Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1994 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1994

1 april
Wieringermeer. In Wiert Paul Omta (47), lid van het CDA, begroet de gemeente haar nieuwe burgemeester. Tot dan was hij wethouder van de gemeente Noordoostpolder. Van 16 april 1955 tot 1 november 1975 was zijn oom Fokke Omta eerste burger van de Wieringermeer.

Hoorn Het Museum van de Twintigste Eeuw, gehuisvest in de vroegere kaaspakhuizen aan Bierkade 4 en 4a, is vandaag opengegaan voot het publiek.

Hoorn Het weerglas geeft een luchtdruk aan van 977.7 hPa in de Bilt. Dat is een evenaring van het absolute aprilrecord uit de meetreeks vanaf 1849. Door die lage luchtdruk op deze Goede Vrijdag ontstaat een forse storm. Tientallen caravans worden, ondanks waarschuwingen, van de weg geblazen. Strandpaviljoens worden door de storm vernield, bomen ontworteld en Rijksweg 9 langs het Noordhollands kanaal en het gedeelte van de Rijksweg 7 tussen Abbekerk en Middenmeer moeten zelfs voor alle verkeer worden gesloten. Ook de dijk Enkhuizen – Lelystad gaat dicht.

Spierdijk Na 25 jaar stopt Henk van Leeuwen met het samenstellen van de “Dorpsbanier”, een lokaal blad ter plaatse. Het geniet grote belangstelling bij de 600 Spierdijker abonnees. Hij hoopt op een opvolger om zijn werk te kunnen voortzetten.

2 april
Bovenkarspel Het Leger des Heils heeft een nieuw onderkomen. De voormalige St. Franciscusschool is na een verbouwing van enige maanden het nieuwe onderkomen van de groep Enkhuizen/Bovenkarspel. Jan van Boven, de hoogste baas van het Leger in Nederland, heeft met het hijsen van de vlag het gebouw geopend.

6 april
Wognum Het gemeentelijk woningbedrijf levert de 400e woning af. Burgemeester H. de Nijs overhandigt de sleutel van de woning St. Franciscuslaan 38 aan Yvonne Punt.

7 april
De Goorn Na 32 jaar beëindigt J. Pronk zijn raadslidmaatschap van resp. de gemeenten Berkhout en Wester-Koggenland, eerst voor de KVP en later voor het CDA. Hij wordt tot ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. De zilveren penning van de gemeente gaat naar W. Schuijlenburg – CDA – (15 jaar raadslid) en C. Bartstra-Odenkirchen – PvdA – (8 jaar wethouder).

Wieringermeer Waarnemend burgemeester Henk van 't Kaar, CDA-wethouder Eme Kadijk en PvdA-wethouder Harm Brander ontvangen bij hun afscheid de erepenning van de gemeente.

Den Helder Op 87-jarige leeftijd overlijdt Pieter Zeeman. De laatste kapitein op de walvisvaarder “Willem Barendsz” in het laatste seizoen 1963-1964. Daarna bleek de vangst niet meer lonend te zijn.

8 april
Opperdoes De eerste nieuwe Opperdoezer Ronde brengt aan de veiling WFO ƒ 46,40 per kg. op. Teler is Frits Jelsma en koper is commissionair Jan Kroezen. De telers van deze aardappel – een al zo'n 150 jaar oude soort – proberen de aardappel beschermd te krijgen bij de Europese Commissie in Brussel. Gehoopt wordt dat de titel van “Beschermde Oorsprongsbenaming” (BOB) nog dit jaar wordt verstrekt.

Schagen De vertrekkende wethouder Jan van Delft gaat als ridder van de Orde van Oranje Nassau het gemeentehuis uit. Twintig jaar raadslidmaatschap, waarvan 12 jaar als wethouder leveren hem deze onderscheiding op.

13 april
Venhuizen Jan Snoek, 16 jaar lid van de gemeenteraad voor Gemeentebelangen, waarvan 12 werhouder verlaat de raad. Hij krijgt als geschenk een beeldje van Zeger Davidson: “ook een vrijheidslievende Venhuizer boer’, aldus burgemeester Vlaar.

16 april
Schermer Mevrouw Tine van der Stroom-van Ewijk (52) en lid van de VVD, doet haar intrede als eerste burger van deze gemeente. Zij was voordien wethouder van het Zuidhol1andse Koorndijk.

17 april
Oostwoud Cor Druif, 60 jaar lid en erevoorzitter van de fanfare OKK, krijgt het gouden insigne van de Algemene Nederlandse Unie van Muziekverenigingen opgespeld. Druif is ook aktief als voorzitter van het Noordhol1ands Ouderenorkest.

22 april
Alkmaar Dick Groot, die op 30 september 1970 samen met zijn compagnon Bauke Bark in Alkmaar-Zuid de eerste Grosmarkt opende, neemt afscheid van zijn regionale supermarktketen met inmiddels acht bedrijven. Hij wordt uitgeluid als ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn vier zonen nemen de zaak over.

23 april
Berkhout Burgemeester N. Groot stelt de nieuwe brandweergarage officieel in gebruik, met daarin de nieuwe spuit voor de blusgroep Berkhout. De garage maakt deel uit van het complex de “De Kleine Ridder”.

Callantsoog Weidemolen “De Zwaan” wordt in gebruik gesteld. Dat gebeurt nadat Cees Zwaan, timmerman van de molen, een koker heeft ingemetseld met daarin de namen van hen, die hebben meegewerkt aan de molen. Door smid Bram van der Wel1e is een binnenwerk ontworpen om de molen draaiende te houden. Burgemeester J. Gutker gooit de vang los.

26 april
St.Pancras. Op het bol1enbedrijf van Otto en Klaas Koedijk is een tulp naar prins Claus vernoemd. De prins bezocht het bedrijf en keurde de nieuwe tulp zijn naam waardig.

27 april
Spanbroek Voorzitter Groot en secretaris Stapel van de Stichting Behoud Hervormde Kerk plaatsten samen het haantje op de toren. Figuurlijk en letterlijk het hoogtepunt van het herstel van de kerk, die na de restauratie een multifunctioneel karakter krijgt. Maar zover is het nog niet. Er ontbreekt nog drie ton om de werkzaamheden te voltooien.

28 april
Opmeer Harry Oostrom legt na 35 jaar het penningmeesterschap van de Stichting Landbouwtentoonstelling Opmeer neer. Voor zijn verdiensten krijgt hij de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

30 april
Hoorn Bas Baltus, voorzitter van de vereniging “Oud Hoorn” overlijdt op 53-jarige leeftijd. Vijftien jaar heeft hij deze vereniging geleid. En vanaf 1976 heeft hij zich sterk gemaakt voor het behoud van Hoornse monumenten. Hij bewoog zich op veel historische terreinen van zijn stad. Dat was destijds reden voor de vereniging om hem tot erelid te benoemen.

Wijdenes Tuinder Nic Redeker (64), o.m. aktief als veiling- en waterschapsbestuurder, komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de “lintjesregen”.

Wognum Architect Jo Roelof Zeeman (59) krijgt deze ridderorde eveneens opgespeld.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.