Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1998

1 februari
Sint Maartensbrug Op de hoek Sint Maartensweg-Grote Sloot wordt, als eerbetoon aan de fotograferende broers Willem en Lubert Niestadt, een monument onthuld: een fotocamera, gericht op het huis waarin de uit Duitsland afkomstige familie aanvankelijk woonde.

Lutjebroek Jan Broersen (79) ontvangt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Zestig jaar lang heeft hij als koordirigent gefungeerd.

2 februari
Medemblik De heropgerichte plaatselijke VVV maakt in een in het stationsgebouw ingericht kantoor een herstart.

Enkhuizen Twee maanden na het faillissement van de Stichting Regio VVV gaan vijf medewerkers in het heropende (plaatselijke) kantoor óók weer aan de slag. Aan een heroprichten van een VVV Enkhuizen en Omstreken wordt nog gewerkt. De VVV Drechterland keert in ieder geval niet terug. Vandaar de toevoeging ‘en Omstreken’.

4 februari
Oudesluis Onder grote belangstelling wordt Neeltje Antje Brak-Wiedijk ter aarde besteld. Zij heeft vele bestuursfuncties vervuld, zoals bij de Rabobank Schagen, hoofdingeland van het Waterschap Hollands Kroon, kringbestuur Vrouwen Bedrijf/WLTO. Het zijn maar een paar functies, die zij vervulde. Nel Brak werd 59 jaar.

5 februari
Venhuizen Witlof teler Koos Groot (37) ontvangt in Nijkerk uit handen van landbouwminister Jozuas van Aartsen de eretitel ‘agrarisch ondernemer van het jaar 1997’ en een geldbedrag van ƒ 25.000.-. Hij runt al tien jaar zijn bedrijf Hort Hydro Cultures aan de Koggeweg. Zijn onderneming trekt op jaarbasis 100 ha. witlofpennen. Een are levert zo'n 20 ton witlof op. ‘Een vernieuwend ondernemer’.

Bovenkarspel De 65e Westfriese Flora staat in het teken van Indonesië. De fa. M. Boots Bloembollenselektie B.V. te Hem wint de Zilveren Tulp, Triflor B.V. te Oude Niedorp de Zilveren Schuit en de afd. Winkel van Bloembollen-cultuur de Zilveren Molen. De Flora trekt rond 80.000 bezoekers. ‘Het was gewoon te warm’, aldus Stichtingvoorzitter J. Haanstra.

Hoorn Dijkgraaf Gerben Dijkstra van het waterschap Westfriesland slaat de eerste paal – nou ja, het was de 34e – voor een nieuw waterschapshuis. Dit komt te staan op de hoek Willemsweg/Provincialeweg. De kosten zijn becijferd op ƒ 10 millioen.

17 februari
Wieringen Op 89-jarige leeftijd overlijdt Joh. Oedzes. Hij schreef verhalen en boeken over de geschiedenis van het voormalige eiland. Ook beschreef hij in een tweetal uitgaven de historie van het eiland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Als erkenning voor zijn werk ontving hij van de historische vereniging Wieringen een ‘Wieringer Kei.’

Lutjebroek Arie Vlam (67) treedt na 26 jaar als dirigent van de muziekvereniging Sint Caecilia terug. De oud-directeur van de agrarische school ‘Koggeland’ in Hoorn heeft ook Tavenu Opperdoes, St. Pancratius Blokker, Amicitia Venhuizen en Crescendo Bovenkarspel als dirigent gediend.

Tuitjenhorn Jan Schilder (70) maakt bij de muziekvereniging Hildegardis de 60 jaar vol en krijgt een gouden insigne met twee zirconia's opgespeld.

18 februari
Venhuizen Joost Langedijk ontvangt de ‘Bollen Innovatiefbokaal’ plus nog eens ƒ 1.500.- voor zijn uitvinding van een verrijdbare rollenbaan. Met deze baan hoeft er minder getild te worden met broeibakken. Lezers van het blad Bloembollencultuur beoordeelden zijn uitvinding als de beste uit 24 inzendingen.

19 februari
Hoorn In de Parkschouwburg wordt door het PvdA Tweede Kamerlid Henk Vos de Westfriese Ondememingsprijs 1997 uitgereikt aan het metaalbewerkingsbedrijf Scherpenzeel te Andijk.

Nibbixwoud Kees Knol geeft na 35 jaar de voorzittershamer van de fanfare Sint Gregorius over aan Ada Loos. Hij krijgt er een fraaie oorkonde voor terug.

20 februari
Schagerbrug Jaap Gutker, sinds 1 december 1979 eerste burger van de gemeente Zijpe vertrekt met vut. Hij krijgt de gouden erepenning van de gemeente, een bronzen beeldje – gemaakt door Siem Wardenaar – van de raad en wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

21 februari
Opperdoes Zestig jaar lid van de muziekvereniging Tavenu is goed voor een insigne voor Maarten Klopper. Zijn dochter bood hem het erelidmaatschap aan. Ook was hij 23 jaar lang secretaris/penningmeester.

Heerhugowaard HERA-atleet Robin Korving (23) brengt in Athene het nieuwe Nederlandse record 60 meter horden op 7,70 seconden.

26 februari
Hoogwoud Burgemeester D. Hoogenboom (van 1930 tot aan zijn arrestatie in juni 1944, vanwege het huisvesten van ondergedoken joodse landgenoten) wordt postuum onderscheiden met de Israëlische onderscheiding Yad Vassem. De heer A. Elgersma, een achterneef, neemt de onderscheiding in Amsterdam in ontvangst.

Warmenhuizen Het Knipscheerorgel in de Oude Ursulakerk is na een restauratiebeurt van ƒ 270.000.- weer in gebruik genomen door vaste organist F. Seijdell en gastorganist Jan Jongepier.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.