Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1994 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1994

1 september
Wognum. De hts-leerlinge Yoska Bon (19) wordt in de finale van de Miss-verkiezing uitgeroepen tot Miss Nederland.

Hoorn Na tien jaar houdt algemeen directeur H. Kroeze (60) van het Westfries Gasthuis het voor gezien. Hij wordt opgevolgd door de directeur patientenzorg L. Timmer.

4 september
Noord-Scharwoude Jan A. Jong, 25 jaar organist van de Hervormde gemeente Langedijk-Noord, krijgt in de Ontmoetingskerk het zilveren draaginsigne van de Vereniging van Kerkvoogdijen opgespeld. Door Jongs vasthoudendheid kwam er in de Ontmoetingskerk een nieuw Flentrop-orgel en werd het prachtige Van Dam-orgel in de monumentale Koogerkerk gerestaureerd.

6 september
Haarlem Een stoet van 200 landbouwtractoren met boze boeren rukt op naar het Provinciehuis om daar ongenoegen kenbaar te maken over het streekplan Noord-Holland Noord. Zij protesteren tegen dit plan dat voorziet in de aanleg van wegen, woningen en recreatiegebieden. Zij vrezen dat er te weinig grond overblijft om een verantwoorde bedrijfsvoering te kunnen uitoefenen.

7 september
Langedijk Tijdens zijn werkbezoek aan Noord-Holland stelt kroonprins Willem Alexander bij de rioolwaterzuivering “Geestmerambacht” – als primeur – een installatie in bedrijf, waarin het in het afvalwater aanwezige fosfaat in korrelvorm wordt gebonden.

8 september
Heerhugowaard Dijkgraaf J. de Zeeuw van “Groot Geestmerambacht” stelt het nieuw gebouwde, volautomatisch werkende gemaal “Huygendijk” officieel in dienst. Het oude, uit 1877 daterende gemaal wordt overgedragen aan de Stichting “Den Huygen Dijck”, die nu het hele gebouw als museum kan inrichten. Het nieuwe gemaal, dat 450 m3 per minuut, bij een opvoerhoogte van 3,75 m in de Schermerboezem kan uitslaan, heeft ƒ 5,2 miljoen gekost.

9 september
Petten Johan J .Schilstra uit Bergen ontvangt uit handen van wnd. dijkgraaf Han Meijer de zilveren penning van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. Hij ontvangt deze voor zijn verdiensten als schtijver van meer dan tien boeken, die handelen in en over de Noordhollandse waterschapswereld.

10 september
Wieringerwaard Met het verwijderen van de roeden van de molen “De Hoop” is de restauratie gestart. Burgemeester Jan den Ouden verrichtte de voorbereidende werkzaamheden hiertoe.

13 september
Berkhout Jaap de Wilde van “Onder Ons” uit Andijk legt met 164 punten beslag op de nationale kolftitel. Bij de dames gaat de titel naar Wil Hageman uit Obdam, lid van “De Ridder St.Joris” uit Berkhout, die 141 punten bijeen sloeg.

16 september
Alkmaar Het produktiebedrijf West-Friesland te Lutjewinkel van Campina-Melkunie legt in het kaasseizoen 1994 beslag op de Gulden Vlies-wisselketen.

Wieringerwerf Commissaris van de koningin Jos van Kemenade beëdigt Simon Steltenpool als dijkgraaf van het per 1 januari nieuw gevormde waterschap Hollands Kroon.

17 september
Eenigenburg Het in 1876 in het Nederlands Hervormd kerkje geplaatste Schölgensotgel – voor de somma van ƒ 2.200.- – wordt na een restauratie opnieuw in gebruik genomen. Het is het enige orgel, dat door de Rotterdamse orgelbouwer Schölgens alleen is gebouwd.

18 september
Winkel Da. Marion Hartman neemt afscheid van haar kerkelijke gemeente, bestaande uit Winkel, Kolhorn, Barsingerhorn en Haringhuizen. Ze vertrekt met ega en kinderen naar Egypte, waar haar echtgenoot met een waterloopkundig project bezig is.

Oosterland Na een restauratieklus van ruim 4 jaar wordt de Michaëlskerk weer in gebruik genomen. Het in 1762 door Jacob Engelbert Tessemacher gebouwde orgel keert gerestaureerd terug in de kerk, waarin het begin deze eeuw voor ƒ 2.200,- werd geplaatst. Daarvoor stond het in de Engelmundiskerk in Velsen. Organist Kees Klein is weer een tevreden mens.

Edam Een extreem hevige en langdurige regenval is er oorzaak van dat het bestuur van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier voor het eerst na ruim 25 jaar een maalverbod afkondigt voor de inliggende polders, die op de Schermerboezem lozen. Het verbod geldt van 06.00 tot 17.00 uur en het afgekondigde vaarverbod duurt drie dagen. Ernstige wateroverlast is het gevolg, o.m. in Beets. Bij Sint Maarten spoelt over een lengte van zo'n 30 meter een gat in de Omringdijk. Een schadepost van vele miljoenen voor de kooltelers in het Geestmerambacht en de tuinders in Obdam. Op sommige plaatsen viel meer dan 100 mm neerslag, dat staat gelijk met 100 liter water per vierkante meter.

20 september
Stede Broec Burgemeester J. Haanstra speldt de gouden eremedaille van de Orde van Oranje Nassau op de revers van C. Blokzijl: 40 jaar in dienst bij het bankwezen, voorzitter van D66 en aktief in het verenigingsleven.

21 september
Alkmaar Om 03.13 uur doet zich tussen Alkmaar en Bergen opnieuw een aardschok voor. De tweede in ruim zes weken. Nu met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.

Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Frans Vulker (71). Gedurende 26 jaar was hij de doelman van de voetbalvereniging DESS uit Sijbekarspel-Benningbroek en talloze malen van het afdelingselftal Noord-Holland. Op 41-jarige leeftijd maakte hij, procuratiehouder bij het Ziekenfonds in Hoorn, nog een “transfer” naar Zwaluwen 30.

Medemblik Het “Windpark Lely” wordt door burgemeester Hans Smit in bedrijf gesteld. Het ‘park’ bestaat uit vier 40 meter hoge windmolens, elk met een capaciteit van 500 Megawatt en ligt 800 meter uit de kust. Verwacht wordt dat jaarlijks zo'n 3,5 miljoen Kwh wordt geleverd, goed voor 1500 huishoudens.

29 september
Schagen Commissaris van de koningin Jos van Kemenade stelt het aan de Koperwiek nieuw gebouwde districtsbureau van de politie-basiseenheid Noordkop Zuid officieel in gebruik.

30 september
Noord-Scharwoude Bob Kockx (60), directeur sinds 1964 van de r.k. Mariaschool, trekt voor het laatst de schooldeur achter zich dicht. Hij heeft er 40 onderwijsjaren in Langedijk opzitten. In 1954 begon hij als onderwijzer aan de St. Jozefschool. Hij wordt opgevolgd door Jean Francino (46) en sinds 1971 aan de Mariaschool verbonden.

Sint Maarten September 1994 gaat als een uitermate natte maand de geschiedenis in. Een (niet officieel KNMI) station in St.Maarten ving zelfs 283 mm op. Een -officieus- nationaal septemberrecord.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.