Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1992

9 december
Andijk Liefst ƒ 5000,- krijgen de dames Carla Vrolijk, Margreet Hoogeveen en Felicia Kaaijk. Zij hebben actie gevoerd om een fietspad aangelegd te krijgen langs de Veilingweg. Deze weg was beslist niet veilig voor fietsers i.c. de schoolgaande jeugd. Veilig Verkeer Nederland reikte de prijs uit. Zij ontvingen tevens de ‘Zilveren Egel’. De symboliek daarvan: het prikken naar allerlei instanties. De prijs gaat naar een ‘verkeersdoel’.

10 december
Opperdoes Vandaag is de eerste paal geslagen voor de bouw van 20 seniorenwoningen bij het verzorgingshuis ‘Almère’. Dat is gedaan door de secretaris van de Anbo in Noorder Koggenland, mevr. M. Surink.

11 december
Heerhugowaard De afd. Heerhugowaard van de WLTO gaat officieel van start. De LTB afd. De Noord, het 75-jarige jubileum net achter de rug, gaat er in op. Piet Beers (63) was de vierde en laatste voorzitter van deze afdeling.

16 december
Beemster Brongashouders in Noord-Holland, zo'n 200, hebben zich verenigd in de nieuw opgerichte ‘Vereniging tot Behoud van de Gasbron’. Zij komen in verzet tegen maatregelen van Uitwaterende Sluizen, dat hoge heffingen eist op dit soort gasbronnen. US wil eigenaren daarmee dwingen om deze energiebronnen te sluiten. US zegt dat het oppervlaktewater wordt verontreinigd. De eigenaren daarentegen ontkennen dat.

17 december
Wognum Voorzitter Joh. Schilstra van de vereniging ‘Vrienden van de Stolp’ reikt drie ‘Stolp-Awards’ uit: aan Hans Zwaan van de gerestaureerde stolp Oude Gouw 1, aan Dirk Sloetjes van de stolp ‘Welgelegen’, Kerkstraat 1 en aan de gemeente Wognum voor haar ‘stolpvriendelijk beleid’.

Alkmaar Provincie-commissaris Jos van Kemenade stelt het met twee naastgelegen panden uitgebreide gemeenlandshuis van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier aan de Kennemerstraatweg in gebruik.

18 december
Koedijk De vlotbrug – sinds kort provinciaal monument – wordt definitief voor het autoverkeer afgesloten.

Langedijk Huisarts J. Both ontvangt bij zijn afscheid van zijn in 1966 in Broek op Langedijk begonnen praktijk de gemeentelijke penning van verdiensten.

21 december
Andijk De gemeente Andijk telt met de geboorte van Tom Mantel 6000 inwoners. Niet alleen het feit dat hij opviel als 6000e, ook zijn geboortekaartje viel op: in spiegelschrift. Bovendien kan de raad hij de eerstkomende verkiezingen worden uitgebreid met twee zetels. Dankzij Tom.

Venhuizen In zijn woonplaats overlijdt Cor Roet (83): van oktoher 1945 tot september 1962 – voor de KVP – lid van de gemeenteraad, daarna, tot september 1974, wethouder. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

25 december
Hoogkarspel Jos Morsink, sinds 1947 organist van de r.k. kerk, die om gezondheidsredenen moest afhaken, krijgt de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ opgespeld. Het record – 50 jaar organist – blijft hij zijn vader.

Hoorn Jaap Nieweg (42) wordt de nieuwe directeur van de BV Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, alsmede van de gelijknamige Stichting. Hij volgt P. Scholten op, die in het voorjaar na interne problemen het veld moest ruimen. Mèt Scholten was Nieweg één van degenen, die in 1976 actie ondernam om de lijn Hoorn-Medemblik weer ‘onder stoom’ te hrengen.

31 december
Alkmaar Jaap Schuurman (60), sinds 1977 voorzitter van de K. van K. Hollands Noorderkwartier, maakt plaats voor zijn opvolger: mr. Th. Jansen op de Haar, directeur van het ‘Hooge Huys’. Schuurman wordt benoemd tot ere-voorzitter. Voorts ontvangt hij de zilveren penning van Noord-Holland en de penning van verdienste van Alkmaar.

Dirkshorn Dirk Korf (59) neemt na 38 jaar afscheid als organist van de gereformeerde kerk. ‘Twee keer op zondag spelen wordt me wat te veel’.

Wij hebben helaas afscheid moeten nemen van Maarten Oortwijn uit Purmerend, die vanaf het begin met zijn tekeningen de Kroniek op een voortreffelijke wijze heeft geillustreerd. Zijn werk is overgenomen door Sietse Wiersma uit Oudkarspel.

De redactiecommissie

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.