Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1993

1 september
Wognum Op 82-jarige leeftijd overlijdr Petrus Joseph Commandeur. Hij was van 20 oktober 1946 tot 1 april 1976 burgemeester van de gemeente Wognum. Van deze gemeente was hij ereburger, voorts was hij voor zijn verdiensten geëerd met het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. (Zie ook "Commandeur-tijdperk in Wognum na bijna 142 jaar ten einde", Volkert J. Nobel in de 43e bundel 1976, blz 146-153).

Wieringermeer Twee maanden vóór het officieel verstrijken van zijn ambtstermijn wordt aan burgemeester J.F.G. Knorr (64) eervol ontslag verleend. Hij is na een ernstig conflict met de gemeenteraad al een jaar met ziekteverlof.

Enkhuizen Het uurwerk, uit 1524, van de markante Westertoren is gerestaureerd en weer terug. Dat gebeurde op initiatief van de "Vereniging tot behoud van het Torenuurwerk." Het antieke uurwerk wordt op moderne wijze gestuurd middels een radiografische schakeling. Ter gelegenheid van het in dienst stellen van het éénwijzerige uurwerk wordt door de Stichting "Eerste Dag Enveloppe Enkhuizen" een herdenkingsenveloppe uitgebracht. Het was de 50.000e sedert de start van deze stichting in oktober 1984.

2 september
Dirkshorn Jaap Manneveld (82) wordt uitgeluid als muzikaal leider van "De Uienhoop", de vaste muzikale begeleiders van de optocht, onderdeel van de Westfriese Markten in Schagen gedurende het zomerseizoen. Als 9-jarig joch begon altsaxofonist Jaap zijn muzikale carrière bij de fanfare "Onder Ons".

Schagen Joop Schouten (53) stopt na 180 afleveringen, dat staat gelijk met 18 jaar, als programmaleider van de Stichting Westfriese Folklore. Als Mister Westfriese Markt wordt hij opgevolgd door Joop Schilder.

3 september
Haarlem Dr. A. (Bert) Kölker, provinciaal inspecteur van de archieven in Noord-Holland, heeft zijn functie neergelegd. Hij is gaan vutten. Hij wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Gedeputeerde, mevrouw F. van Diepen-Oost eert hem met de legpenning van de provincie Noord-Holland.

4 september
Langedijk Op de baan van "De Schelvis" legt Katrien Rutsen uit Zuid-Scharwoude beslag op de nationale kolftitel 1993 met een totaalscore van 143 punren. Bij de heren wordt Jan Vaartjes, eveneens uit Zuid-Scharwoude, met 172 punten nationaal kampioen.

Wervershoof Pastoor A. Janssen neemt na 21 jaar afscheid van de Werenfridusparochie en krijgt door burgemeester H. Wokke de gouden speld van de gemeente overhandigd.

5 september
Medemblik In de gereformeerde Rehobothkerk aan de Meerlaan, in december 1939 in gebruik genomen, wordt de laatste dienst gehouden. In een "Samen Op Weg"federatie trekt deze gemeente in bij de hervormde gemeente in de gerestaureerde Bonifaciuskerk.

6 september
Hensbroek De 23 overgebleven leerlingen van de openbare basisschool "De Reuring" gaan voor het eerst naar de openbare basisschool "De Kelderswerf" in Obdam. Als gevolg van een fusie moet het dorp het voortaan zonder openbare school stellen. De officiële opheffing van de school volgt pas per 1 augustus 1994.

10 september
Zwaagdijk Bij het WFO-complex stelt voorzitter Els v.d. Ven van de Kamer van Koophandel met het onthullen van een wandbord het Agrigebouw in gebruik. Dat is een bedrijfsverzamelgebouw naar een ontwerp van architect Jo Roelof Zeeman.

17 september
Broek op Langedijk Burgemeester Hans Bulte neemt na 8 jaar afscheid als voorzitter van de Stichting "Museum Broeker Veiling" en wordt benoemd tot ere-voorzitter. Zijn plaats wordt ingenomen door Rein Groot.

25 september
Enkhuizen Deze gemeente heeft weer een stadsomroeper. Gemeenteambtenaar Ruud Lippe is de nieuwe man. Hij zal Enkhuizen aanprijzen bij allerlei activiteiten. Ter gelegenheid van zijn aantreden was er een concours van stads- en dorpsomroepers waarin hij vijfde werd. De functie werd officieel in 1934 opgeheven. Hij zal een "salaris" ontvangen van ƒ 20.- per jaar op basis van 1934. Dat salaris verdiende zijn voorganger, die in 1899 werd aangesteld.

28 september
Winkel Harde wind en regen spelen de Stichting "Bloemencorso Winkel" lelijk parten. De ruim 20 grote en kleine praalwagens kunnen onmogelijk de weg worden opgestuurd. Het corso moet worden" afgeblazen".

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.