Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1998

1 juli
Eenigenburg Het uit 1792 daterende kerkje wordt door de Stichting Onderweg Kerken als elfde kerk voor oecumenische half-uur diensten in juli in gebruik genomen.

Oudendijk In de hervormde kerk kan voortaan ook het burgerlijk huwelijk worden gesloten. De kosten bedragen ƒ 150,- per plechtigheid. Dit bedrag gaat naar de Stichting Oude Hollandse Kerken. Op 9 oktober zijn Jolanda Groen en Rien van Toorn het eerste paar dat er trouwt.

Andijk Als een van zijn laatste officiële daden met de ambtsketen om stelt burgemeester Wim Veldhuizen het verbouwde en vergrote gemeentehuis officieel in gebruik met het onthullen van een in roestvrij staal uitgevoerde dijkruiter aan de voorgevel van het gebouw.

Hoorn In Johan Bruins Slot (52), burgemeester van de Groninger gemeente De Marne, begroet het waterschap Westfriesland zijn nieuwe dijkgraaf.

5 juli
Tuitjenhorn Pastor Timmer – 40 jaar priester op 1 juli jl. – neemt afscheid van zijn parochianen en vertrekt naar het St. Jozefpark. Meer dan 500 mensen bezoeken de afscheidsreceptie.

14 juli
Sint Maarten Bert de Groot (61) sluit na ruim 37 jaar zijn winkelwagen voorgoed af. Hij heeft geen opvolger en vindt het nu welletjes. Hij is de laatste middenstander van het dorp die ermee ophoudt.

Hoogwoud En ook Kees Groot (71) de rijdende melkboer stopt ermee. De laatste week van zijn rondgang bestond uit het afscheid nemen van zijn klanten. Zesendertig jaar heeft hij zijn ritten gemaakt. Ook deze zaak wordt niet voortgezet.

Schagen In zijn woonplaats overlijdt op 83-jarige leeftijd Arie Kapitein. Hij schreef boeken over de Schager historie. Hij zette zich in voor de herbouw van het Schager Slot en was exploitant van het Schager Automuseum.

15 juli
Edam In zijn woonplaats overlijdt Thames Koning (78), oud-secretaris van de Kamer van Koophandel voor West-Friesland en Waterland.

16 juli
Obdam De nieuw gevormde Stichting Wipwatermolen Obdam neemt voor ƒ 1.het kort na 1632 gebouwde molentje, dat tot 1966 de 76 ha grote polder Weel en Braken droog hield, van de gemeente over. Eigendom en beheer zijn daarmee in een hand gekomen.

24 juli
Medemblik Tom Kasemier – grondlegger van de Medemblikker watersport schenkt een reddingboot voor de veiligheid op het water. Voordien was men in geval van nood aangewezen op Andijk en Enkhuizen. Het aantal ligplaatsen groeit nog steeds en een reddingboot is dus geen luxe.

25 juli
Westwoud In 1978 begon de inspraak over de ruilverkaveling Westwoud. In 1981 ging de verkavelingscommissie van start. Men rekende in 1989 of 1990 klaar te zijn. Niet dus, het werd 1998. Allerlei oorzaken verhinderden een vlotte afwerking.

29 juli
Andijk Wim Veldhuizen (65), sinds 1 juni 1976 actief, wordt als burgemeester met pensioen uitgeluid en krijgt als afscheidsgeschenk een gouden horloge met inscriptie en een reischeque van ƒ 4.500.- mee.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.