Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1998

2 juni
Schermer Kroonprins Willem Alexander stelt de gemalen Beatrix en Willem Alexander in bedrijf. Zij vervangen de gemalen Wilhelmina, Emma en Juliana. De beide gemalen moeten de Schermer droog houden en konden meteen met malen beginnen vanwege de tropische hoosbuien.

't Rijpje De voormalige St. Martinusschool wordt voor ƒ 410.000.- verkocht aan P. Dijkstra, R.T. Dijkstra en A. Smits, die er wooneenheden zullen gaan realiseren. Het uiterlijk van het gebouw blijft behouden.

6 juni
Anna Paulowna Na zes maanden restaureren wordt het orgel van de Ned. Herv. kerk weer in gebruik genomen met een concert door Jan Jongepier. Zo'n 1 ton moest de kerkvoogdij neertellen voor het restaureren. Het orgel is bijna 150 jaar oud en komt oorspronkelijk uit een kerk in Zutphen.

10 juni
Anna Paulowna In zijn woonplaats overlijdt Cornelis – Kees Marees op 75-jarige leeftijd. Hij was de laatste dijkgraaf van Zijpe en Hazepolder en de eerste (1980-1988) van de Aangedijkte Landen en Wieringen. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

11 juni
Hoorn Enorme hoosbuien teisteren in de avonduren West-Friesland. In Alkmaar wordt in één etmaal 97 mm regenwater opgevangen, in Hoorn 77 mm. Het water zorgt voor veel overlast.

Oudendijk Dijkgraaf Gerben Jan Dijkstra (61) van het waterschap Westfriesland gaat na 11 jaar met vut. Hij krijgt bij zijn afscheid een wandbord van Makkumer aardewerk met het wapen van het waterschap erop. Van de gemeente Hoorn krijgt hij daags daarna de zilveren penning en van de Unie van waterschappen de waterschapspenning.

15 juni
Hoorn Lennaert Vriend uit Hauwert krijgt het Carnegie-getuigschrift uit handen van burgemeester P. Janssens plus nog eens ƒ 250.- Hij ontvangt deze eerbewijzen omdat hij het 9-jarige meisje Cheung Oi Lam redde van de verdrinkingsdood in het zwembad.

't Zand Oud-burgemeester Jaap Gutker van Zijpe stelt het agrarisch bloembollenen handelscentrum BolleNoord aan de Groteweg, ingericht in het complex van de voormalige zeepfabriek Grada, in gebruik. Een schot in de roos. Jan Hopman en Ge Rooijakkers, die het complex in 1996 kochten, hebben al 40 bedrijven in het pand kunnen verwelkomen.

16 juni
Valkkoog In het kader van het waterbeheersingsplan, door het waterschap Groot Geestmerambacht opgesteld voor de polder Valkkoog, is op de hoek Tolkerdijk-Galgenkade de eerste otterpaal in onze provincie door voorzitter L. Quant van het Noordhollands Landschap officieel onthuld. Nu de otter nog, daar is het wachten op.

17 juni
Sint Maarten De windwijzer ‘Sint Maarten en de Bedelaar’ van de voormalige kerk is aan de stichting Zorg voor Ouderen in Harenkarspel overhandigd. De huidige eigenaar, architect Ton van Rutter, liet het torentje van de kerk slopen en stelde de windvaan beschikbaar onder voorwaarde dat er een goede plek werd gevonden.

18 juni
Berkhout Gymnastiekvereniging Olympia viert het 100-jarig bestaan. Daar hoort uiteraard een reünie bij, die gehouden werd in de De Ridder Sint Joris. In 1919 konden dames lid worden van de vereniging en nu anno 1998 is er geen heer meer die nog gymt. De club telt 82 leden.

19 juni
Sijbekarspel Het orgel in de Ned. Herv. kerk is gerestaureerd en wordt met een korte dienst weer in gebruik genomen. Vijfentwintig jaar geleden richtte men een restauratiefonds voor het Van Dam-orgel op, dat kan nu opgeheven worden. Ook inwendig is de kerk opgeknapt.

Hoorn Wethouder J. Schaper overhandigt aan de vereniging Oud Hoorn de Kunst- en Cultuurprijs 1997. Voorzitter Ton van Weel neemt het beeldje van Minerva en ƒ 5000.- in ontvangst. Voor de eerste maal gaat de prijs niet naar een persoon.

26 juni
Enkhuizen Met hulp van kleinzoon Joran opent commissaris van de koningin Jos van Kemenade het Kasteel van Violinde in Sprookjeswonderland. Het sprookjespark, met 175.000 bezoekers in 1997, ging 25 jaar geleden van start en staat op een stevige plaats op de toeristische attractiekalender. In de zaal van het kasteel kunnen driehonderd bezoekers het poppenspel van Violinde en andere figuren bewonderen en beluisteren.

Anna Paulowna Een gloriedag voor bollenkweker Dick van de Berg. De provinciale land- en tuinbouwcommissie geeft het groene licht voor het realiseren van Hollands Bloementuin (450 ha. groot) in de Westpolder. Een plan, waarvoor hij jaren geleden de eerste contouren op papier zette. Gedeputeerde Bob Verburg maakt op 10 juli een daadwerkelijk begin met het realiseren van het plan.

27 juni
Westwoud Ria de Boer – Groenewegen wordt onderscheiden met het pauselijke Pro Ecclesia et Pontifice. Voor de Martinus-parochie heeft zij veel arbeid verricht.

Medemblik Uit handen van burgemeester Hans Smit krijgt cafébaas Cor Brakeboer – welke zeiler kent hem niet – de zilveren legpenning uitgereikt op zijn 80e verjaardag: als beloning voor zijn inzet voor de gemeenschap.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.