 2 oktober, wordt door burgemeester J. Louter als 14.000e inwoonster van de gemeente Harenkarspel verwelkomd.

17 oktober
Warmenhuizen In de oude kleuterschool ‘De Driespan’ stelt wethouder R. Treur het kinderdagverblijf ‘Snoopy’ in gebruik. Het is het eerste verblijf in deze gemeente.

18 oktober
Grootebroek Bouwbedrijf Weel bestaat 100 jaar. Inmiddels staan de derde (Frits) en vierde (Fer en Nico) generatie aan het roer.

20 oktober
Opmeer Aannemer J.A. de Koning legt met een gevelrestauratie in Amsterdam Zuid beslag op de eerste Berlage Banier. Er deden 36 bedrijven mee aan de strijd.

21 oktober
Zwaagdijk Gedeputeerde Jan Lagrand slaat nabij de veiling WFO de eerste paal voor het Agri Gebouw West-Friesland. Dit zal een vloeroppervlakte krijgen van 2200 m² Het is een ontwerp van Architectenbureau Zeeman.

23 oktober
Enkhuizen In huize ‘Overvest’ viert Sipke Mantel zijn 100e verjaardag. Tot zijn 89e heeft hij zelfstandig gewoond.

Zuidermeer De 16e gemeenschapsveiling is de 9e en laatste onder leiding van Kees Karsten (70). De veiling brengt ƒ 36.000,- op. Alleen: er is nog geen opvolger voor Kees!

24 oktober
Twisk Teun van der Molen (75) ontvangt bij zijn afscheid als bestuurslid van het Nut de Jan van Nieuwenhuyzen-legpenning. Hij maakte 42 jaar deel uit van het bestuur, waarvan 25 jaar als voorzitter. Floralia diende hij 30 jaar als voorzitter.

26 oktober
Wieringermeer Burgemeester Henk van 't Kaar (56) van de gemeente Schermer krijgt er – als waarnemer – de gemeente Wieringermeer bij. Burgemeester Knorr (sinds 16 november 1975) is na een ernstig conflict met de gehele raad met ziekteverlof en keert niet meer terug.

29 oktober
Haringhuizen Oud-provinciecommissaris drs. R.J. de Wit geeft het startsein voor de restauratie van de Willibrorduskerk. Uit naam van de restauratiecommissie overhandigt Dorien de Boer aan de voorzitter van de Stichting ‘Oude Hollandse Kerken’ een cheque ter waarde van ƒ 33.333,33. De totale kosten worden geschat op ƒ 940.000,-.

31 oktober
Oostwoud Jaap de Vries (86) beëindigt na 65 jaar zijn zangersloopbaan bij ‘De Woudzangers;. Hij ontvangt een gouden speld en wordt tot erelid benoemd.

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.