Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1998

1 maart
Zijpe Mevr. Anja M. van Apeldoom – Pruijt (51), voor de PvdA wethouder in Zeist, begint als burgemeester van de gemeente Zijpe.

7 maart
Hoogkarspel Siemen Bakker (83) wordt gehuldigd. Hij werd op 17 december 1928 lid van de muziekvereniging ‘Concordia’ en blaast daar nog altijd op de saxofoon. Daarvoor was hij enkele jaren trommelaar bij WIK-Lutjebroek, maar WIK ging vervolgens in ‘Concordia’ op: ‘dus eigenlijk ben ik al dik 70 jaar lid’.

Hoorn Op initiatief van Hans Stuifbergen wordt de Vereniging Hoornse VVV ‘98 opgericht: ‘Het seizoen begint en Hoorn kan niet zonder VVV-kantoor’. Oud-brandweercommandant K. van Louvezijn wordt voorzitter. Op 6 april gaat het kantoor aan het vertrouwde adres aan de Veemarkt open.

13 maart
Wervershoof Voorzitter G. Koopman van Stivas West-Friesland en directeur v.d. Poll van Arcadis Heidemij geven het startsein voor het tot ontwikkeling brengen van het 200 ha grote kassengebied Het Grootslag in de gelijknamige polder tussen Wervershoof en Andijk.

18 maart
Stede Broec Het gemeentebestuur is uitgekeken op ‘De betraande steen’; het oorlogsmonument, dat aan de voorzijde van het gemeentehuis staat. De kunstenaar Henk Visch zal een nieuw monument ontwerpen, dat een plaats krijgt aan de andere kant van het gemeentehuis.

20 maart
Winkel De harmonie van Winkel – 109 jaar oud – eert met een concert haar twee oudste actieve leden: klarinettist Jochem Bijlstra (87) en Piet Honigh (77), bespeler van de tuba. Beiden zijn 65 jaar lid van de harmonie.

23 maart
Midwoud Nu eens geen erepenning of een speld, maar een Zilveren Koggeschip. Deze nieuwe gemeentelijke onderscheiding wordt voor de eerste maal uitgereikt aan mevr. C.S. Michgelsen, die als lid van de PvdA en na een wethouderschap van 11 jaar verhuist naar Medemblik. De gemeenteraadsverkiezing leverde haar daar net geen zetel op. Het sieraad is ontworpen door Peter Wiegersma.

24 maart
Obdam Mevr. G. van den Berg neemt na 12 jaar afscheid als CDA-gemeenteraadslid en wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Opperdoes Mr. Frieda van Diepen-Oost, lid van Ged. Staten met cultuur in haar portefeuille onthult een WLTO-paneel, dat informatie verschaft over de zgn. paardenstoep en het officiële streekeigene product, de Opperdoezer Ronde. Per 1 april verlaat zij de politiek.

26 maart
Schellinkhout Bij zijn afscheid, als lid van de raadsfractie Gemeentebelangen, wordt Pieter de Vries, o.m. voorzitter van de vereniging ‘Oud Enkbuizen’, onderscheiden met de zilveren penning van de gemeente Venhuizen.

Schagen Het winkelcentrum Makado is na een jarenlange verbouwing gereed en wordt vandaag geopend. Het centrum werd in 1974 in gebruik genomen en telt nu 62 winkels. Per jaar bezoeken zo'n 650.000 mensen het centrum. Vijf jaar geleden is men begonnen met de verbouwing, de voormalige bioscoop Royal is erbij getrokken.

28 maart
Westwoud De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt uitgereikt aan mevr. H. van Diepen-Houtsma. In deze parochie leidt zij drie kerkkoren. ‘Het gebeurt niet veel dat een vrouw deze onderscheiding krijgt’, aldus pastor J. Granneman.

30 maart
Andijk Na 28 jaar, waarvan 16 jaar als wethouder, verlaat CDA'er Luit Sluys (62) de politiek. De ex-bloembollenkweker maakte zich ook verdienstelijk als bestuurder van het SOW, de DSW en de CBTB. De gouden penning van de gemeente valt hem ten deel.

Stede Broec Lou Oud (67), ex-tuinder en sedert 1982 actief voor het CDA verlaat de gemeenteraad. Acht jaar was hij wethouder en wordt nu uitgezwaaid met de gouden speld van Stede Broec. ‘Een bestuurder met een eigen taalgebruik, maar iedereen begreep hem meteen’.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.