Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1998

1 december
Obdam Wnd. burgemeester mr. Ab van Beelen mag zich nu de echte eerste burger van deze gemeente noemen. Na vier ‘burgermoeders’ weer een burgervader.

2 december
Abbekerk Cor Ros wordt in een lijkkoets, getrokken door paarden, naar zijn laatste rustplaats in De Weere gebracht. Ros overleed op 65-jarige leeftijd. In hart en nieren was hij een verenigingsman, tonelist, speaker op de harddraverij, conferencier en voorzitter van de voetbalclub.

5 december
Medemblik De Bonifaciustoren is – met een carillon van 23 klokken – tot ‘zingende toren’ gepromoveerd. ‘Alle Zuiderzeestadjes beschikken over een carillon. Nu horen wij er ook bij’, aldus de Stichting Carillon Medemblik.

8 december
Obdam J. Kooij neemt afscheid als lid van de raad en ontvangt een koninklijke onderscheiding. Zestien jaar maakte hij er deel van uit, waarvan vijf als wethouder. Hij gaf onder meer de stoot tot de bouw van Meerweijde. Tevens beheerde hij verkeer en openbare werken.

10 december
Enkhuizen Een droeve dag voor de laatste twee bewoonsters van het verzorgingshuis, de Snouck van Loosenstichting aan de Dijk. Het gebouw moet op last van de overheid dicht, het voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en daarom wordt de subsidiekraan dichtgedraaid. De toekomst van het gebouw is onzeker. De laatste telg van de familie Snouck van Loosen had haar huis bij testament bestemd voor een achttal dames. Ruim 100 jaar heeft het ook als zodanig gediend. De laatste twee bewoonsters vertrekken naar huize St. Nicolaas, even verderop in de stad. Dit tehuis werd na een jaar van renovatie deze maand opgeleverd.

11 december
Wognum De stolp aan de Kerkstraat waarin de Onderwijs Begeleidingsdienst was gevestigd, dreigt te worden gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van het winkelcentrum. Een drietal ingezetenen doet moeite om de stolp te behouden.

12 december
Zwaag Klaas van der Deure (80) speelt al 65 jaar bij de muziekvereniging ‘Herleving’. Hij ontvangt de gouden speld plus oorkonde van de Kon. Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

Noord-Scharwoude De fanfare ‘Apollo’ ontvangt ter gelegenheid van haar eeuwfeest uit handen van burgemeester Bulte de Koninklijke Erepenning.

14 december
Winkel Beurtvaarder Cor Beers (73) beëindigt het transport te water. Meer dan 100 jaar heeft de familie dit vervoer met een vijftal schepen met een totaal tonnage van 2200 ton verricht.

16 december
Warmenhuizen Het bestuur van het waterschap Groot-Geestmerambacht gaat verhuizen naar Heerhugowaard. Aan de W.M. Dudokweg op het bedrijventerrein Beveland is een pand aangekocht. Dat wordt de nieuwe zetel van het waterschap.

30 december
Wognum Jan Koeleman (55) en echtgenote beëindigen hun beroep als slagersechtpaar. Oorspronkelijk was hun winkel aan de Raadhuisstraat gevestigd, de laatste dertien jaar kon men hen in de vleesafdeling van Super De Boer vinden.

Hoorn Na 128 jaar sluit Bloemenhuis Verëll aan de Nieuwstraat. Rob (60), de derde generatie, vindt het welletjes. Opa Jacob begon aan het Grote Oost, zijn vader Arend betrok in 1946 het pand aan de Nieuwstraat.

Sint Maarten De bewoners van het Sint Maartens Hof aan de Sportparklaan beleven een vurige oudejaarsavond. Een rotje ontploft in een straatkolk van de riolering en zet een gasleiding in brand.

De Bilt Het jaar 1998 zal menigeen nog lang heugen als het natste jaar van deze eeuw. Viel er in 1965 1152 mm regen, 1998 haalde met 1240 mm een record. Hoorn was het natst, 1255 mm, tegen 791 mm normaal. Maar het was ook een van de warmste jaren: 10,4 C en behoort hiermede tot de zes warmste jaren van de eeuw.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.