Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1993

5 juni
Heerhugowaard In 20 dagen overbrugt Wim Alblas – te voet – de 1428 kilometer, die deze gemeente scheiden van het Poolse Kalisz. Hij brengt daar een cheque van ruim ƒ 25.000,- bestemd voor het inrichten van een keuken van een nieuw opvangcentrum voor daklozen. Bij thuiskomst wacht Wim de gouden erepenning van de gemeente Heerhugowaard.

6 juni
Winkel Oud-bankdirecteur Piet Honingh -hij blaast de tuba- maakt 60 jaar deel uit van Winkels Harmonie.

7 juni
Heerhugowaard Dijkgraaf ir. J. de Zeeuw van het Waterschap Groot-Geestmerambacht slaat officieel de eerste paal voor het nieuw te bouwen gemaal aan de Huygendijk ter vervanging van het uit 1907 daterende gemaal. Het nieuwe gaat bijna ƒ 5 miljoen kosten. Het oude wordt het onderkomen van de Stichting "Den Huygen Dijck".

8 juni
Obdam Michiel Blauw, leerling van het Huijgenwaardcollege, is één van de vijf winnaars van de Nationale Natuurkundige Olympiade.

9 juni
Enkhuizen In de Krabbersgatsluis meert het miljoenste plezierjacht af sedert de openstelling van de schutsluis in 1972. Burgemeester D.J. Krajenbrink en hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat C. van der Windt klaren samen het afmeren.

Enkhuizen De namen Zaadunie en Pannevis, beide dochterbedrijven van het Zwitserse Sandoz concern, verdwijnen uit de zaadwereld. Samen heten ze voortaan Sluis en Groot Sandoz Seeds. Sluis en Groot (1867) en Pannevis Zaden (1864) gingen in februari 1963 op in Zaadunie. Nu wordt de naam S(1uis) en G(root) in ere hersteld. President-directeur M. Prins heeft plaatsgemaakt voor ir. E. Veltkamp.

10 juni
Zwaagdijk Fruitkweker Martien Slippens (57) sluit als vice-voorzitter van de WFO een bestuurlijke carrière van 21 jaar af in de coöperatieve veilingwereld. De eerste 7 jaar was hij verbonden aan de veiling "Op Hoop van Zegen" in Blokker. Hij wordt tot erelid van de WFO benoemd. Zijn opvolger is Simon Broertjes uit Wijdenes.

13 juni
De Stolpen Feest in hoeve "Stolpwijk." Deze stolphoeve aan de Belkmerweg wordt al 100 jaar door de familie Schilder bewoond. Sjaak en Gré Schilder houden open huis voor de Schilder-familie.

14 juni
Hoorn Het Andijker echtpaar Piet Kistemaker en Aafje Faust herdenkt in het Liornehuis zijn 65-jarig huwelijk. Kistemaker schreef een aantal boekjes over de geschiedenis van Andijk.

22 juni
Schagen Groepscommandanr G. Tokkie slaat de eerste paal voor het nieuwe Schager politiebureau. Het ontwerp is van archirect M. Duinker. Het gebouw moet de thuisbasis worden voor het regiokorps Noordkop, met uitzondering van Den Helder.

24 juni
Bovenkarspel Restaurant "Het Roode Hert" is vier eeuwen horecagelegenheid. Uitbater Piet Schouten krijgt de "gouden versierselen" van de gemeente Stede Broec aangeboden.

Zuid-Scharwoude De zuurkoolfabriek G. Kramer BV, opgericht in 1890, wordt gerenoveerd. In het uit 1893 daterende kantoorgebouw plaatst Nic. Kramer – de derde generatie – samen met zijn vrouw Alice een herinneringssteen.

25 juni
West-Friesland In Hoorn, Medemblik en Enkhuizen gaan tegelijkertijd drie historische wandelroutes van start. Vanaf het startpunt geven tegels in het plaveisel aan in welke richting men moet gaan. Het is een project dat is opgezet door de ANWB.

30 juni
Bovenkarspel Gedeputeerde J. Lagrand slaat de laatste peilbuis voor het grondwater in het Streekbos. Met dit peilbuizennet bewaakt men de kwaliteit van het grondwater in de provincie.

Edam Twee maanden na de oprichting van het schap wordt dijkgraaf dr. ir. Jaap IJff officieel door de provinciecommissaris Van Kemenade geïnstalleerd als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. Een in de benoemingsprocedure gemaakt schoonheidsfoutje plaatste hem twee maanden buiten spel. Als derde dijkgraaf in ons land krijgt hij een door de Alkmaarse edelsmid Jos Peperkamp gemaakte ambtsketen omgehangen.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.