Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2001 » april

Kroniek van West-Friesland - april 2001

11 april
Hoorn Weer verdwijnt een vertrouwde naam uit het winkelbestand. Na 160 jaar eindigt de traditie van het familiebedrijf Welkers. De serviezenspeciaalzaak op de hoek van Turfhaven-Gouw is gesloten. Hans Welkers (64) vindt het genoeg: “onze drie zoons doen iets anders”.

5 april
Schagen De traditionele paasveetentoonstelling gaat niet door als gevolg van de uitbraak van mond- en klauwzeer. Een teleurstelling voor velen. Tach bezochten velen een café om nog iets van de sfeer te proeven die er jaarlijks heerst op deze tentoonstelling.

7 april
Hoorn Stans Kersten (81) viert bij Kunst en Kracht haar toneeljubileum. Zij staat al een halve eeuw op de planken en wordt gehuldigd als een bijzonder actief lid op alle terreinen van het toneel, die daar nu eenmaal bij horen. Eigenlijk staat ze al veel langer in de schijnwerpers. Ze begon op haar zesde met spelen!

8 april
Medemblik Op 79-jarige leeftijd overlijdt Klaas Schuitemaker. Van 1974 tot 1978 en van 1983 tot 1994 maakte hij namens de CPN deel uit van de gemeenteraad: als representant van het “gestaalde kader”. Bij zijn afscheid werd hij onderscheiden met de zilveren penning van de gemeente.

10 april
Hoorn Met donderend geweld stort even voor vier uur in de ochtend de 26 meter hoge toneeltoren van de in aanbouw zijnde schouwburg Het Park in elkaar. Ruim 500 ton staal en beton zorgden – letterlijk – voor een geweldige puinhoop. (Zie ook blz. 31 in de 68e bundel)!

18 april
Stede Broec Na afloop van een raadsvergadering wordt burgemeester Jan Haanstra op het garagepad bij zijn woning in zijn wang geschoten. De burgemeester overleeft de aanslag. De kogel wordt in het Westfries Gasthuis in Hoorn uit zijn wang verwijderd.

Spanbroek De portretten van Cornelis Hoefnagel en zijn vrouw Trijntje Smit keren uit Den Helder terug naar Spanbroek. De beide schilderijen dateren uit 1868 en werden aan het Westfries Genootschap geschonken. Dat heeft de portretten opgehangen in het voormalige raadhuisje.

Hoorn Het wijkcentrum Kersenboogaard wordt uitgebreid. Voordat men met de bouw begint heeft wethouder J. van Es een kistje met souvenirs van de daar werkzame vrijwilligers aan de fundamenten toevertrouwd. Hiermede wordt de herinnering aan de huidige gebruikers van het Centrum bewaard.

Anna Paulowna Op 16 augustus 2000 werd Hans Bulte, oud-burgemeester van Langedijk, door provinciecommissaris Jos van Kemenade aangesteld als waarnemend burgemeester. Vandaag maakt hij in deze kwaliteit zijn entree in de gemeente Edam-Volendam: als opvolger van mr. Frank IJsselmuiden, die de politieke consequenties heeft getrokken naar aanleiding van een uitgebracht rapport over de rampzalige brand in café De Hemel in de nacht van oud op nieuw. In Anna Paulowna wordt Bulte (64) opgevolgd door Han Meijer uit Schoorl, oud-dijkgraaf van Uitwaterende Sluizen. De ambtenaren zijn boos door dit overhaaste vertrek en de ondernemingsraad vindt deze handelwijze “niet netjes”, juist omdat Bulte orde op zaken moest stellen in de chaos die zijn voorganger had achtergelaten.

19 april
Wieringerwerf Waarnemend burgemeester Jaap Gutker slaat de eerste paal voor een nieuw onderkomen voor de politie. Al in 1996 werd het besluit daartoe genomen. Omwonenden maakten echter bezwaar tegen de bouw. De Raad van State besliste tenslotte in het voordeel van de politie.

21 april
Hoorn Mevrouw H. Rijswijk-Holle ontvangt een bloemenhulde van burgemeester P. Janssens ter gelegenheid van haar 100e verjaardag. Zij is een dochter van meester Holle naar wie een school in Berkhout is vernoemd. Later in het jaar overlijdt zij.

22 april
Spierdijk De Spierdijker Dansers bestaan 25 jaar. Een van de oprichters en al 25 jaar voorzitter, Annie de Boer-Bakker, wordt benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

23 april
De Goorn Minister Annemarie Jorritsma (Economische Zaken) slaat de eerste paal voor het nieuw te bouwen winkelcentrum met daarboven 46 appartementen in de wijk Naamsloot. Zij onthult tevens de naam: Vijverhof.

24 april
Onderdijk Jaap Koomen (73) wordt benoemd tot erelid van het biljartdistrict West-Friesland van de KNBB.

27 april
Haarlem Twee burgemeesters uit West-Friesland krijgen van provinciecommissaris Jos van Kemenade te horen dat zij zijn benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau: Wim de Leeuw van Opmeer en Nico Dorrestijn van Noorder-Koggenland. Oud-burgemeester Jos Louter uit Harenkarspel krijgt deze onderscheiding ook opgespeld.

Schermer Bij het kaasproductie-bedrijf De Prinses van Campina Melkunie worden de kaasbakken voor de laatste keer gevuld met verse boerenmelk. Wanneer de hieruit geproduceerde kaas verzendklaar is wordt deze zuivelfabriek, opgericht op 2 augustus 1890, definitief gesloten en vervolgens gesloopt. (Zie ook “Honderd jaar koninginnen in Nederland, honderd jaar De Prinses in de Schermer” door Volkert J. Nobel, in de 57e bundel – 1990, blz. 131-152).

30 april
Enkhuizen Aukje Huisman, “sinds mensenheugenis” voorzitter van de Oranjevereniging, krijgt uit handen van burgemeester Stef de Vreeze de zilveren legpenning van de gemeente uitgereikt.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.