Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1998

1 april
Schagen Op de Paasveetentoonstelling wordt Piet Ottens, fokker en slager in Hippolytushoef kampioen met zijn dikbilvee. En dat werd hij voor derde maal. Het was de 105e Paasveetentoonstelling in successie.

Beemster In Erik Postma (44), lid van D66, begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger. Hij was secretaris van de nieuw gevormde Brabantse gemeente Cranendonck.

Heerhugowaard Gerrit Tesselaar, 40 jaar actief in de gemeentepolitiek als raadslid en wethouder, krijgt bij zijn afscheid de gouden erepenning van de gemeente.

3 april
Hoorn Als eerste puur Westfriese onderneming gaat het vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments (NSI) – met een onroerendgoedportefeuille van ƒ 587 miljoen en 300 beleggers – naar de Amsterdamse Effectenbeurs. Het NSI is vijf jaar geleden opgericht door het vastgoedbedrijf van architect-projectontwikkelaar Jo Roelof Zeeman, winnaar van de ‘Ondernemingsprijs West-Friesland Méér 1995.’

7 april
Abbekerk Stichting Historisch Abbekerk en Grasdrogerij Hartog – de laatste als geldgever – hebben een fotoboek samengesteld. Het album bevat zo'n 209 foto's van panden van Abbekerk en Lambertschaag. In het Dorpshuis is er een expositie van gehouden. Men heeft het plan om over 10 jaar alles nogmaals te fotograferen en dan te zien wat er allemaal is veranderd. Het fotoboek wordt geschonken aan de Archiefdienst Westfriese Gemeenten.

Langedijk Rob de Boer (57) wordt bij zijn afscheid onderscheiden met de gouden erepenning van de gemeente. Hij was 21 jaar actief voor de PvdA, eerst in St. Pancras en vervolgens in Langedijk, waarvan acht jaar als wethouder.

Opmeer Nog een erepenning. Deze is voor de CDA'er Piet Koenis, die de gemeentepolitiek vaarwel zegt. De laatste 20 jaar was hij wethouder.

10 april
Hoorn Het in 1774 door Damis Starre gemaakte uurwerk is gerepareerd en terug geplaatst in het torentje van het Sint Pietershof. Er zijn slechts twee van dergelijke uurwerken in ons land. Het heeft twee wijzerplaten, elke met één wijzer.

18 april
Medemblik Commissaris van de koningin Jos van Kemenade opent bij het tramstation de officiële wandelroute over de Omringdijk. De Hoornse wandelsportvereniging UDI-SOS is zes jaar bezig geweest om deze 140 km lange route op de ANWB-kaart te krijgen. De Nederlandse Wandelsportbond is er blij mee.

20 april
Schagen Bij de restauratie van de r.k. Christoforuskerk komt een aantal vondsten te voorschijn, o.a. twaalf wijdingskruisjes. Dat betekent dat de kerk op twaalf plaatsen, verwijzend naar de twaalf apostelen, met gewijde olie is gezalfd. Achter pleisterlagen zijn ook nog tekeningen gevonden.

24 april
De Goorn Voorzitter Freek Kok (62) en secretaris-penningmeester Jan van der Lee heffen de plaatselijke afdeling van Christelijke Naastenliefde op. In 1912 werd begonnen met 41 leden. De afdeling werkte alleen voor tuinders. De negen resterende leden worden bedankt, het saldo van zo'n ƒ 1600.- wordt over vier goede doelen in de parochie verdeeld. ‘Jonge tuinders worden niet meer ziek’.

25 april
Hensbroek Tineke Mul van de Marcus-parochie wordt onderscheiden met het pauselijke ereteken Bene Merenti. Gedurende twintig jaren was zij een inspirerend lid voor de parochie. Zij beëindigt haar werk door verhuizing.

26 april
Alkmaar Met een 1-1 gelijkspel in Den Haag tegen ADO Den Haag promoveert AZ na één jaar afwezigheid weer naar de eredivisie. Het is voor de vierde maal in haar bestaan dat AZ zo'n promotiefeest viert. ‘s Avonds laat breken er in de Alkmaarse binnenstad ernstige rellen uit. Tal van winkels worden geplunderd.

28 april
Hoogkarspel De in 1997 gesloten SKS-koekfabriek gaat tegen de vlakte. Bouwbedrijf Hof gaat er vijf seniorenwoningen bouwen.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.