Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1993

1 april
Lutjewinkel Directeur Piet Hartmans (59) van het produktiebedrijf "West-Friesland" van "Campina-Melkunie" gaat met vut. In 1961 kwam hij in Lutjewinkel en werkte van 1964-1984 bij "Aurora" Opmeer. Ben Oosterom wordt zijn opvolger, die van "Aurora" Opmeer wordt overgeplaatst.

Edam-Alkmaar Krachtens een besluit van het provinciaal bestuur gaan het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en WestFriesland (op 17 december 1544 door Karel V in Gent opgericht) en het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier (op 12 december 1921 door het provinciaal bestuur opgericht) verder als Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier.

2 april
Wognum Het tehuis voor verstandelijk gehandicapten "Leekerweide" viert het 12_jarig bestaan. Bij zo'n feest hoort een taart en niet zo'n kleintje. Deze had een formaat 4 x 2.55 m, dat is meer dan 10 m². Er was dus genoeg voor iedereen.

Wieringerwaard In zijn woonplaats overlijdt Klaas Schenk (86). "Ome Klaas", boer en sportman, begeleidde van 1949-1960 de schaatsenrijders van de KNSB-kernploeg. Hij was mede-oprichter (toen was hij 13) en later erevoorzitter van de voetbalvereniging "Wieringerwaard". Schenk was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

4 april
Broek op Langedijk Voor het eerst in de 14-jarige geschiedenis van het museum "Broeker Veiling" wordt het museum op zondag (tussen 12.00 en 16.00 uur) voor het publiek opengesteld.

7 april
Warmenhuizen Op 86-jarige leeftijd overlijdt Sjouke Westra, oud-Elfstedenrijder. Westra boekte successen in 1929 (3e), 1940 (1e "Pact van Dokkum"). Hij was in het bezit van 7 Elfstedenkruisjes. Zijn achtste tocht, de helse rit van 1963, eindigde voor hem in Franeker.

14 april
Wijdenes Het haventje van Wijdenes, enkele jaren geleden gerestaureerd, heeft steeds last van verzanding. Men is bezig de havenhoofden te verlengen en hoopt daarmee het euvel verholpen te hebben.

15 april
Oostwoud Gerrit Nes (67), bijna 30 jaar voor de VVD gemeenteraadslid van resp. Midwoud en Noorder-Koggenland, wordt onderscheiden met de in liberale kringen fel begeerde Thorbecke-penning.

16 april
Ursem D66-gedeputeerde Els Berman opent met het onthullen van een kunstwerk het nieuwe zorgcentrum "De Rustenburcht". Het centrum bevat 30 bedden, alsmede 8 woningen. Het complex heeft ƒ 5 miljoen gekost.

Schermer Berend Jan van der Maten, sinds 1 augustus 1977 bedrijfsdirecteur van het kaasproduktiebedrijf "De Prinses" van (inmiddels) "Campina Melkunie" , vertrekt met 32 dienstjaren in de zuivel met vut. (Zie ook "Honderd jaar Koninginnen in Nederland, 100 jaar "Prinses" in de Schermer", door Volkert J. Nobel in de 57e bundel, 1990, blz. 131-152).

23 april
Langedijk Jan IJff (75) ontvangt bij zijn afscheid als voorzitter van het natuurmuseum "Westflinge" de penning van verdienste van de gemeente Langedijk. "Vóór al zijn verdiensten voor Langedijk."

24 april
Hoogwoud Op 77-jarige leeftijd overlijdt Antoon (Toon) Schermer. Hij heeft zijn leven gewijd aan de muziek, was o.m. oprichter van het accordeonorkest "Con Zelo", de Hoogwouder Dansers en de drumband "De Woudklappers."

27 april
Hoogwoud Bij haar afscheid als bestuurslid van de r.k. EBHO, na 45 jaar, waarvan de laatste 20 jaar als voorzitter, wordr mevr. W. Kaijer onderscheiden mer de erepenning van de gemeente Opmeer.

30 april
Anna Paulowna Burgemeester J. den Ouden opent in een voormalig schoolgebouw aan de Zandvaart het museum "Anna Paulowna", een initiatief van de vereniging "Oud Anna Paulowna".

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.