Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2001

1 maart
Schagerbrug Annemies Schenk-Eriks (61) ontvangt een koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor de historische vereniging Zijpe en het Zijper museum. Ook heeft zij zich verdienstelijk gemaakt voor de werkgroep boerderijnamen, die zo'n 250 stolpen heeft gedocumenteerd.

7 maart
Anna-Paulowna Als gevolg van een conflict met het college van Burgemeester en Wethouders kent deze gemeente sinds 1999 geen gemeentesecretaris meer. Aan die toestand komt nu een einde door de benoeming van M. Hazebroek (51) uit Hoofddorp, thans nog directeur van sociale zaken in de Haarlemmermeer.

13 maart
Schagen De herbouw van het Slot Schagen gaat door. Aanvankelijk leek het erop dat het gebruik van de Ridderzaal de oorzaak zou worden van het niet doorgaan van de herbouw. Gemeente en horeca-ondernemers konden elkaar niet vinden inzake de catering. Architect Wil Schagen (what's in a name) en tevens bestuurslid van de exploitatiestichting slaagt er tenslotte in beide partijen tot elkaar te brengen, zodat de herbouw kan doorgaan.

14 maart
Andijk Wethouder Buurman – PvdA – heeft kritiek op het functioneren van burgemeester Dittner en vraagt om ingrijpen door de Commissaris van de Koningin. Drie fracties uit de raad hebben de Commissaris gevraagd om een gesprek met de burgemeester te hebben. In een raadsvergadering overleeft de burgemeester een motie van wantrouwen met een nipte meerderheid van zeven tegen zes stemmen.

Hoorn In samenspel met huisarts J. Verhoef uit Spierdijk en Roy van der Gulik (16) uit Hoorn – de eerste baby in het Westfries Gasthuis na de fusie – slaat minister van financiën Gerrit Zalm, gadegeslagen door zijn moeder, de officiële eerste paal voor de nieuwbouw van het Westfries Gasthuis.

17 maart
Waarland De bijna 82-jarige Jan Bruin Czn. blaast op een bugel al 70 jaar zijn partij mee in het fanfarekorps Samen Voorwaarts en krijgt daarvoor de gouden bondsspeld met twee zirkonen, afgewerkt met gouden kroon, opgespeld. Een zeldzame onderscheiding.

19 maart
Oudesluis Het kerkje is omgedoopt tot ‘Huis der Gemeente’. Het is eigendom van de stichting Zijperkerken, waartoe ook de kerkjes van Burgerbrug en Sint Maartensbrug behoren. Na een opknapbeurt is het nu aangewezen tot trouwlocatie. Niet alleen kunnen er huwelijken worden gesloten, maar ook kunnen er concerten worden gegeven en exposities worden gehouden.

25 maart
Warmenhuizen In zijn woonplaats overlijdt – twee dagen voor zijn 54e verjaardag Matheus – Matthe – Pronk. Een groot sportman, die werk – hij was timmerman – en wielrennen combineerde. Een pure amateur, die als stayer, achter de grote motoren, zowel in 1979 als in 1981 beslag legde op de wereldtitel. Vier keer werd hij tweede, zeven keer werd hij nationaal kampioen.

26 maart
Hoogkarspel Klaas Koeman, 70 jaar en al 60 jaar lid van de gymnastiekvereniging Dess wordt door zijn vereniging onderscheiden. Eenenveertig jaar was hij voorzitter. In 1979 ontving hij de gouden speld van het Koninklijk Nederlands Gymnastiekverbond. In 1988 – toen bestond de club 100 jaar – de zilveren. En… hij gymnt nog altijd mee!

Avenhorn Het heibedrijf Johan Smit uit De Goorn wordt de nieuwe eigenaar van het complex van de coöperatieve zuurkoolfabriek “Avenhorn en Omstreken” die op 13 november 1947 werd opgericht en een stolpboerderij aan het West inrichtte als zuurkoolfabriek. De vereniging telt nu nog maar 15 leden, van wie er drie kool aanvoeren. “Aan de eisen die de Keuringsdienst voor Waren stelt kunnen wij niet meer voldoen”, aldus voorzitter Theo Bakker. De laatste 1000 ton Succes zuurkool heeft de weg naar de consument gevonden.

Medemblik Een brand in het verenigingsgebouw Scala verwoest het gebouw. De vuurhaard ontstond in een ernaast gelegen shoarmazaak. Voor het verenigingsleven is het verlies van Scala – vroeger een bioscoop – een ramp.

27 maart
Winkel Burgemeester L. Jansen-van de Gevel speldt G. Kamp een koninklijke onderscheiding op. Kamp zit al veertig jaar in de voetbalsport en in de arbitrage als rapporteur en scheidsrechter.

Hoorn Ook weer opgelost. De zaak van de eskimo, die in het Westfries Museum wordt bewaard. Groenland wilde de gemummificeerde eskimo terughebben. Een DNA-onderzoek wees echter uit dat het helemaal geen eskimo was en bovendien: hij had een gaatje in z'n oorlel en daaraan bezondigen eskimo's zich niet… Einde verhaal.

Zijpe Het gebied tussen de Westfriese Dijk en de Grote Sloot zal vrij blijven van windmolens. De gemeente komt hiermede tegemoet aan de bezwaarmakers.

29 maart
Bovenkarspel Op 85-jarige leeftijd overlijdt Petrus Mattheus Groot; van 1 april 1962 tot 1 juli 1977 secretaris van de gemeente Bovenkarspel. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

31 maart
Lutjebroek De Sint Caeciliaspeld wordt uitgereikt aan Koos Vriend en Johan Lakeman. Zij blazen reeds veertig jaar hun partij in de gelijknamige harmonie.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.