Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1993

6 november
Schagen Bij het slopen van een pand aan de Loet is nog een origineel "huissie" ontdekt. "Zonde om die poepdoos weg te doen", zo werd er geredeneerd. Museumboerderij Vreeburg zal zich er over ontfermen.

Andijk De kolfclub "Onder Ons" bestaat 50 jaar. Mede-oprichter en eerste secretaris, gedurende 17 jaar, Klaas Bakker (79) wordt benoemd tot erelid.

7 november
Hoorn De Stichting "Beheer Katholiek Sociaal Cultureel Centrum" heet nu "Dick Laanstichting". In de nieuwe entree van de voormalige kapel aan de Wilhelminalaan wordt door zijn weduwe, Emma Laan-Laan, een plaquette onthuld ter nagedachnis aan deze op 12 december 1990 overleden KVP/CDA bestuurder. (Zie ook de 58e bundel, 1991, blz. 163).

9 november
Schagerbrug Mevr. Nel Jager-Rentenaar viert haar 100e verjaardag. Ze woont nog steeds zelfstandig.

11 november
Alkmaar Rabo-topman drs. H.H.F. Wijffels stelt het nieuw gebouwde hoofdkantoor van de Rabo/Zuivelbank "Alkmaar en Omstreken" officieel in gebruik. Gebouwd naar een ontwerp van de architecten ir. G.W. Hoogeboom en ir. J. Vormer door aannemingsbedrijf P. Bot & Zn. BV te Heerhugowaard. De opening vond plaats op de 75e verjaardag van de bank.

12 november
Kolhorn Cultuur-gedeputeerde mr. Frieda van Diepen-Oost en directeur Y. Feller van de verzekeringsmij. "De Noordhollandsche van 1816" uit Oudkarspel openen samen de gerestaureerde turfschuur. Zij deden dat door turven in manden te gooien. De gedeputeerde nam ƒ 7000.- mee voor het maken van een plaquette van de Westfriese Omringdijk, waaraan de schuur is gelegen.

13 november
Warmenhuizen IJsclub SIS ("Steeds in Spanning") viert vandaag het eeuwfeest in sporthal "De Doorbraak". Er zijn ook een foto-expositie en knipsels te zien uit de periode van de honderdjarige. De club is in 1893 opgericht als "Vereniging tot Bevordering van Werkverschaffing en IJsvermaak". SIS heeft wieler-, schaats- en priksleekampioenen voorrgebracht.

Schagen Jaap Broers en Peter van Muijen nemen met resp. 27 en 20 dienstjaren afscheid van de vrijwillige brandweer. Beiden krijgen een gouden medaille uitgereikt.

15 november
Callantsoog De stichting "Callinger Erfgoed" heeft de authentieke boerderij Dorpsplein 33 aangekocht. Het aankoopbedrag beliep 2 ton. Men had reeds ƒ 195.000.- bij elkaar. Bijna ging de aankoop niet door, maar dankzij twee aannemers van kust- en havenwerken kwam de ontbrekende 5 mille er toch nog en kon men naar de notaris om de akte te laten passeren.

18 november
Warmenhuizen Op 80-jarige leeftijd overlijdt Adrianus Ruijter, oud-gemeentesecretaris van Warmenhuizen en mede-oprichter van het het Dorpshuis, waarvan hij 25 jaar voorzitter was.

20 november
Wijdenes In zijn woonplaats overlijdt Gerard van Doorn (79). Hij was van 1970 tot 1990 voor het CDA lid van de gemeenteraad van Venhuizen, de laatste 8 jaar was hij wethouder. Hij is de stuwende kracht geweest achter het (voormalige) vormingscentrum "Dijk en Duin" in Hoorn. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Den Oever Gedeputeerde J. Lagrand opent het nieuwe garnalenpelcentrum. Acht machines pellen nu de garnalen; gepland waren er twintig, maar daar bleek geen geld voor. De kosten bedragen 4 miljoen gulden. Tegelijkertijd wordt ook de nieuwe visafslag geopend.

22 november
Tuitjenhorn Honderd jaar geleden werd het r.k. mannenkoor "Soli Deo Gloria" opgericht. Dat feit wordt gevierd met een receptie, een speciaal programma en een broodmaaltijd. De naam is inmiddels gewijzigd in "St. Caecilia". In het koor zingen sinds 1968 ook dames mee. Oprichter was pastoor Voortmans.

Warmenhuizen Gerard de Nijs, directeur materieel van het Bouwbedrijf M.J. de Nijs, vindt het na 40 jaar genoeg en vertrekt als ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is de vierde directeur van dit bouwbedrijf aan wie deze onderscheiding wordt toegekend. Ook op maatschappelijk terrein heeft hij zijn sporen verdiend, o.a. bij de tennisvereniging en VIOS.

27 november
Hoorn Voorzitter Bas Baltus van de Vereniging "Oud Hoorn" wordt voor zijn grote inzet voor het verleden van zijn stad benoemd tot erevoorzitter. De vereniging schreef op deze dag ook haar 1750e lid in.

30 november
Sijbekarspel De stolpboerdrij van Cor Laan wordt door brand verwoest. De 72-jarige bewoner verliest hierbij het leven.

Hoorn Met een maandgemiddelde (in Risdam 2.6° Celcius) van ruim 4 graden onder normaal wordt de koudste novembermaand van deze eeuw afgesloten. November kende maar liefst vijf ijsdagen. Schaatsbanen waren al druk in gebruik.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.