Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1998

3 november
Obdam Fred Dekker (21) wordt uitgeroepen tot Europees kampioen metselen. Hij was al Nederlands kampioen. Met deze twee titels op zak mag hij in 1999 deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Montreal. Van de gemeente ontvangt hij het beeldje Proficiat.

Spanbroek In huize Zandhove vieren Jan Silver en Betje Blanken hun 70-jarig huwelijk. Burgemeester W. de Leeuw – nooit eerder een platina huwelijk meegemaakt – bracht een taart mee, ‘van de koningin.’

5 november
Hoorn Appie van Wees (62) zoon van de vroegere kastelein van café De Posthoorn aan het Breed en nu werkzaam als broeder onder de straatkinderen in Congo (Zaïre) krijgt 5000 gulden voor dit project. De reünisten van het Werenfriduslyceum legden op 18 oktober botje bij botje om het werk van Appie te ondersteunen. Ooit was ook hij leerling op deze school. De Hoornse stuurgroep Vrede en Internationale Samenwerking – VIS – deed er nog een schepje – ƒ 1000.- bovenop. Uiteindelijk kon ƒ 5000.- worden overgemaakt.

6 november
Wieringen Vlakbij de plek waar de grote Vikingschat in 1995 is gevonden, vindt men wederom een goudschat. Het is een gouden schild, vermoedelijk een broche of speld.

9 november
Opperdoes Op 79-jarige leeftijd overlijdt mevr. Anny Klaver-Zwaan. Zij was van 1939 tot 1981 in dienst van resp. de gemeenten Opperdoes en Noorder-Koggenland. De laatste 8 jaar was zij gemeentesecretaris van de laatst genoemde gemeente.

12 november
Medemblik Frank Kropf en Daan Hakvoort ontvangen de bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds. Zij verleenden hulp na het omslaan van het charterschip De Witte Olifant. Met hun rubberboot namen zij vijf opvarenden aan boord. Eerder waren zij al door de gemeente onderscheiden.

20 november
Enkhuizen De oud-katholieke gemeente ter plaatse bestaat 90 jaar en viert dat met een pontificale hoogmis in haar kerkgebouw aan de Breedstraat. Dit kerkgenootschap kent de gehuwde priester. Ook de vrouw is tot het priesterambt toegelaten. Verder heeft de kerk geen binding met Rome.

Hoorn Bij de presentatie van haar 75e boek – ‘Liefhebben’ – krijgt schrijfster Margreet van Hoorn uit handen van burgemeester Janssens de Zilveren Penning van de gemeente.

21 november
Hoorn Door de langdurige regenval in oktober is er door de agrariërs veel schade geleden. Het gehele werkgebied van het waterschap Westfriesland wordt nadien door de minister tot officieel rampgebied verklaard.

22 november
Zwaag/Ursem. Acht leden van het parochiekoor uit Zwaag en zes leden van het koor uit Ursem worden onderscheiden met de Gregoriusspeld. Theo Romein zingt van deze veertien onderscheidenen het langst: 50 jaar.

26 november
Sint Pancras De openbare bibliotheek, sinds 1 juli 1991 deel uitmakend van de Stichting Openbare Bibliotheekvoorzieningen Langedijk, maakt de eeuw vol. De bieb werd opgericht door de Chr. Jongelingsvereniging. Vrijwillig medewerker André Schuur – al meer dan 50 jaar – wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

27 november
Hoorn Het Westfries Museum bezit nu ook het certificaat ‘Geregistreerd Museum.’ Eerder kregen het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stoommachinemuseum in Medemblik en het Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik dit certificaat.

Spanbroek Na 20 jaar dienst neemt Jan Laan (59) afscheid als directeur van het verzorgingshuis ‘Zandhove.’ In oktober werd ‘Het Slothuys’ al gesloten. ‘Zandhove’ en de ‘Horstenburgh’ (Obdam) vallen nu onder één directie, mevr. M. Spaans.

Spierdijk Theo Schouten (77) dirigent van het gemengde koor van de r.k. kerk legt na 47 jaar het dirigeerstokje neer .

28 november
Zwaag De hervormde kerk staat er weer mooi bij. Na een restauratie van een jaar – kosten 1,5 miljoen – prijkt de kerk zowel in- als uitwendig weer in volle glorie. Een jaar lang kerkten de gemeenteleden in de Lourdeskapel van de r.k. kerk. Ze kunnen nu weer terecht in het eigen gebouw.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.