Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2001 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 2001

3 februari
Alkmaar Zware sneeuwval ontregelt het verkeer. Sneeuwval zoals we die in jaren niet meer hebben meegemaakt. Door de gladheid waren er helaas slachtoffers te betreuren. Auto- en treinverkeer was niet mogelijk.

Grootebroek Martin Mes (48), lijdende aan suikerziekte, loopt van Jeruzalem naar Grootebroek, een afstand van ruim 6000 kilometer. Met deze prestatie wilde hij aantonen dat een diabeticus geen zielig mens is.

5 februari
Hoorn In zijn woonplaats Groningen overlijdt op 81-jarige leeftijd oud-burgemeester F. Tjaberings. Hij vervulde deze functie van 1971 tot 1981, de roerige jaren zeventig. Een van zijn wapenfeiten is geweest om Hoorn tot overloopgemeente te maken.

9 februari
Wognum Burgemeester Karel Loohuis stelt het mortuarium in gebruik. Het is ingericht op de begane grond onder de toren van de hervormde kerk.

15 februari
Hoorn De Ondernemingsprijs West-Friesland 2000 wordt uitgereikt aan Simon Loos: directielid van het gelijknamige transport- en verpakkingsbedrijf, waarvoor zijn grootvader-naamgenoot de basis legde. In Opmeer is de onderneming uitgegroeid tot 580 medewerkers en een wagenpark van 190 stuks. Recentelijk is het bedrijf verhuisd naar een 8,5 hectare groot terrein op het bedrijventerrein Tender in Wognum: met een eigen aansluiting op de A7.

Alkmaar Kofa Spruyt, een gerenommeerd familiebedrijf, waarvoor de Duitse ‘poep’ Martinus Damascus Leyers in 1877 de basis legde toen hij een winkel begon in het Payglop, wordt failliet verklaard. Jacques Spruyt, in 1901 gehuwd met Elisabeth Leyers, kocht in 1921 het pand aan de Langestraat, waarin het bedrijf tot het einde toe gevestigd zou blijven. Bij het bedrijf stonden ruim honderd werkne(e)m(st)ers op de loonlijst.

16 februari
Bovenkarspel De 68e Westfriese Flora, staande in het teken van Amerika, wordt door de Amerikaanse ambassadrice in ons land, Cynthia Schneider, geopend en trekt net als vorig jaar ongeveer 57.000 bezoekers. Het veredelingsbedrijf Triflor uit Oude Niedorp wint zowel de Zilveren Tulp als de Zilveren Schuit. De Zilveren Molen gaat wederom naar de kring Flevoland van Bloembollencultuur.

Avenhorn Marijn van de Water (19) is Nederlands kampioen tegelzetter geworden. De weg naar Seoel in Zuid Korea, waar de wereldkampioenschappen tegelzetten worden gehouden, ligt nu open.

18 februari
Zwaagdijk-Oost Nic. Otsen ontvangt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Hij is al 33 jaar bestuurslid van de gemeenschapsveiling, de vroegere kerkveiling en al 23 jaar voorzitter. In vele plaatsen in de regio hanteert hij al 27 jaar de veilinghamer.

20 februari
Hoorn Mevrouw J. Winkel-van Til viert in Avondlicht het eeuwfeest. Burgemeester P. Janssens komt haar een attentie brengen.

22 februari
Oostwoud De fanfare Oefening Kweekt Kennis – OKK – bestaat 90 jaar. Cor Druif (79) is al 65 jaar lid; zijn broer Freek (77) heeft er 63 jaar op zitten. In maart volgt het jubileumconcert.

24 februari
Aartswoud De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek zoekt naar geldmiddelen om de bodemschatten bij Aartswoud en omgeving veilig te stellen. Er zijn 37 locaties uit de Nieuwe Steentijd aangetroffen. Men is bang dat door ploegactiviteiten de bodemschatten zullen verdwijnen.

25 februari
Zwaagdijk-Oost De gemeenschapsveiling – een andere naam voor kerkveiling – brengt ƒ 67.200,- op. Een zo hoog bedrag is nog nimmer gehaald.

28 februari
Oosterblokker Piet Laan, de oude molenbaas van de molen De Krijgsman, overlijdt op 70-jarige leeftijd. Hij was de drijvende kracht die de molen weer wieken heeft gegeven. Ook heeft hij de bedrijfshistorie van de molen voor het nageslacht vastgelegd. De wieken stonden in rouwstand en de kap van de molen was gekeerd naar de woning van de overledene.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.