Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1998

2 september
Opperdoes Tafeltje Dekje stopt. In navolging van Stede Broec, Hoorn en Medemblik krijgen nu ook de inwoners van Noorder-Koggenland, die van deze dienstverlening gebruik maken, steeds voor één week diepvries maaltijden in huis.

Bovenkarspel Theodorus – Dirk – Ligthart (65) wordt op grootse wijze gehuldigd. De ‘Kroonprins van de Bulderende Lach’ is 40 jaar raadslid, eerst voor de KVP, later voor het CDA en sinds 1990 (wanneer hij na 4 jaar als wethouder afhaakt) voor zijn eigen Onafhankelijke Partij. Veertig jaar raadslid met een geheel eigen aanpak, een man die niet van ophouden weet.

Nibbixwoud Wie trouwplannen heeft kan voortaan ook trouwen in het hervormd kerkje ‘Bessie’.

4 september
Zwaag De woongemeenschap voor ouderen De Stolp, een complex van 50 woningen aan de Trekvaart – de derde in zijn soort in Hoorn – wordt in gebruik genomen. De initiatiefnemer N. Duhem wordt onderscheiden met de bronzen penning van Noord-Holland.

9 september
Driehuizen In zijn woonplaats overlijdt, 78 jaar oud, Arie Barendregt. Hij was de laatste dijkgraaf van de Schermer en de eerste van het in 1977 nieuw gevormde waterschap Het Lange Rond. Hij was een kleurrijk bestuurder, die zijn bijnaam ‘Dijkgraaf Wervelwind’ met ere droeg. Voorts was hij een fervent strijder voor het behoud van het culturele erfgoed in zijn Schermer, o.a. van molens. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

10 september
Alkmaar Het aan de eisen van de 21e eeuw aangepaste NS-station wordt officieel geopend. ‘Dit station benadrukt nog eens de centrumfunctie van de stad’, aldus burgemeester Bandell.

11 september
Alkmaar Het produktie bedrijf Lutjewinkel van Campina Melkunie legt in het kaasmarktseizoen 1998 beslag op de Gulden Vlies-wisselketen.

12 september
Oudendijk Op deze dag is het 350 jaar geleden dat de Hervormde kerk werd gesticht. Dat feit viert het dorp met een reünie van oud-Oudendijkers. Het wordt een groot succes. De reünisten krijgen rijst met krenten voorgeschoteld, immers: ‘In Ouwedijk daar benne ze rijk, daar eten ze rijst met krente!’

14 september
Water, water en nog eens water. Dat viel er maandag 13 en dinsdag 14 september, met alle ellende van dien. Wervershoof was het natste plekje in de regio, daar viel 83 mm water, 83 liter op 1 vierkante meter, of wel 5 emmers van ruim 15 liter! Ook was er overlast in het boezemland van Uitwaterende Sluizen in Hobrede, Beets en Oudendijk.

15 september
Krommenie Op zijn thuisbaan legt Henk Huismans met een puntentotaal van 168 beslag op de Nederlandse kolftitel 1998. Bij de vrouwen prolongeerde Aafke Bankert uit Andijk haar titel met een puntentotaal van 141.

16 september
Blokker Marijke Tromp (16) wordt met haar paard Ancie in Kootwijk nationaal kampioene dressuur. Zij was de jongste deelnemer aan dit evenement.

19 september
Warmenhuizen Een eeuw openbaar onderwijs. In 1925 kwam er een eigen r.k. lagere school, maar de openbare school – Torenven geheten – bleef stand houden.

20 september
De Weere Negentig jaar geleden werd vanuit dit dorp de eerste – georganiseerde – bedevaart gehouden naar OLV ter Nood in Heiloo. Zeventig jaar lang organiseerde de parochie dit gebeuren. Nu is het een vrijwilligersgroep die dit doet. Het aantal bedevaartgangers ligt momenteel zo tussen de 700 en 800. In de zestiger jaren was dit aantal slechts zo'n 150.

24 september
Heerhugowaard Tegenwoordig kan men ook trouwen in het Poldermuseum. Ellis Regts en Dennis Kee gaven als eersten er elkaar hun jawoord.

30 september
Sint Pancras Een eeuw geleden ging de School met den Bijbel van start. Volgens de toenmalige burgemeester L. van de Vijzel als ‘een betreurenswaardige uiting van het godsdienstig fanatisme van een klein aantal ingezetenen, minvermogend bovendien.’ De school Het Baken telt inmiddels 180 leerlingen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.