Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1993

2 oktober
Andijk Met o.a. een tentoonstelling in het poldermuseum "Het Grootslag" viert de fanfare "Excelsior" haar 100e verjaardag. Als eerste muziekkorps in de gemeente ging "Excelsior" met zo'n 20 leden van start in de o.l. school "'t Buurtje". Nu telt zij er ruim 30.

3 oktober
Hoorn Met 49 dienstjaren en de pauselijke onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice" vertrekt Kees Wijnker (62) van de Cyriacuskerk met vut. Dertig jaar maakte hij in Hoorn vol, daarvoor was hij als koster actief in Heerhugowaard.

4 oktober
Alkmaar Het Dagblad voor West-Friesland, de Enkhuizer Courant, de Alkmaarsche Courant en de Nieuwe Noordhollandse Courant verschijnen als ochtendblad. Alle acht edities van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen zijn daarmee ochtendblad geworden.

8 oktober
Haringhuizen Cultuurgedeputeerde mr. Frieda van Diepen-Oost opent de gerestaureerde Willibrorduskerk voor multifunctioneel gebruik. De omvangrijke klus was geraamd op ca. ƒ 950.000.-, maar aannemersbedrijf Mulder Obdam blijft bij het realiseren van het door architect Wil Schagen (Nieuwe Niedorp) opgestelde plan onder de begroting. "In Haringhuizen gebeuren nog wonderen". De kerk is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken.

19 oktober
Niedorp Lenie Jansen-van der Gevel (51), lid van de PvdA, krijgt de ambtsketen van de gemeente Niedorp omgehangen. Gedurende 19 jaar, waarvan 12 als wethouder, maakte zij deel uit van het gemeentebestuur van Heerhugowaard.

21 oktober
Oudkarspel In zijn woonplaats Schoorl overlijdt daags voor zijn 93e verjaardag Jan Jacob Eecen. Oud-directeur van de Koninklijke Houthandel Eecen BV. Hij was Officier in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de Roode Kruismedaille 1940-1945, vanwege zijn activiteiten op het terein van voedselhulp in de hongerwinter 1940-1945.

22 oktober
Wognum Voorzitter J. Smit van de Stichting "Zwembad Molenbad" slaat de eerste paal van de in totaal 102 stuks, waarop het nieuw te bouwen openluchtbad komt te rusten. Het oude is zeven weken geleden gesloopt.

23 oktober
Medemblik De Bonifaciuskerk is gerestaureerd. Twee jaar lang is de kerk buiten gebruik geweest, maar ziet er nu weer als nieuw uit. Het grauwe interieur is wit bepleisterd. Alleen het Backer-orgel moet nog in de revisie. De werkzaamheden stonden onder leiding van architect J. Schipper. De kosten bedroegen 4 miljoen gulden, waarvan zo'n ruim 4,5 ton door de bevolking is bijeengebracht. Kampioen-geldophalers waren mevr. Verleg (82) en de heer Westra (79). De hervormde en gereformeerde gemeente gebruiken gezamenlijk de kerk.

25 oktober
Enkhuizen Brandweercommandant J.J. Bloemendaal draagt de commandantshelm over aan zijn broer Wim. Hij vindt het met ruim 35 dienstjaren welletjes. Daarvan was hij 10 jaar commandant.

Warmenhuizen Tuinder Fred Berkhout (30) wordt onderscheiden met de eerste "Noordhollandse Landbouw Milieuprijs", een bedrag van ƒ 7.500.- Hij heeft op zijn 36 ha groot bedrijf de gifspuit, in de strijd tegen luis op de kool, verruild tegen lieveheersbeestjes, sluipwespen en galmuggen en past voorts mechanische onkruidbestrijding toe. Kunstmest echter gebruikt hij wel.

27 oktober
Niedorp Burgemeester mevr. L. Jansen-van der Gevel stelt het nieuw gebouwde "Winkelhart Niedorp" officieel in gebruik. Het is gebouwd aan de Trambaan tussen de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp.

Winkel Bij restauratiewerkzaamheden in het oude Raadhuis wordt een uit 1599 daterende steen met wapenschild gevonden. De steen bestaat uit 2 groene en 2 gele velden met een klimmende (= staande) leeuw. Dit alles op een rode achtergrond. De steen zal een ereplaatsje krijgen in dit gebouw, dat nu door Carina van Zoonen als een parfumflessenmuseum is ingericht.

28 oktober
Nibbixwoud Met het aanbieden van een collectie van 200 boeken stelt wethouder J. Tigges in het wijksteunpunt "Hoge Weide" een "filiaal" van de openbare bibliotheek Wognum in gebruik.

Bovenkarspel Marktmeester Fred Broekman (73) draagt zijn taak over aan Marije van Teunenbroek. Fred, een gepensioneerde politieman, leidde in 1982 de eerste markt in Stede Broec. "Ik heb nu de 50 jaar in overheidsdienst vol gemaakt".

30 oktober
De vereniging "Oud Stede Broec" hield twee dagen lang een fototentoonstelling over het "Broekerhavenpadje" in het Roode Hert. Co Steltenpool maakte de foto's op groot formaat. Meer dan 2000 bezoekers bezochten de tentoonstelling. "Het was net een reünie", aldus een der organisatoren.

Hoorn Jan Ott viert zijn 103e verjaardag in huize "Avondlicht". Hij doet het nu wat kalmer aan volgens eigen zeggen want tot voor kort was hij nog werkzaam op de groenretuin van "Avondlicht".

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.