Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1994 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1994

1 maart
Nibbixwoud Wijkverpleegster Bep Kollmer (58) trekt na 40 jaar het verpleegstersuniform uit. De laatste 28 jaar maakte zij vol in de contreien van Abbekerk en Nibbixwoud.

4 maart
Dirkshorn Penningmeester J. Kant van de Stichting Zorg voor Ouderen Harenkarspel slaat de eerste paal t.b.v. de bouw van het wooncomplex “Hornhoeve”, dat door bouwbedrijf De Nijs zal worden gebouwd. De kosten worden geraamd op ƒ 7,5 miljoen.

11 maart
Sijbekarspel De gouden bondsspeld van het KNGV wordt aan Jaap Kooy (63) uitgereikt. Hij is al dik 50 jaar actief bij de gymvereniging “De Westfries”, waarvan 25 jaar als bestuurslid.

12 maart
't Veld Het eerste handbal-damesteam van VZV neemt met een 16-14 nederlaag tegen Aalsmeer afscheid van de eredivisie. De dames hebben twee jaar in de eredivisie gespeeld.

13 maart
De Noord In het kader van de spoorbaanverdubbeling Heerhugowaard – Den Helder wordt de stalen spoorbrug over de Provincialeweg N 242 vervangen door een betonnen brug. Ook het naastgelegen “tunneltje” in de Laanderweg wordt aangepast. De werkzaamheden, uitgevoerd bij windkracht 8, vergen het gehele weekend.

15 maart
Hoorn Drie gemeenteraadsleden met een lange staat van dienst vertrekken als ridder in de Orde van Oranje Nassau, t.w. Dick Wit (VVD) met 23 jaar, waarvan 7 jaar als wethouder; A. Coffeng (CDA) startte in 1974 in de gemeenteraad van Zwaag; J. van der Werff (PvdA) had er 17 jaren op zitten en was sinds 1986 wethouder.

Hoogkarspel Piet Brandsen verlaat met 22 dienstjaren de aktieve gemeentepolitiek. In 1966 begonnen bij de KVP in de gemeenteraad van Blokker. Na een korte onderbreking maakte hij de laatste jaren vol voor Gemeente Belangen/ABC in de Drechterlandse raad. Met de erepenning van de gemeente neemt hij afscheid.

18 maart
Hoorn Prinses Margriet onthult een plaquette bij de Scheepsjongens van Bontekoe. Daarmee geeft zij het startsein aan de Stichting “Bontekoe”, die een evenementenjaar heeft georganiseerd; 1994 staat in het teken van de VOC-periode.

19 maart
Schagen De slagersvereniging “Ons Belang” met nog 55 leden in Schagen en omgeving viert het 100-jarig bestaan.

21 maart
Wognum Met de gouden erepenning van de gemeente wordt gemeentebestuurder W. Huisman uitgeluid. Hij was lid – voor KVP/CDA – van de raad sinds 1974 en sinds 1979 o.m. wethouder van financiën.

22 maart
Wieringen Polder Waard Nieuwland is de oudste Zuiderzeepolder en niet de Wieringermeer. Tot die conclusie kwam de Wieringer Gerrit Kooy “Steeds wordt gezegd dat de Wieringermeerpolder de oudste is, maar in 1846 werd polder Waard Nieuwland al ingepolderd,” aldus Kooij, die het gemeente-archief erop heeft nageplozen.

Obdam Bij hun afscheid, met resp. ruim 15 en bijna 12 dienstjaren, ontvangen de raadsleden S. Kuin (VVD) en S. Bijman (CDA) de gemeentelijke erepenning.

23 maart
Waarland Fanfare “Samen Voorwaarts” huldigt drie leden. Antoon Smit blaast al 50 jaar mee op de saxofoon en ontvangt de gouden speld met een zirkonia. Piet Berkhout krijgt voor een 40-jarig dienstverband de zilveren en Loes Knol een oorkonde voor 25 jaar. De versierselen worden uitgereikt door de Federatie van Katholieke Muziekbonden.

24 maart
Beemster Drie scheidende raadsleden, Maggy Termeulen (PvdA) sinds 1979 en sedert 1980 wethouder; Bert Kooiman (VVD) sinds 1966 en sedert 1982 wethouder; Tin Noome (PvdA) sinds 1974, worden onderscheiden met de erepenning van de gemeente.

Venhuizen De historische vereniging Suyder Cogge gaat voor de eerste maal in haar korte bestaan op archeologisch onderzoek uit en wel bij de Herv. kerk. Daar wordt gegraven naar een zilverschat, die daar in een keldergewelf van een in de jaren ‘60 gesloopte woning verborgen zou zijn. Ooit stond daar de woning van dokter Jan Boon, die in 1907 een briefje achterliet, waarop geschreven stond: “In een gemetseld hokje in de bodem van de kelder ligt zilverwerk.” Opwindend genoeg om eens te gaan zoeken, maar helaas heeft men niets gevonden. Men was aan tijd gebonden want op deze plaats zal een beeld voor Zeger Davidson, een vroegere vrijheidsstrijder, komen.

Enkhuizen Jack Ham neemt na bijna 40 jaar zijn krachten aan het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps te hebben gewijd om persoonlijke redenen zijn ontslag. In 1955 volgde hij Fred Hausdörfer op, die in 1953 aantrad.

27 maart
Hoorn P.J. Mels (83) fagottist bij het Hoorns Harmonie Orkest ontvangt de gouden speld met diamant. Hij speelt sinds 1921, toen hij lid werd van het al jaren opgeheven Apollo. In 1984 ontving hij de gouden speld, waarin nu een diamant is gezet.

30 maart
Alkmaar Na zestien jaar te hebben deel uitgemaakt van de gemeenteraad, waarvan 12 jaar als wethouder, ontvangt Leo Worm (VVD) bij zijn afscheid de gouden penning van de stad.

31 maart
Schermer Als ridder in de Orde van Oranje Nassau vertrekt burgemeester Henk van 't Kaar (57) met vut. Sinds 1 juli 1984 heeft hij deze post bezet en bevocht hij de zelfstandigheid van de gemeente. Vanaf 26 oktober 1992 had hij – als waarnemer – de gemeente Wieringermeer erbij.

Niedorp Drie vertrekkende raadsleden ontvangen bij hun afscheid de erepenning van de gemeente: J. Harlaar -VVD- (16 jaar), D. van Wensum -CDA- (16 jaar) en mevrouw H. Mandemaker -PvdA- (12 jaar).

Medemblik Klaas Schuitemaker (72), het “laatste stalen kader van de voormalige CPN” neemt als lid van de fraktie Groen Links afscheid van de raad. Vijftien jaar aktief zijn in deze kwaliteit wordt beloond met de zilveren penning van de gemeente.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.