Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1993

1 februari
Medemblik In Hans Smit (49), lid van de PvdA en tot dan o.m. wethouder van Anna Paulowna, begroet Westfrieslands oudste stad haar nieuwe eerste burger.

2 februari
Schagen Architectenburo Bakker, Boots, Van Haren en Van der Donk wint bij de nationale ontwerpprijsvraag "Mens- en milieubewust bouwen en wonen" de eerste prijs van de publieksjury.

Hoorn De geboorte van Maartje Florine, dochter van Stef en Rinnie Kuiper-Feddema in Westerblokker, brengt het inwonertal van de gemeente Hoorn op 60.000.

3 februari
Opmeer Mevr. G. Wijnker wordt gehuldigd door de afd. Hoorn van het Nederlandse Rode Kruis. Zij is, sinds de telling in 1948 begon, de 100.000e donor in West-Friesland.

9 februari
Tuitjenhorn "Duizendpoot" Bram Pijn neemt na 25 jaar afscheid van de uitvaartvereniging. 't Wordt geen stil vertrek.

11 februari
Berkhout Onder voorzitterschap van Piet Moeijes komt de plaatselijke commissie van de ruilverkaveling "Westerkogge" voor de laatste keer bijeen. In 19 jaar (inclusief voorbereiding) is de klus geklaard, welke ƒ 61 miljoen heeft gekost.

12 februari
Tuitjenhorn Niek Boon (op tuba) en Jan Burger (op piston) blazen 40 jaar hun partij mee in fanfare "Hildegardis" en krijgen elk een onderscheiding opgespeld.

14 februari
Venhuizen Jaap Laan, 50 jaar lid van de muziekvereniging "Amicitia" ontvangt de gouden bondsspeld met één briljant erop Klaas Obdam krijgt een gouden speld met 2 briljanten, want hij had er nog 10 "dienstjaren" bij.

18 februari
Graft-De Rijp Met 40 dienstjaren neemt gemeentesecretaris A. van Dongen afscheid. Hiervan bracht hij er 34 jaar door in deze gemeente. Hij begon zijn loopbaan in het raadhuis van Graft. Hij wordt tot ereburger benoemd. Zijn opvolger is J. Buis uit Midwoud, tot dan loco-secretaris van Noorder-Koggenland.

Medemblik De in 1985 in gebruik genomen openbare bibliotheek aan de Burg. Schoutsenstraat is in oppervlakte verdubbeld. Inrichting en aankleding zijn sober gehouden. Meer dan 6 ton was er voor de klus niet beschikbaar.

19 februari
Bovenkarspel Commissaris van de Koningin Jos van Kemenade opent de 60e Westfriese Flora en omhult daarbij het beeld van Jantje Beton, dat het symbool is van het Nationaal Jeugdfonds. Dit fonds herdenkt zijn 25-jarig bestaan. De "Zilveren Tulp" wordt gewonnen door de fa. M. Boots te Hem, de "Zilveren Schuit" door J. de Wit & Zn B.V. te Bovenkarspel, de "Zilveren Molen" door de afd. Lutjebroek van Bloembollencultuur. Ruim 60.000 bezoekers passeren de controle. Dat is bijna 20% minder dan vorig jaar. Een tegenvaller, maar Jantje Beton houdt er ƒ 35.000.- aan over.

21 februari
Oosterblokker Piet Koppes (76), is 60 jaar lid van het kerkkoor "Sint Caecilia" en krijgt de pauselijke onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice" opgespeld.

22 februari
Valkkoog Het Adema-orgel in de kerk wordt na een restauratieperiode van bijna een jaar weer in gebruik genomen. Pianist Louis van Dijk liet zijn toehoorders genieten van pianospel. Tenslotte besteeg hij de trap naar het orgel en improviseerde op het liedje: "Altijd is Kortjakje ziek."

23 februari
Alkmaar In een verpleeghuis, waarin hij na een hem in september 1986 overkomen ongeval in het verkeer werd opgenomen, overlijdt Gerrit Kaper (86). Als kaashandelaar dè promotor van de Alkmaarse kaasmarkt en de Noordhollandse kaas. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van Alkmaar.

24 februari
Noord-Scharwoude Piet Tromp ruilt na 61 jaar het lidmaatschap van "Caecilia" in voor het erelidmaatschap. De scheidende voorzitter (na 27 jaar) ontvangt voorts de zilveren erespeld van "De Boog" en een speciaal voor hem gemaakt Makkummer herinneringsbord. Cees Speets volgt hem als voorzitter op.

25 februari
Zwaag Onder voorzitterschap van Cor Druif uit Oostwoud komt de plaatselijke commissie van de ruilverkaveling "Vier Noorder Koggen", waarover op 15 december 1972 werd gestemd, voor de laatste keer bijeen. De klus heeft ƒ 80 miljoen gekost. "Een beste investering," aldus de voorzitter.

28 februari
Heerhugowaard Na 42 jaar trouwe dienst neemt Jan Vlaar (89) afscheid als koster van de gereformeerde kerk aan de Stationsweg. "Je moet toch eens een keer stoppen."

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.