Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1998

1 mei
Callantsoog Het beeld van De Visserman keert terug op het Dorpsplein. Het is niet het oorspronkelijke, maar een derde versie: ditmaal in brons. Het eerste beeld uit 1931 overleefde de bezettingsjaren niet, het tweede van tufsteen en in 1946 geplaatst was af. De Stichting Callinger Erfgoed, die de benodigde ƒ 20.000.- bijeenbracht heeft nu een bronzen beeld laten maken.

4 mei
De Goorn Chef F. Warnar van het politiedistrict West-Friesland West opent in het winkelcentrum De Dwingel een nieuw ingerichte post. Het bureau in Ursem is inmiddels afgestoten.

6 mei
Waarland Mevr. M. Kramer-Konings (90) metselt de eerste steen voor het nieuw te bouwen woonzorgcentrum Sabinahof. Reeds in 1968 bewoonde zij het gesloopte oude Sabinahof en is daarvan nog de enige in leven zijnde bewoonster.

7 mei
Den Oever Korenmolen De Hoop – uit 1652 – is na vijf jaren van restaureren weer gereed en draait volop. De kosten bedroegen ƒ 110.000.- maar er is nog ƒ 30.000.nodig om de molen maalklaar te maken. Zes vrijwillige molenaars zullen de molen draaiende houden.

Hoorn Dertienhonderd leerlingen en personeel van r.k. Scholengemeenschap Werenfridus gingen op de foto. Zij vormden een 5 en een O. Reden: de school bestaat 50 jaar.

9 mei
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Hendrik Kleipoel (84). In 1934 kwam hij als kantoorbediende in dienst bij de veiling ‘Bangert en Omstreken’ in Zwaag, waarvan hij in 1978 als directeur afscheid nam. Van 1946-1959 zat hij voor de PvdA in de raad en vanaf 1953 als wethouder. In de bezettingsjaren maakte hij deel uit van de KP-Hoorn. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Nibbixwoud Het damesteam van Zeeman Vastgoed/SEW legt in Roermond via een 29-26 overwinning op Swift beslag op de beker van het Nederlands Handbal Verbond. In 1985 en ‘86 pakte SEW eveneens de beker. De strijd om de landstitel, ook tegen Swift, werd verloren.

11 mei
Spierdijk Piet Steur (72) wordt onderscheiden met de Zilveren Margriet-penning voor vijftig jaar inzet voor het Rode Kruis. Hij is bijvoorbeeld oprichter van de Rode Kruistoneelgroep – de enige in ons land – die in totaal zo'n vier ton voor het Rode Kruis bijeen heeft gespeeld.

13 mei
Medemblik Na 23 jaar zal marktmeester Piet Dogge geen bemoeienis meer hebben met de lappendag. Het wordt nu een zaak van de Stichting Jaarmarkt Medemblik.

Enkhuizen Burgemeester S. de Vreeze krijgt uit handen van directeur Piet Mazereeuw van ENZA Zaden een cheque van ƒ 60.000.- ter gelegenheid van de in gebruikname van het nieuw gebouwde Research en Development Centrum van dit familiebedrijf aan de Haling. Het bedrijf werd 60 jaar geleden begonnen door Jacob Mazereeuw. Het geld moet besteed worden aan cultureel-historische doelen.

15 mei
Medemblik De gemeente ontvangt 1,9 miljoen gulden van de provincie. Het geld is bestemd voor de aanleg van een nieuw aan te leggen internationaal centrum voor zeilwedstrijden. Het moet in 1999 gereed zijn voor de Spa Regatta.

Grootebroek Commandant J. Oost van het district West-Friesland Oost stelt het nieuw gebouwde politiebureau in gebruik. Van hieruit worden acht gemeenten bediend.

20 mei
Winkel Voor het eerst is er een veehouder neergestreken in de Groetpolder. Het is P. van der Meer uit Pijnacker die door stadsuitbreiding zijn bedrijf moest verlaten. Er grazen nu 43 koeien in de polder, die van oudsher bekend staat als een akkerbouwpolder.

Heerhugowaard Bij wedstrijden in het Duitse Chemnitz brengt Hera-atleet Robin Korving het nationale record 110 meter horden op 13,20 sec.

Noord-Scharwoude Burcht Conservenfabriek, opgericht in 1878, is niet meer. De gehele fabrieksinventaris is verkocht. Van 1894 tot 1988 was de fabriek eigendom van de familie Verburg. In 1988 nam Cebeco Handelsraad het toen al in problemen verkerende bedrijf over. De redding bleef echter uit.

21 mei
Hoorn Via een 2-1 zege op Elinkwijk verovert Hollandia, voor het eerst in haar honderdjarige bestaan, de kampioenstitel in de hoofdklasse van de KNVB. Maar de Nederlandse amateur voetbaltitel moet Hollandia vervolgens aan De Treffers uit Groesbeek laten.

Hoogkarspel G. Visser ontvangt het pauselijk ereteken Pro Ecclesia et Pontifice. Hij bespeelt al 50 jaar het orgel van de Laurentiuskerk.

23 mei
Bovenkarspel Een eeuw geleden begon Nico Hinke in Grootebroek een eigen zaak als horlogemaker. Zijn drie kleinzoons, Toon, Jan en Peter, hebben nu elk een eigen zaak: twee in het winkelcentrum De Streekhof en één in de Westerstaat in Enkhuizen. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zal De Streekhof op kosten van dit familiebedrijf van een carillon worden voorzien.

24 mei
Warmenhuizen Matthé Pronk (23) wint de wielerklassieker Olympia's Ronde. Sinds 1975 was de bokaal, die aan deze ronde is verbonden, niet meer door een Noordhollander gewonnen. Die laatste was Hans Langereis uit Blokker.

27 mei
Enkhuizen De Enkhuizer schipper Roy Heiner is weer thuis. Hij was schipper op het schip Brunei Sunergy dat deelnam aan de Whitbread Race, een zeilwedstrijd om de wereld. Deze monsterrace wordt eens in de vier jaar gehouden. Zijn buurtgenoten hadden de straat waar hij woont versierd.

29 mei
Alkmaar Commissaris van de koningin J. van Kemenade stelt het gerestaureerde en vergrote Waaggebouw, onderkomen van het Hollands Kaasmuseum en de VVV-winkel officieel in gebruik. ‘Veel leed van de in 1975 gerealiseerde renovatie is nu ongedaan gemaakt’.

30 mei
Enkhuizen De Lutherse kerk herdenkt het feit dat zij 375 jaar geleden werd gesticht. Er wordt een kleine expositie van foto's en kostbaar kerkzilver gehouden. Tevens verschijnt er een gedenkboek.

Venhuizen Johan Schipper (33) sluit na 60 jaar de slagerij, die opa Joop in 1938 aan het Twijver begon. Het bedrijf gaat op in De Boer Supermarkt.

Kolhorn Met een feestelijk concert in de Laurenskerk viert harmonie De Eendracht haar eeuwfeest. Bets van der Oord (62) heeft de helft daarvan als actief lid meegemaakt.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.