Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » december

Kroniek van West-Friesland - december 2000

1 december
Harenkarspel Eduard J. Th. Huisman – 56 en lid van het CDA – begint als burgemeester van deze gemeente. Sinds 1990 was hij burgemeester van Limmen en daarvoor – van 1978 tot 1990 – wethouder van Heerhugowaard.

4 december
Winkel Florariavereniging Winkel houdt na 115 jaar op te bestaan. De bloemen- en plantententoonstelling, alsmede huisvlijt staan niet meer in de belangstelling. Deze is zo miniem geworden dat opheffing noodzakelijk bleek.

9 december
Wognum De geboorte van Robert Jacobus Johannes Louter in Zwaagdijk-West brengt het inwonerstal van de gemeente Wognum op 8000.

11 december
Hoorn Directeur Jan Timmer (57) van de Rabo Hoorn-Medemblik houdt het voor gezien. In 1982 begon hij in Hoorn. In 1997 volgde de fusie met Rabo Medemblik. De aanjager van de regionale economie wordt bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau en krijgt de gouden Rabo-speld.

15 december
Hem In een bijeenkomst van de Westfriese Bedrijvengroep wordt Koos Bakker, eigenaar/directeur van Kreicom bv. in Hem benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij was destijds mede-initiatiefnemer bij het ontwikkelen van bedrijventerrein Hoorn 80 en nog altijd actief in allerlei bedrijvenorganisaties.

16 december
Hoorn In 1916 liet de Hoornse visser Klaas Blokker in Enkhuizen een nieuwe schouw bouwen. Op initiatief van de Stichting Hoornse Schouw is de ‘spekbak’ nu in Enkhuizen gerestaureerd. De HN 1 zal in de thuishaven worden afgebouwd.

21 december
Oterleek De plaatselijke ijsclub – 365 leden en de enige sportvereniging in het dorp – viert het 100-jarig bestaan. Het wordt een feest zonder schaats-ijs.

22 december
Kolhorn De Stichting Varend Erfgoed Kolhorn heeft een Staverse jol uit 1900 gekocht. Het is het tweede vaartuig dat in het bezit is gekomen van de nog jonge stichting. Eerder had men al een West-Friese aak verworven, de ‘Dirk Pieter’ uit 1901. Deze laatste werd als beurtschip gebruikt op de Zuiderzee, de jol werd benut voor de ansjovisvangst.

28 december
Enkhuizen De geboorte van Roan Jay, zoon van Jan en Carola Bok, brengt het inwonertal op 17.000.

29 december
Sijbekarspel De inwoners met de postcode 1655 nemen na 21 jaar afscheid van Piet de Post, alias Piet Zweed. Zij doen dat met koffie, gebak en een rijkelijk gevulde enveloppe met inhoud.

30 december
Winkel Na 28 dienstjaren houden Jan (56) en Leni (58) Helder het voor gezien bij zwembad De Wirg. Jan kwam in 1972 als bedrijfsleider naar wat toen nog het natuurbad was. Ruim een jaar later was er een overdekt bad, waarin Leni ‘badjuffrouw’ werd. Na een forse renovatie in 1981 kwam het bad in 1991 in eigendom van de gemeente. “We kregen met ambtelijke regels te maken, een dreigende sluiting hebben we overleefd, maar de arbeidsvreugde raakte steeds verder weg.”

31 december
Bergen De gemeenten Bergen, Schoorl en Egmond beleven hun ‘oudejaarsdag’. De burgemeesters Enno Brommet (54), sinds oktober 1988 in Egmond, Lambert Quant (58), sinds 1991 in Schoorl en drs. Irma Günter (61), sinds 1996 waarnemend in Bergen, kunnen hun ambtsketens afleggen. Per 1 januari 2001 is er een nieuwe gemeente Bergen met Paul H. de Winter (51), lid van D66, als burgemeester. Hij was eerste burger van Blaricum. De nieuwe kustgemeente van Bakkum tot Camperduin, telt ca. 32.000 inwoners.

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.