Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1994 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1994

2 juni
Anna Paulowna In de Oostpolder is een nieuw gemaal van het waterschap “Hollands Kroon” in gebruik gesteld. Het water van deze polder wordt uitgeslagen op het Amstelmeer.

4 juni
Niedorp Het gasbedrijf Kop van Noord-Holland gaat de Groetpolder aansluiten op het gasnet. Aan de onzekerheid, waarin de bewoners van de polder verkeerden, is nu een einde gekomen. De gemeente wilde de polder bestemmen tot één groot baggerdepot. Dat was de reden waarom het gasbedrijf besloot om er geen gasnet aan te leggen. Nu dat plan is afgeblazen komt het net er alsnog. Kosten 8 ton.

Alkmaar Een niet meer in gebruik zijnde veilinghal van de voormalige veiling Kennemerland gaat door brand verloren. De hal was in de ogen van de gemeente brandgevaarlijk en zou worden gesloopt. Dat heeft het vuur nu inmiddels gedaan.

7 juni
Opmeer Burgemeester W. de Leeuwen politiechef R. Louwerse openen samen het nieuwe politiebureau aan de Lindengracht. Hier wordt een politiebureau geopend, maar de politiechef van West-Friesland West zoekt naar mogelijkheden om een aantal van de achtenveertig bureaus te sluiten.

Barsingerhorn Cultuur-gedeputeerde mr. Frieda van Diepen-Oost onthult bij de Blauwe Brug een plaquette: het dorp staat nu officieel te boek als (eerste) provinciaal Beschermd Dorpsgezicht.

10 juni
Anna Paulowna In zijn woonplaats overlijdt Cornelis Geerligs (66): van 1974-'78 voor de VVD wethouder van deze gemeente, daarna nog vier jaar raadslid. Van 1978-'86 voorzitter van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw, daarna Lid van Verdienste. Van 1986 tot ‘93 voorzitter van de Coöp. Suikerunie. Hij was officier in de Orde van Oranje Nassau.

Tuitjenhorn Mevr. Catharina Kruijer-Pronk legt de eerste steen voor het nieuwe zorgcentcum “Sint Jozef’. Niets bijzonders. Wel bijzonder is dat de eerste steenlegster 102 jaar is!

Venhuizen Cultuur-gedeputeerde Frieda van Diepen-Oost onthult bij de hervormde kerk een beeldje van de verzetsheld Zeger Davidson. Hij liet zijn leven voor een Frans vuurpeloton in 1799. Het beeld is gemaakt door Truus Menger. Jannetje Visser-Roosendaal schreef een geromantiseerde versie over deze Venhuizer zoon: “Tot in de dood.” (Zie ook de 49e bundel -1982- met een artikel door Outjert Visser: “Zeger Davidzon: gefusilleerd op 26 september 1799 in St. Pancras.”)

13 juni
Enkhuizen Sinds vandaag heeft deze stad weer een eigen munt. Het “Henkuzer Heerinkie”. De munt heeft een waarde van ƒ 5,- en is geldig als betaalmiddel in Enkhuizen. Burgemeester D.J.Krajenbrink sloeg de eerste munt. (Of was het de laatste? De dozen met munten stonden al ingepakt). De man van het initiatief H.J. van Lijnen Nomen kreeg ter herinnering van de Stichting Eerste Dag Enveloppe Enkhuizen een Eerste Dag Enveloppe in lijst aangeboden. Precies tweehonderd jaar geleden werd de laatste munt in Enkhuizen geslagen. (het “heerinkie” : vetwijst naar de haring in het stadswapen).

14 juni
Opperdoes Met de zilveren speld van de Alg. Ned. Unie van Muziekgezelschappen neemt dirigent Daan Koolhaas afscheid van de fanfare “Tavenu” . Sedert 1971 heeft hij het korps geleid.

16 juni
Schagen De Schager Westfriese Markt heeft een nieuwe Miss Westfriese Markt. Het is de 47-jarige Iefke Vlug-Post. Zij zal de markt dit jaar promoten. Uit 46 kandidaten werd zij als nummer één verkoren.

Alkmaar Na een dienstverband van bijna 46 jaar in de Rabo-organisatie neemt Zuivelbankdirecteur Gerrit P. van Deventer afscheid. Zijn opvolger is de heer Cornelis Ippel.

17 juni
Alkmaar Dijkgraaf dr. ir. Jaap IJff neemt, na bijna 10 jaar, afscheid van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, als ereburger van de gemeente Edam-Volendam en met de erepenning van zijn schap. Daarvoor was hij, voor de PvdA, o.m. gedeputeerde van Noord-Holland.

22 juni
Schagen Auteur Piet Dekker (63) uit Schipluiden ontvangr de J.C.M. Warninckprijs voor zijn artikelen en publikaties – en dat zijn er vele – over de walvisvaart in de Nederlanden, o.m. in ons jaarboek. In 1974 ontving hij de Terschellinger Lutineprijs, ook voor zijn publicaties op maritiem gebied.

24 juni
Hensbroek Een uitzonderlijke geboorte bij veehouder Wim Zwagerman. Nelly 87 schenkt het leven aan een drieling, een stiertje en twee kuitjes. Een tamelijk uitzonderlijke prestatie voor een koe.

Heerhugowaard Jan Stuifbergen sluit een ambtelijke en bestuurlijke carrière van ruim 47 jaar af. Hij is 65 jaar geworden en dat is de grens. Op 1 oktober 1965 begon hij zijn bestuurlijke loopbaan als burgemeester van Bovenkarspel. Deze gemeente ging per 1 januari 1979 op in Stede Broec. Op 1 oktober 1980 kwam hij naar de groeigemeente Heerhugowaard. Twee gemeentelijke onderscheidingen vallen hem ten deel: de gouden penning van Heerhugowaard en de zilveren vroedschapspenning van Alkmaar.

26 juni
Warmenhuizen Steven Rooks (33) legt op het circuit van het Zuidlimburgse Meerssen voor de tweede keer beslag op de nationale wielertitel. In 1991 haalde hij zijn eerste binnen.

29 juni
Nibbixwoud Piet Schoenmaker (74), op velerlei terrein aktief in de parochie, wordt onderscheiden met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Heerhugowaard Met bijna 40 onderwijs-dienstjaren, waarvan 35 aan de Don Bosco Mavo, wordt directeur Jan Tamis uitgezwaaid: als ridder in de orde van Oranje Nassau. Hans van der Veldt neemt zijn taak over.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.